direct naar inhoud van 4.3 De Lanen
Plan: De Groote Wielen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002048-1401

4.3 De Lanen

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002048-1401_0013.jpg"

Stedenbouwkundig plan de Lanen

De Lanen ligt in het noordwesten van De Groote Wielen en grenst aan de west- en noordzijde aan het poldergebied van Rosmalen en aan de zuidzijde aan de Groote Wielenplas. Aan de oostzijde van de Lanen ligt een park dat als een groene buffer werkt tussen de Lanen en de nieuwe woonbuurt ten noorden van het Centrum. Aan de westzijde wordt het gebied ontsloten door de Blauwe Sluisweg en aan de noordzijde door de Hustenweg. Het plangebied van de Lanen is circa 30 ha.

De Lanen kan qua dichtheid en opzet als een tuinstedelijke woonbuurt worden gekarakteriseerd. De bebouwing in de Lanen bestaat vrijwel volledig uit grondgebonden woningen. De hoogte van de woningen varieert van één laag tot maximaal drie lagen (al dan niet met een kap of dakopbouw). Ter plekke van de entree aan de Blauwe Sluisweg is een appartementencomplex van drie tot vier lagen hoog gesitueerd. Op markante plekke zijn accenten mogelijk tot maximaal vier lagen. In totaal worden er circa 800 woningen gerealiseerd in de Lanen, waarvan ongeveer 40 appartementen. De dichtheid is 25-30 woningen per hectare bruto. Voorzieningen zoals een school, kinderopvang, medische functies en winkels bevinden zich in de naastgelegen buurt het Centrum. In de Lanen wordt ongeveer 20% aan sociale woningen gerealiseerd, 30% valt onder middeldure woningen en 50% valt onder woningen in de dure categorie.

Het leitmotiv voor de Lanen is het landschap naar binnen halen. Het park aan de oostzijde is een belangrijke schakel naar het landschap. De rechtlijnige polderstructuren van het aangrenzende landschap zijn doorgetrokken tot diep in de woonbuurt en vormen de basis voor nieuwe lanen. Hiermee ontstaat een robuuste groenstructuur, die de identiteit voor de Lanen bepaalt: 'groen wonen aan een laan'.

Twee lanen vormen de hoofdstructuur van het stedenbouwkundige plan van de Lanen. Dit zijn de noord-zuid georiënteerde Koornwaardlaan en de oost-west georiënteerde laan, die het Centrum met de Blauwe Sluisweg verbindt (de centrumlaan). De Koornwaardlaan ligt in het verlengde van de bestaande polderlaan 'de Koornwaardstraat'. Deze route sluit aan op de Hustenweg en loopt in noordelijke richting naar Gewande en de Maas. De Koornwaardlaan is een van de hoofdontsluitingswegen van de Lanen. De inrichting van de laan sluit aan bij het karakter van de Koornwaardstraat en de losse boerderijen die hieraan staan. De Koornwaardlaan krijgt een informele en dorpse uitstraling met vrijstaande lintbebouwing aan weerszijden van de weg. De laan krijgt een asymmetrisch profiel met aan één kant van de weg een kleine waterloop die refereert aan de poldersloten van het aanliggende polderlandschap.

De centrumlaan is een brede laan, die de Blauwe Sluisweg verbindt met het toekomstige centrum van De Groote Wielen en is de belangrijkste ontsluitingsweg van de Lanen. De centrumlaan wordt als hoofddrager zwaar aangezet met een vierdubbele bomenrij. Het profiel is vrijwel symmetrisch met in het midden een brede waterloop: ‘de singel’. De bebouwing langs de centrumlaan vormt een stevige wand. De laan krijgt gesloten bebouwingswanden, zodat een enigszins stedelijke uitstraling ontstaat. Dit staat in contrast met de dorpse en informele uitstraling van de Koornwaardlaan.

De lanenstructuur als hoofdhema voor de buurt wordt versterkt door de introductie van een tweetal extra lanen: de oost-westelijke fietsroute, die de Lanen verbindt met de toekomstige woonbuurten en het buitengebied, en een noord-zuid georiënteerde Groene Allee. Behalve de Lanen is er in het gebied een aantal parken gesitueerd, die een ruimtelijke verbinding met het landschap vormen en de sfeer van de polder naar binnen halen. De parken vormen samen met de Lanen de hoofdgroenstructuur. Zij zijn belangrijke plekken in de buurt waar mensen kunnen samenkomen en dragen bij aan een prettig woonklimaat.

Net als in het zuidelijk deel wordt ook in het noordelijk deel van De Groote Wielen het principe van 'De Watermachine' geïntroduceerd ten einde 'duurzaam waterbeheer' te realiseren. In de Lanen is de ligging van de hoofdwaterlopen gekoppeld aan de lanenstructuur. Het water speelt op deze manier een belangrijke rol in de beleving van de wijk. In de Lanen is de Watermachine als volgt zichtbaar: Vanuit de Groote Wielenplas wordt het water opgepompt in de hoger gelegen watersingel van de centrumlaan. Vervolgens stroomt het water via twee belangrijke waterlopen richting het noorden: de waterloop in de Koornwaardlaan en de wadi langs de Groene Allee. Al dit stedelijk water komt uit in de Lage Ring aan de noordzijde en westzijde van de Lanen. Het water uit de Lanen en het Centrumgebied wordt via deze Lage Ring naar een zuiveringsmoeras gebracht. Dit moeras komt te liggen ten westen van de Lanen.