direct naar inhoud van 2.7 Functionele structuur
Plan: Kruiskamp - Schutskamp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002030-1501

2.7 Functionele structuur

De Kruiskamp en De Schutskamp zijn beide woonwijken. Kenmerkend voor de wijken is de hiërarchische opbouw. Vrijwel alle niet-woonvoorzieningen zijn in clusters gegroepeerd. Er is dus duidelijk sprake van een functiescheiding tussen wonen en voorzieningen. De volgende voorzieningenstroken worden onderscheiden:

  • A. Kooikersweg, tussen Oude Vlijmenseweg en Helftheuvelweg;
  • B. Sportpark Schutskamp;
  • C. Kooikersweg/Jan Olieslagerstraat;
  • D. Kooikersweg/Eindhovenlaan;
  • E. Kooikersweg/Amsterdamstraat;
  • F. Helftheuvelpassage e.o;
  • G. Rijzertlaan oostzijde;
  • H. Boschmeersingel e.o;
  • I. Boschmeerplein e.o;
  • J. Churchilllaan;
  • K. Commissaris Bosch van Drakensteinlaan;
  • L. Evertsenstraat;
  • M. Amundsenstraat.


afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002030-1501_0006.jpg"

Afbeelding 6: Voorzieningenstroken De Kruiskamp en De Schutskamp

Hierna wordt de functionele structuur van De Kruiskamp en De Schutskamp per onderdeel beschreven.

2.7.1 Wonen en bijzondere woonvormen

In het plangebied bevindt zich naast de reguliere woningen ook een aantal bijzondere woongebouwen, zoals het verzorgingstehuis De Taling aan de Kooikersweg en de zorgwoningen aan de Amundsenstraat.

Woonzorgcomplexen kenmerken zich door de combinatie van woon-, zorg- en welzijnsvoorzieningen, waarbij het wonen (mede door de ontwikkelingen in de zorgsector) steeds meer als hoofdfunctie gezien wordt (zorg- en welzijnsvoorzieningen zijn ondersteunend). Gezien de bijzondere woonvorm moeten andere functies mogelijk zijn, indien deze de woonfunctie ondersteunen. De omvang van deze voorzieningen mag echter niet zodanig zijn dat de hoofdfunctie wonen wordt belemmerd of ondergeschikt wordt.

2.7.2 Maatschappelijke voorzieningen

In het plangebied bevinden zich diverse maatschappelijke voorzieningen in de voorzieningenstroken. Ook verspreid over het plangebied is een aantal voorzieningen te vinden. Deze hebben vaak een buurt-/wijkverzorgend karakter. Opvallend in De Kruiskamp en De Schutskamp is het grote aantal scholen, waaronder zes basisscholen en twee scholen voor voortgezet onderwijs. Een aantal basisscholen wordt samengevoegd in het concept van de Brede Bossche Scholen. Andere voorzieningen zijn diverse kerken, een buurtcentrum, een dierenkliniek, een tandprotetische praktijk, een dagcentrum van Cello en diverse voorzieningen in de Helftheuvelpassage en omgeving (o.a. wijkcentrum en bibliotheek).

2.7.3 Bedrijven en werkgelegenheid

Een concentratie van werkgelegenheid is te vinden in de voorzieningenstroken. De werkgelegenheid komt voor uit de diverse functies die daar gevestigd zijn, zoals maatschappelijke voorzieningen, detailhandel, horeca, kantoren etc. In de voorzieningenstroken verschijnen echter ook steeds meer kleinschalige bedrijven. Ook komt er verspreid in het plangebied een aantal kleinschalige bedrijven voor. Voorbeelden daarvan zijn een klusbedrijf en een autobedrijf. In het plangebied zijn nog twee tankstations aanwezig, aan de Helftheuvelweg en aan de Kooikersweg, waarvan eerstgenoemde tevens de verkoop van LPG omvat. Het voormalige tankstation en carwash aan de Oude Vlijmenseweg is inmiddels gesloten en gesaneerd.

2.7.4 Aan huis gebonden bedrijven en beroepen

Verspreid in De Kruiskamp en De qSchutskamp komt een aantal kleine bedrijven voor. Deze aan huis gebonden bedrijven en beroepen zijn divers van aard. Globaal kunnen de volgende vormen worden onderscheiden:

  • de vrije beroepen, zoals huisarts, tandarts en dierenarts;
  • de aan huis gebonden beroepen zijn de overige beroepen, waarbij bewoners een beroep of praktijk uitoefenen (al dan niet met publieksaantrekkende werking), waarbij de volwaardige woonfunctie gehandhaafd blijft. Voorbeelden zijn: reclame- en adviesbureau, vertaler, assurantiekantoor, kapper, schoonheidsspecialist en pedicure;
  • overige vormen van bedrijvigheid. In deze categorie vallen bouw- en installatiebedrijven, loodgieter, stukadoor, tegelzetter, stratenmaker, schilder, meubelstoffeerder, schoonmaakbedrijf etc. Veel van deze activiteiten vinden buiten de woonwijk plaats, maar de bedrijven worden vanuit de woning aangestuurd.
2.7.5 Detailhandel

In het plangebied komen diverse winkelcentra voor. De Helftheuvel betreft een stadsdeelcentrum waar diverse detailhandelsvestigingen in de food- en non-foodsector voorkomen. Verder kunnen de winkelcentra Churchilllaan en Boschmeersingel getypeerd worden als buurtsteunpunten. Het voormalige buurtsteunpunt Kooikersweg staat grotendeels leeg. Ten slotte is er een winkelcentrum aan het Boschmeerplein/Oude Vlijmenseweg. Naast deze winkelcentra komt er op één plek solitaire detailhandel voor, namelijk aan de Oude Vlijmenseweg, waar een tapijthal is gevestigd.

2.7.6 Horeca

Verspreid in het plangebied zijn diverse horecavestigingen aanwezig. Het betreft een aantal cafés en cafetaria's en enkele restaurants. De horeca bevindt zich met name aan de belangrijke routes en in sommige winkelcentra.

2.7.7 Kantoren

De belangrijkste kantoren in het plangebied zijn te vinden in de voorzieningenstroken. De grootste concentraties zien we aan de Eindhovenlaan en de Kooikersweg. Naast de grotere kantoren komt er in het plangebied verspreid een aantal kleinere kantoorpanden voor. Diverse kantoren zijn verouderd en/of hebben te maken met leegstand.

2.7.8 Sport en recreatie

In het noorden van het plangebied ligt het sportpark De Schutskamp. Hier zijn diverse sportvoorzieningen en voorzieningen op het gebied van cultuur en ontspanning aanwezig, zoals een tennispark, sporthal, voetbalvelden, atletiekbaan, fitnesscentrum en sauna.

Qua recreatieve voorzieningen kunnen verder de diverse park- en groengebieden worden genoemd, waar diverse wandelpaden liggen.