direct naar inhoud van 4.2 Huidige situatie
Plan: De Overlaet
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002061-1401

4.2 Huidige situatie

Het plangebied dorpsrand Bruggen valt binnen een aantal vigerende bestemmingsplannen:

  • Bestemmingsplan “Dorpsrand”, vastgesteld door de Raad op 10 april 1980 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 26 mei 1981;
  • Bestemmingsplan “Luyckershofke 2e herziening”, vastgesteld door de Raad op 14 september 1995 en goedgekeurd door GS op 15 november 1995;
  • Bestemmingsplan “Overlaet II”, vastgesteld door de Raad op 14 december 1995 en goedgekeurd door GS op 13 juni 1996;
  • Bestemmingsplan “Dorpsrand - herziening Bruggen 35 Rosmalen”, vastgesteld door de Raad op 16 juli 1998 en goedgekeurd door GS op 12 oktober 1998.
4.2.1 Aansluiting De Overlaet en de noordelijke rand Bruggen

De noordelijke rand van Bruggen-Oost valt binnen het bestemmingsplan De Overlaet II. Dit bestemmingsplan is opgezet als een ontwikkelingsplan voor het oostelijke deel van De Overlaet maar heeft een conserverend karakter voor het gebied tussen De Overlaet en de dijk Bruggen.

Langs Bruggen zijn een vijftal vlakken opgenomen met de bestemming “Bestaande woningen”. Het resterende gebied heeft de bestemming “Groenzone” of “Waterhuishoudkundige doeleinden” gekregen. In de voorschriften behorend bij de bestemmingen Bestaande woningen en Groenzone is o.a. het volgende beleid opgenomen:

  • “Het beleid richt zich op het behoud en het ontwikkelen van de landschappelijke en natuurwaarden van de historische as Bruggen-Kruisstraat-Heeseind en de daarop aanwezige bebouwing, openheid en landschappelijke kwaliteiten. Het uitbreiden van de aanwezige bebouwing en nieuwbouw is om die reden niet toegestaan.”
  • “Het tot stand brengen en in stand houden van een ruimtelijke scheiding tussen het lint Bruggen en de nieuwbouwwijk De Overlaet.”
4.2.2 Zuidelijke rand Bruggen

De zuidelijke rand van Bruggen-Oost valt binnen het bestemmingsplan Dorpsrand. Dit plan is opgezet als een beheersmatig bestemmingsplan waarbij de (toenmalige) bestaande bestemmingen positief zijn bestemd. Het bestemmingsplan had als doelstelling het veiligstellen van de woningbouwlocaties De Overlaet en Luyckershofke, door het weren van ongewenste bouwactiviteiten van (met name) agrarische bedrijven. De randen van de percelen hebben de bestemming Voorerf gekregen.

Het bestemmingsplan Dorpsrand – herziening Bruggen 35 had als doelstelling de woonbestemming ter plaatse uit te breiden, o.a. door de toenmalige bedrijfsbestemming om te zetten in een woonbestemming. Hiermee heeft vrijwel de gehele zuidelijke rand van Bruggen een woonbestemming gekregen. In de herziening zijn op twee plekken onbebouwde zones opgenomen ten behoeve van het doorzicht naar Sprokkelbosch.

4.2.3 Zomerdijk

Het gebied ten oosten van de Zomerdijk valt binnen het bestemmingsplan Luyckershofke 2e herziening. Het bestemmingsplan had o.a. als doelstellingen: de bouw van een nieuwe bedrijfshal ten behoeve van de bouwmaterialenhandel Imabo van Hoof en de bouw van een woning aan de Bruggensestraat. Deze woning die aan de zuidzijde van het plangebied is geprojecteerd, is niet gerealiseerd, mogelijk vanwege de situering binnen een milieucontour.

Het gebied ten noorden van de bouwmaterialenhandel, tot aan het perceel Bruggen 31, is bestemd als “Onbebouwd erf”. Dit erf maakt op dit moment deel uit van het woonperceel Bruggen 31.