Plan: | Kanaalpark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002043-1401 |
Bijeenkomst: Inspraakavond Kanaalpark Zuid-Willemsvaart
Datum: woensdag 23 februari 2011
Opening: 19.30 uur
Sluiting: 21.30 uur
Locatie: De Kentering te Rosmalen
Aanwezig: Wethouder B. Eigeman, wethouder T. van Bussel, mevrouw I. Volker en de heer J. Buitink (beiden projectleider), mevrouw M. Zondervan (landschapsarchitecte), de heer B. Meulendijks (jurist),
buurtbewoners en belangstellenden (circa 200 aanwezigen)
Opening:
Wethouder Bart Eigeman opent deze formele inspraakavond en heet aanwezigen welkom en dankt hen voor deze grote opkomst. Na een korte introductie van het plan van zijn kant zal een presentatie gegeven worden door Maare Zondervan die als landschapsarchitecte bij het plan betrokken is. Na afloop van haar presentatie is er gelegenheid om de plannen in te zien die op grote borden in de zaal staan opgesteld. Alle vanuit de Gemeente en Rijkswaterstaat betrokken medewerkers zullen uw vragen beantwoorden. Uw formele inspraak kan aan de notuliste worden doorgegeven zodat het direct in het verslag opgenomen wordt. Ook is het mogelijk een formulier mee te nemen en het thuis in te vullen. Vervolgens dient dit formulier binnen de daarvoor gestelde termijn teruggestuurd te worden naar de Gemeente.
Wethouder meldt dat het totale traject van de omlegging van de Zuid-Willemsvaart een lengte van ca 9 kilometer betreft; vanaf de Maas bij Empel tot Sint- Michielsgestel.
Rijkswaterstaat, vanavond vertegenwoordigd door mevrouw Bruin, draagt zorg voor het graven van het kanaal en de infrastructuur. Gemeente 's-Hertogenbosch houdt zich bezig met het gebied direct om het nieuwe kanaal heen. Vanavond staat niet de aanleg van het nieuwe kanaal centraal, maar wat er binnen het nieuwe gebied rond het aan te leggen kanaal gaat gebeuren.
Wethouder benadrukt dat het gebied een geweldige rijkdom biedt; het wordt onderdeel van de Groene Delta. Dit is het geheel van robuuste groengebieden in en rond de stad 's- Hertogenbosch en Rosmalen. Door de omlegging van het kanaal is de kans ontstaan om aan de oostflank van de stad een nieuwe groene verbinding te maken. Dit is het Kanaalpark.
Het Kanaalpark biedt de bewoners van de stad een aantrekkelijk landschapspark waar je graag wilt zijn. De Gemeente wil ook voorkomen dat er een soort 'niemandsland' ontstaat tussen de A2 en de nieuwe Zuid-Willemsvaart. Wethouder noemt het Limburgse Geuldal als voorbeeld van hoe het er, wat hem betreft, uit mag zien! Hij is enthousiast over de plannen die er nu liggen; dit enthousiasme wordt gedeeld door Provincie en Rijkswaterstaat. Het plan heeft een duidelijke meerwaarde voor zowel 's-Hertogenbosch als Rosmalen. Er ontstaat een rustige groene omgeving terwijl je vlakbij een drukbevaren kanaal en de snelweg A2 bent.
De uitvoering bestaat uit 2 fasen. Voor de eerste fase is financiële dekking aanwezig, maar dat geldt nog niet voor fase 2. Hiervoor is nog ongeveer 6 miljoen euro extra nodig.
Wethouder geeft het woord aan Maare Zondervan. Zij zal aan de hand van een presentatie een impressie laten zien van hoe fase 1 en fase 2 er uit komen te zien. Na haar presentatie kunnen aanwezigen vragen stellen en hun inspraak kenbaar maken.
Maare Zondervan laat het traject zien waarover het gaat; het gebied vanaf de Maas bij Empel, via de Rosmalense zandgronden naar Sint-Michielsgestel. De nieuwe beek de Rosmalense Aa is het hart van de nieuwe natuurwaarden in het Kanaalpark.
In de presentatie toont Maare de impressie van hoe het gebied er met de komst van Fase 1 uit komt te zien. Hier overheen legt zij de impressie van Fase 2; de meerwaarde van deze fase is meteen zichtbaar; met veel meer groen is het park veel groter geworden. Gemeente gaat ervoor om de totaalvisie uit te kunnen voeren. Hier is financiële steun van andere partijen zoals Provincie en Rijkswaterstaat bij nodig.
Het Kanaalpark sluit aan op de Visie Maasuiterwaarden. Hierin wordt voor het gebied van de Koornwaard door particuliere ontwikkelaars een plan uitgewerkt. Bovenop de oude vuilstort komt een nieuw natuurgebied.
Aan de westzijde van het nieuwe kanaal (de kant van Empel) komt een 'harde' kant met een doorgaand fietspad. Aan de oostkant van het water komt een 'zachte' kant met een natuurlijke overgang naar de natuurgebieden in het Kanaalpark.
In het gebied van de rivierpolders ter hoogte van Empel en de Groote Wielen komt een moeras- en natuurgebied. Het park is hier op zijn breedst. In de toekomst vind je hier veel vogels. In het middengebied ontstaat een landgoederenzone, met bosjes, lanen, weilanden en oude boerderijen. Bedrijven en woningen blijven in het Kanaalpark liggen. Sommige terreinen worden beter ingepast.
Het zuidelijk deel wordt gedomineerd door het dynamisch beekdal van de oude Aa. Dit is een project dat Waterschap Aa en Maas gaat uitvoeren. Landbouw maakt daar plaats voor zogenaamde 'natte natuur'. Hiervoor wordt een aantal bedrijven uitgekocht. De Rosmalense Aa stroomt vanuit de oude Aa door het Kanaalpark naar de Maas in het noorden.
Bij Industrieterrein De Brand komt het laad- en losterrein voor scheepsvaart.
Er komen twee sluizen in het gebied. Een bij de knoop A59/A2 (sluis Berlicum) en een bij
Empel en de Maas (sluis Empel)
In het plan komt nog een zuiveringsmoeras voor de Groote Wielen; het water uit de wijk wordt hier gezuiverd en terug gepompt in de grote waterplas.
In fase 2 is de Rosmalense plas gekoppeld aan de Zuid-Willemsvaart. De plas krijgt natuurvriendelijke oevers en er zijn ideeën voor een grote heuvel langs de plas. Het gebied is interessant voor recreatie.
De planning van het Kanaalpark ziet er als volgt uit:
• Najaar 2011: ontwerp fase 1 Kanaalpark
• 2011 – 2013: voorbereidingen en engineering
• 2014 - 2015: aanleg park
Het bestemmingsplan Rosmalense Aa geeft uitvoering aan Tracébesluit (TB) en het regelt fase 1 van het Kanaalpark. Gebieden die hierbuiten vallen worden geconserveerd. Voor nieuwe ontwikkelingen komen afzonderlijke procedures.
Voortgang Bestemmingsplan:
• Tot 14 maart: ter visie inspraak vooroverleg
• Rond zomervakantie: ter visie ontwerp
• Rond jaarwisseling: vaststelling door Gemeenteraad
Maare Zondervan sluit de presentatie af en meldt aanwezigen dat ook na deze avond mensen met vragen terecht kunnen bij de Gemeente. Zij kunnen contact opnemen met Ilonka Völker of Maare Zondervan. Zij voegt hieraan toe dat er een klankbordgroep is waarvoor mensen zich nog kunnen aanmelden.
Voor wat betreft de aanleg van het nieuwe kanaal organiseert Rijkswaterstaat een aantal informatieavonden. Deze avonden zullen ondermeer in de Bossche Omroep worden aangekondigd. In april wordt ook het nieuwe gezamenlijke informatiecentrum in Rosmalen aan de Kloosterstraat 4 geopend.
Aanwezigen worden in de gelegenheid gesteld hun inspraak tevens door de notuliste te laten vastleggen. De volgende opmerkingen worden gemaakt:
Op zich is een ruiterroute voorstelbaar in het Kanaalpark. Deze route zou gekoppeld kunnen worden aan de manege in de Groote Wielen.
We moeten hiervoor eerst onderzoeken in hoeverre ruitersport en de geplande natuurontwikkeling samen kunnen gaan. Wij hebben nog geen zicht op eventuele verstorende effecten van ruitersport op de natuurgebieden.
Rijkswaterstaat zal moeten aangeven of het onderhoudspad langs het kanaal gebruikt kan worden als ruiterpad. Het pad wordt door hen in de toekomst onderhouden.
1) wat gebeurt er met het visbestand van de Rosmalense Plas wanneer deze plas aangesloten wordt op de Zuid-Willemsvaart. Benadrukt wordt dat door de vereniging voor duizenden euro's vis uitgezet is. Beide heren van de vereniging willen graag bij de
plannen voor de Rosmalense plas betrokken worden.
Als de plannen concreet worden gaan we samen bespreken hoe we dit probleem kunnen oplossen. Het is nu in beeld.
2) vraag aan Gemeente of zij langs de nieuwe Zuid-Willemsvaart ook visplaatsen wil creëren zodat daar bijvoorbeeld ook een wedstrijd georganiseerd kan worden.
De Gemeente gaat geen visplaatsen langs het kanaal maken, omdat het kanaal eigendom blijft van Rijkswaterstaat. Deze vraag zal dus aan Rijkswaterstaat gesteld moeten worden.
Momenteel wordt gewerkt aan de plannen voor de definitieve inrichting van het kanaalpark. Daarbij zullen de belangen van de aanwonenden tevens betrokken worden.
waar een 4-tal 45 graden arceringen ingetekend zijn zonder dat de legenda daar uitleg over
De arceringen hebben betrekking op de te verwachten archeologische waarden.