Plan: | Kruiskamp - Schutskamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002030-1501 |
In de nota 'Ruimtelijke en functionele uitgangspunten ontwikkeling voorzieningenstroken Schutskamp/Kruiskamp' geeft de gemeente 's-Hertogenbosch een visie op de gewenste ontwikkeling van de voorzieningenstroken in de wijken De Kruiskamp en De Schutskamp. Deze nota is op 24 januari 2006 vastgesteld door de gemeenteraad. In voorliggend bestemmingsplan is dit beleid zoveel mogelijk vertaald.
Afbeelding 9: Ruimtelijke visie voorzieningenstroken De Kruiskamp en De Schutskamp
In de wijken De Kruiskamp en De Schutskamp worden de volgende voorzieningenstroken onderscheiden:
Afbeelding 10: Voorzieningenstructuur Kruiskamp en Schutskamp
In de voorzieningenstroken bevinden zich maatschappelijke voorzieningen (scholen, kerken etc.), detailhandel, horeca, kantoren en kleinschalige bedrijvigheid. De visie voor de wijken De Kruiskamp en De Schutskamp zal zich met name richten op de voorzieningenstroken in de wijk. Uit de beschrijving van beleid en de analyse van de ruimtelijke opbouw van de wijk blijkt dat in de woonbuurten geen grootscheepse ontwikkelingen te verwachten zijn.
Door maatschappelijke en economische veranderingen komen regelmatig gebouwen vrij in de voorzieningenstroken, een proces dat al enkele decennia gaande is. Verschillende voorzieningenstroken bieden ook goede mogelijkheden voor herontwikkeling ten behoeve van woningbouw, deels door het toepassen van functiemenging en deels door verdichting. In de stad is immers grote vraag naar binnenstedelijke bouwlocaties. Tegelijkertijd moet er voldoende ruimte overblijven voor de huisvesting van maatschappelijke voorzieningen, nodig om leefbare wijken te behouden. Woningbouw kan geld genereren voor modernisering van de huisvesting van maatschappelijke voorzieningen. Voor die functie moet wel voldoende ruimte vrij blijven om in te kunnen spelen op de huidige en toekomstige vraag vanuit de wijk.
Afbeelding 11: Functionele ontwikkelingen Kruiskamp en Schutskamp
Hierna wordt per voorzieningenstrook aangegeven wat de gewenste situatie is en op welke wijze het bestemmingsplan voorziet in toekomstige ontwikkelingen.
Vertaling in dit bestemmingsplan: gemengde bestemming waarbinnen maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening, kantoren en sportvoorzieningen zijn toegestaan. Ontwikkelingen als het toevoegen van woningbouw en de uitbreiding van het verzorgingstehuis zijn niet meegenomen in dit bestemmingsplan, vanwege het ontbreken van concrete bouwplannen.
Vertaling in dit bestemmingsplan: ruime bestemming Sport voor het sportpark, waarbinnen verschillende sportvoorzieningen zijn toegestaan. De bouwmogelijkheden beperken zich tot de zuidzijde van het sportpark, waar bouwvlakken zijn opgenomen. De gronden langs de Kooikersweg zijn bestemd overeenkomstig het bepaalde onder A.
Vertaling in dit bestemmingsplan: de ontwikkeling van de Brede Bossche school past binnen de bestemming van het vigerende bestemmingsplan. De gronden worden in onderhavig bestemmingsplan opgenomen in de brede bestemming Maatschappelijk, waarbinnen verschillende maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan. De gronden van het bestaande kantoor op hoek Helftheuvelweg krijgt een gemengde bestemming waarbinnen maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening en kantoren zijn toegelaten. De ontwikkeling als toevoegen van woningbouwmogelijkheden zijn niet meegenomen vanwege het ontbreken van concrete bouwplannen.
Vertaling in dit bestemmingsplan: gemengde bestemming, waarbinnen maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening en kantoren zijn toegestaan. De ontwikkeling als toevoegen van woningbouwmogelijkheden zijn niet meegenomen vanwege het ontbreken van concrete plannen.
Vertaling in dit bestemmingsplan: de mogelijkheden zoals beschreven in de visie zijn vooralsnog niet vertaald in het bestemmingsplan, vanwege het ontbreken van concrete bouwplannen. Voor de regeling in het bestemmingsplan is zo veel mogelijk aangesloten bij de gebruiks- en bouwmogelijkheden van het vigerende bestemmingsplan.
De Helftheuvelpassage is vooralsnog conform het huidige gebruik bestemd. De gronden hebben een gemengde bestemming waarbinnen detailhandel (supermarkten alleen specifiek op de -voorheen- bestaande plekken), dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen, horeca met een gemaximeerde oppervlakte en kantoren en wonen op de verdieping op bestaande locaties is toegestaan. De toekomstige ontwikkelingen op basis van de visie zijn nog niet mogelijk gemaakt vanwege het ontbreken van uitgewerkte plannen.
Vertaling in het bestemmingsplan: de inmiddels gerealiseerde school heeft de (brede) bestemming Maatschappelijk. De gronden die nog ontwikkeld worden als appartementen zijn als ontwikkelingslocatie in het plan geregeld, en bestemd als Wonen, alsmede Groen en Verkeer.
Vertaling in het bestemmingsplan: de winkelstrip heeft een gemengde bestemming, waarbinnen detailhandel (supermarkt alleen op bestaande plek), maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening toegestaan. Tevens is bestaande horeca specifiek geregeld.
Vertaling in het bestemmingsplan: de bestaande winkelstrip heeft een gemengde bestemming waarbinnen geen nieuwe horeca is toegelaten. Alleen bestaande horeca mag blijven bestaan. De locatie van bezinestation en tapijthandel heeft een bedrijfsbestemming, met voor de tapijthandel daarbovenop een aanduiding voor de specifieke detailhandel.
Overige voorzieningenstroken
Vertaling in dit bestemmingsplan: behoud huidige mogelijkheden is uitgangspunt van de regeling in dit bestemmingsplan. Uitsluitend de locaties van supermarkten en horeca worden specifiek vastgelegd. De locaties van de Brede Bossche scholen hebben de brede bestemming Maatschappelijk. Functieverruiming van woningbouw is vanwege het ontbreken van concrete ontwikkelingsplannen niet meegenomen in dit bestemmingsplan, dat hoofdzakelijk een beheersplan betreft.