direct naar inhoud van 5.5 Stedenbouwkundig plan
Plan: Heisteeg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01

5.5 Stedenbouwkundig plan

De belangrijkste dragers van de stedenbouwkundige opzet van Riel zijn de linten. Hier heeft de bebouwing zich gevoegd naar deze oude routes. Zij vormen zeer interessante lijnen, waarin de ontstaansgeschiedenis van Riel is af te lezen. De ruimtelijke opbouw van het lint is door de jaren heen ontstaan en bestaat uit een rafelige structuur van verschillende woningen en kavelgroottes. In het hart van het dorp staan de woningen dichter op de kavelgrens en is de achtertuin nauwelijks beleefbaar. Naarmate men het buitengebied nadert, zijn de kavels ruimer en staan de woningen vrijer op het perceel. In het plan wordt deze lintstructuur verder afgemaakt met een toevoeging van zeven woningen op ruime kavels aan de Kerkstraat/Alphenseweg.

De structuur in het plangebied wordt verder gedragen door de twee (binnen)straten, die tezamen een lus vormen. Het straatprofiel van de twee binnenstraten loopt richting de Heisteeg, het (zand)pad aan de oostzijde van het plangebied. De Heisteeg is ingericht voor uitsluitend langzaam en bestemmingsverkeer en kent daardoor een smaller profiel. Op deze wijze wordt de nieuwe buurt verbonden met de bestaande dorpskern. Daar waar het bredere profiel van de woonstraten en het smallere profiel van de langzaamverkeerverbinding/bestemmingsverkeer-straat bij elkaar komen ligt een driekhoekige ruimte. Deze 'brink' vormt de centrale plek in het plan. Er ligt tevens een groene ruimte aan het oude tracé van de Heisteeg. De groene ruimtes, het groen in het profiel en de groene bomenrand aan de zuidzijde van het plangebied dragen alle bij aan de groene uitstraling van het plangebied.

Het groen zorgt ook voor een natuurlijke overloop naar het nabijgelegen landschap, door aan de randen het groen uit het plangebied over te laten gaan in het groen van het buitengebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01_0017.png"

Figuur 5.1: Stedenbouwkundig plan

Samenvattend wordt een dorps woonmilieu bereikt door middel van de volgende elementen.

  • afwisseling van verschillende typen woningen (vrijstaand en halfvrijstaand) en kavelgrootten;
  • het streven naar een informeel, kleinschalig woonmilieu met een diversiteit aan woningen;
  • verspringende rooilijnen leveren een gemengd straatbeeld op, waarbij de woningen een spel aangaan met de tuinen. Ruime voortuinen bieden extra ruimte voor beplanting en zorgen hierbij voor een extra groenaccent in het straatbeeld. Naast achtertuinen, spelen ook zijtuinen een belangrijke rol in de wijk;
  • een zorgvuldige keuze in vorm, materialen en maatverhoudingen van de woningen;
  • de nadrukkelijke aanwezigheid van groen in zowel de openbare ruimte als op de private kavels;
  • groen wegprofiel met grasbermen en inheemse bomen (her en der verspreid, geen laanstructuur);
  • groene erfafscheidingen.