direct naar inhoud van 4.5 Archeologie
Plan: Heisteeg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01

4.5 Archeologie

Uit bureauonderzoek en aanvullend inventariserend veldonderzoek/boren, uitgevoerd in 2006, is gebleken dat het plangebied Heisteeg een hoge kans heeft op het aantreffen van archeologische waarden. Uit het inventariserend veldonderzoek/boren is gebleken dat de bodemopbouw in het plangebied grotendeels intact was. Gezien de resultaten van het veldwerk is aanbevolen binnen het plangebied een proefsleuvenonderzoek uit te laten voeren om de aanwezigheid van archeologische vindplaatsen te onderzoeken en de kwaliteit ervan te kunnen bepalen (Bijlage 9)

Het proefsleuvenonderzoek is door Grontmij uitgevoerd in 2009 en leverde volgens de uitvoerder aanwijzingen op voor IJzertijdbewoning (inclusief mogelijk grafveld) in het plangebied. Verder zijn op het terrein sporen van agrarisch gebruik vanaf de middeleeuwen aanwezig. Grontmij adviseerde om een deel van het plangebied waar sporen van IJzertijdbewoning en een mogelijk grafveld aanwezig waren, vlakdekkend op te graven (Bijlage 10)

In afwijking van het selectieadvies van Grontmij heeft het college van burgemeester en wethouders van Goirle op 24 januari 2012 besloten geen verder onderzoek uit te laten voeren in het plangebied Heisteeg (Bijlage 8).

De redenen hiervoor zijn de volgende.

Nederzetting

Uit de resultaten van het proefsleuvenonderzoek blijkt dat de "gaafheid en conservering van de archeologische vindplaats matig tot slecht zijn". Het karakter van de ijzertijdbewoning is onduidelijk. De sporendichtheid is laag en nergens zijn clusters van sporen (kuilen, waterput, plattegrond…) aanwezig die duiden op de aanwezigheid van een of meerdere woonerven uit de betreffende periode. Mede gezien de landschappelijke ligging van de bewoningssporen op de rand van het beekdal van de Leij is hier waarschijnlijk sprake van de randzone van een nederzetting. De bewoningskern dient waarschijnlijk ter hoogte van bedrijventerrein van Riel gezocht te worden dat ten noorden van het plangebied Heisteeg is aangelegd. Archeologisch onderzoek van de randzone van een nederzetting kan belangrijke informatie opleveren , maar dan wel in samenhang met het onderzoek van de bewoningskern zelf. De kans op werkelijke kenniswinst bij een geïsoleerd onderzoek van off-site sporen kan als beperkt of laag ingeschat worden.

Mogelijk graf(veld)

In werkput 9 van het proefsleuvenonderzoek is de vondst van een aardewerkconcentratie geïnterpreteerd als de resten van een mogelijk graf en een indicatie voor de aanwezigheid van een grafveld. De juistheid van deze interpretatie en duiding is niet uit te sluiten maar niet waarschijnlijk omdat verder indicatoren zoals crematieresten en grafstructuren volledig ontbreken. Ook aanwijzingen voor de aanwezigheid van mogelijke andere graven of grafstructuren ontbreken. Conclusie is dan ook dat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van een prehistorische grafveld in het plangebied Heisteeg te veronderstellen.

Op basis van bovenstaande analyse kan gesteld worden dat de aanwezige nederzettingsresten in het plangebied Heisteeg vanwege de beperkte conservering en het lage potentieel om kenniswinst te realiseren, geen verder onderzoek behoeven. Om deze reden is besloten af te wijken van het selectieadvies van Grontmij en geen dubbelbestemming op te nemen in het bestemmingsplan Heisteeg en/of geen verdere beheersmaatregelen in de vorm van een definitief archeologische onderzoek op te leggen.

4.5.1 Monumenten

In het plangebied zijn geen rijks- of gemeentelijke monumenten aanwezig. Daarnaast zijn er in het plangebied geen andere historisch waardevolle gebieden, lijnen en gebouwen aanwezig.