Plan: | Heisteeg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01 |
Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Om te komen tot een verantwoorde, ruimtelijk relevante toetsing in milieuhygiënisch opzicht van bedrijfsvestigingen rond het plangebied wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde milieuzonering. Hieronder wordt verstaan het aanbrengen/ handhaven van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen en anderzijds milieugevoelige functies als wonen. Milieuzonering heeft twee doelen:
Voor het bepalen van de aan te houden afstanden is gebruik gemaakt van de zogenaamde Staat van bedrijfsactiviteiten die is gebaseerd op de uitgave “Bedrijven en milieuzonering” (VNG 2009). In deze uitgave wordt per bedrijfssoort aangegeven welke milieu-invloed kan uitgaan van een bepaald type bedrijvigheid. Ruimtelijk relevant (uitgedrukt in richtafstanden/hinderzones) zijn daarin de aspecten geur, stof, geluid en gevaar. De grootste richtafstand bepaalt daarbij uiteindelijk in welke van de categorieën een bedrijfssoort is ingedeeld. Daarbij omvat categorie 1 de lichtste en categorie 5.2 de zwaarste vorm van bedrijvigheid. De Staat van bedrijfsactiviteiten is opgenomen als bijlage bij de regels.
De gevoeligheid van een gebied voor milieubelastende activiteiten is mede afhankelijk van het omgevingstype. De richtafstanden gelden ten opzichte van het omgevingstype rustige woonwijk. Wanneer er sprake is van het omgevingstype gemengd gebied kunnen de richtafstanden met 1 afstandstap worden verlaagd, zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat. De richtafstand van 50 meter voor een bedrijf in milieucategorie 3.1 kan dan bijvoorbeeld worden verkleind van 50 naar 30 meter en de te hanteren richtafstand voor een categorie 3.2 bedrijf van 100 naar 50 meter.
Een gemengd gebied is een gebied waarin, kort weergegeven, naast woningen ook andere functies voorkomen. In de directe omgeving van het plangebied is sprake van een dergelijke functiemenging. Aan de westzijde van het plangebied is een bedrijf gevestigd. Aan de overzijde, ten noorden van het plangebied, is een bedrijventerrein aanwezig waarop verschillende bedrijven zijn gevestigd. Tussen het bedrijventerrein en het plangebied is een doorgaande weg aanwezig (de Alphenseweg) die als doorgaande route voor de kern Riel geldt. Aan de zuidzijde zijn sportvelden/sportaccommodaties gelegen.
Aan de westzijde van het plangebied is een timmerbedrijf/aannemersbedrijf gevestigd en het plangebied is gelegen tegenover een bedrijventerrein. Op het bedrijventerrein zijn bedrijven van verschillende categorieën gevestigd. De volgende bedrijven zijn vanwege de ligging ten opzichte van de nieuwe woonwijk en de activiteiten die ter plaatse worden uitgevoerd aangemerkt als een potentiële hinderbron:
Voor de broodjesfabriek zijn bepalend de aspecten geur en geluid.
Geur
Op basis van de VNG-brochure geldt voor het aspect geur een richtafstand van 50 meter. Aan deze afstand wordt voldaan ter hoogte van de gevels van de woningen die mogelijk worden gemaakt door het plan. Uitgangspunt is hierbij hetgeen mogelijk is op grond van het bestemmingsplan Kom Riel.
De activiteiten van de broodjesfabriek passen niet binnen het bestemmingsplan Kom Riel en zijn mogelijk gemaakt door middel van een ontheffing ex artikel 3.23 Wro. Uitgaande van de bedrijfsbebouwing die op basis van deze ontheffing is gerealiseerd, wordt tevens voldaan aan de richtafstand van 50 meter. Hierop geldt een uitzondering voor de kavel die direct grenst aan het wijzigingsgebied. De afstand tot de gevel van deze woning is 44,2 meter. Gezien het volgende is desondanks sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
De broodjesfabriek produceert uitsluitend afbakbroodjes. Het afbakken van de broodjes vindt elders plaats. Juist het bakken van de broodjes levert geurhinder op. De feitelijke geurhinder is met andere woorden aanzienlijk minder. Daarnaast is in het kader van het verlenen van de ontheffing met de broodjesfabriek afgesproken dat haar activiteiten geen nadelige gevolgen mogen hebben voor de te realiseren woningen. Ook moet zij voldoen aan het bepaalde in het Activiteitenbesluit, waaronder de regeling ter voorkoming respectievelijk beperking van geurhinder in art. 4.110 Activiteitenbesluit juncto artikel 4.107 van de bijbehorende regeling.
Voor eventuele uitbreidingsmogelijkheden op basis van het geldende bestemmingsplan geldt dat, zoals aangegeven, de broodjesfabriek niet past binnen het vigerende bestemmingsplan en middels een ontheffing mogelijk is gemaakt. De huidige situatie komt qua milieuhinder, realistisch gezien, dan ook overeen met hetgeen planologisch maximaal mogelijk is.
Geluid
Op basis van de VNG-brochure geldt voor het aspect geluid tevens een richtafstand van 50 meter. Aan deze afstand wordt voldaan ter hoogte van de gevels van de woningen die mogelijk worden gemaakt door het plan. Uitgangspunt is hierbij hetgeen mogelijk is op grond van het bestemmingsplan Kom Riel.
De activiteiten van de broodjesfabriek passen niet binnen het bestemmingsplan Kom Riel en zijn mogelijk gemaakt door middel van een ontheffing ex artikel 3.23 Wro. Uitgaande van de bedrijfsbebouwing die op basis van deze ontheffing is gerealiseerd, wordt tevens voldaan aan de richtafstand van 50 meter. Hierop geldt een uitzondering voor de kavel die direct grenst aan het wijzigingsgebied. De afstand tot de gevel van deze woning is 44,2 meter. Gezien het volgende is desondanks sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
De broodjesfabriek voldoet aan de geluidsnormen in de VNG-brochure (bijlage 15). Ook moet de broodjesfabriek voldoen aan het bepaalde in het Activiteitenbesluit op het gebied van geluidhinder waaronder de artikelen 2.17 tot en met 2.22. Bovendien is het plangebied gelegen aan een doorgaande weg waardoor ter plaatse reeds sprake is van wegverkeerslawaai (zie paragraaf 4.6 van deze toelichting en bijlage 18).
Voor eventuele uitbreidingsmogelijkheden op basis van het geldende bestemmingsplan geldt dat, zoals aangegeven, de broodjesfabriek niet past binnen het vigerende bestemmingsplan en middels een ontheffing mogelijk is gemaakt. De huidige situatie komt qua milieuhinder, realistisch gezien, dan ook overeen met hetgeen de maximale planologisch maximaal mogelijk is.
Voor het timmerbedrijf/aannemersbedrijf is het aspect geluid bepalend
Het plangebied grenst aan de westzijde aan het timmerbedrijf/aannemersbedrijf aan de
Alphenseweg 1a. Dit bedrijf valt onder de werkingssfeer van het Activiteitenbesluit. Op basis van de VNG-brochure geldt voor dit type bedrijf een indicatieve afstand van 30 meter tot geluidgevoelige objecten Daarnaast is sprake van een richtafstand van 10 meter in verband met stof. Op basis van de huidige afstand van het bedrijf tot de toekomstige woningen en op basis van het gegeven dat de stofhinder hoofdzakelijk in de gebouwen tot stand komt en niet op het buitenterrein, speelt stof geen rol voor de planvorming voor Heisteeg.
Op basis van de VNG-brochure geldt een richtafstand van 30 meter. Aan deze afstand wordt niet voldaan. De afstand tot de kavelgrens van de woningen in Heisteeg bedraagt circa 11 meter. De nieuwe woningen zijn gelegen binnen de zone van 30 meter, die wordt gehanteerd als indicatieve afstand tot het bedrijf . Om die reden is door Grontmij een onderzoek (zie Bijlage 17) uitgevoerd in hoeverre het bedrijf de voorgenomen ontwikkeling belemmert. Aangezien geluid het maatgevende aspect is bij het bedrijf, is dit onderzoek beperkt tot akoestisch onderzoek.
In het onderzoek is allereerst bepaald wat de normstelling is voor dit type bedrijf. Daarna is de representatieve bedrijfssituatie van dit bedrijf vastgesteld. Op basis hiervan is de geluidsbelasting berekend en gemeten. Hiertoe zijn in het computermodel Geonoise bronnen, objecten en immissiepunten ingevoerd en is de geluidsbelasting aan de rand van de geplande bouwkavels berekend.
Uit de berekeningen blijkt dat er een overschrijding van het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau optreedt (zie Bijlage 17) zowel in de dag- als avondperiode. Ook de norm voor het maximale geluidsniveau wordt zowel in de dag- als avondperiode overschreden. Om de geluidsbelasting te reduceren zijn maatregelen aan de bron en/ of in het overdrachts-gebied noodzakelijk. In het onderzoek is een aantal maatregelen beschreven. Een combinatie van maatregelen zal leiden tot de gewenste daling van de geluidsbelasting op gevels van de woningen in het plangebied. Hierbij moet gedacht worden aan een combinatie van bronmaatregelen (heftruck), gedragsvoorschriften (rustig optillen en neerzetten van containers bijvoorbeeld), het plaatsen van een scherm rondom de containers en wijziging van de bedrijfsvoering.
Conclusie
Om bij de beoogde ontwikkeling aan de geluidsnormen te kunnen voldoen, moeten maatregelen genomen worden aan de bron (heftruck) en/of planologisch (vergroten van afstand tussen het timmerbedrijf/aannemersbedrijf en de toekomstige woonbebouwing). In overleg met de eigenaar van het timmerbedrijf/aannemersbedrijf heeft de gemeente bekeken welke maatregelen voor deze locatie het beste toepasbaar zijn. Deze maatregelen, in combinatie met het aanpassen van de bedrijfsvoering, zoals tijdstip en mate van laden en lossen, gebruik van containers en laad- en losvoertuigen, moeten zorgen voor een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van het plangebied. Voor een gedetailleerde uitwerking van de maatregelen wordt verwezen naar het genoemde onderzoek.
Zolang er nog geen sprake is van een passende oplossing kan een deel van het plangebied niet worden gerealiseerd omdat niet voorzien kan worden in een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De woningen die te dicht bij de locatie van het timmerbedrijf liggen zullen om die reden pas gerealiseerd kunnen worden als overeenstemming is bereikt over hoe de geluidhinder kan worden teruggedrongen. Tot die tijd zal er slechts een woonbestemming op deze gronden liggen, maar zonder bouwvlak, waardoor hier geen woningen kunnen worden gebouwd. Middels een wijzigingsbevoegdheid kunnen bouwvlakken worden gerealiseerd, wanneer een goed woon- en leefklimaat ter plaatse is verzekerd. Er zijn vergaande afspraken gemaakt met de eigenaar van het betreffende bedrijf waardoor vast staat dat binnen de planperiode van dit bestemmingsplan van de wijzigingsbevoegdheid gebruik gemaakt kan worden.
Voor de wijnkistenfabriek is het aspect geluid bepalend.
Op basis van de VNG-brochure geldt voor het aspect geluid een afstand van 30 meter. Aan deze afstand wordt voldaan ter hoogte van de gevels van de woningen die mogelijk worden gemaakt door het plan met uitzondering van één kavel die in het wijzigingsgebied is gelegen. De indicatieve hindercirkel ligt 9 meter over het bestemmingsvlak. Gezien het volgende is desondanks sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
Binnen het bedrijf vindt machinale houtbewerking plaats. Naast het afkorten van hout worden wijnkisten geassembleerd. Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van schiethamers. Om inzicht te krijgen in de hinder die het bedrijf veroorzaakt is door Grontmij een akoestisch onderzoek uitgevoerd ( Bijlage 14).
Hieruit volgt dat de in de VNG-brochure genoemde grenswaarden voor het langtijdgemiddeld en maximaal geluidsniveau ter plaatse van de bouwvlakken binnen het plangebied niet worden overschreden, ook voor wat betreft de gecumuleerde geluidsbelasting.
Daarnaast moet het bedrijf voldoen aan het bepaalde in het Activiteitenbesluit. Voor het bedrijf zijn geen maatwerkvoorschriften ten aanzien van het aspect 'geluid' van kracht. Het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau en het maximaal geluidsniveau mogen derhalve ter plaatse van de gevel van woningen niet meer bedragen dan respectievelijk 50 en 70 dB(A) etmaalwaarde.
Uit onderstaande tabel, afkomstig uit de aanvullende notitie akoestiek (zij Bijlage 16) blijkt, in aanvulling op het in 2008 uitgevoerde onderzoek (zie Bijlage 14), dat het bedrijf hieraan voldoet en kan blijven voldoen na realisatie van het plan. .
De representatieve bedrijfssituatie is tevens de maximale bedrijfssituatie. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de burgerwoning aan de Alphenseweg 1.
Voor de slagerij is het aspect geur bepalend.
Op basis van de VNG-brochure geldt voor het aspect geur een richtafstand van 50 meter. De afstand tot de gevel van de dichtstbij gelegen woning binnen het plangebied bedraagt 75 meter. Op basis hiervan kan worden geconcludeerd dat er geen sprake is van geurhinder als gevolg van de slagerij.
De huidige situatie komt qua milieuhinder, realistisch gezien, overeen met hetgeen de maximale planologisch maximaal mogelijk is.
Ten zuiden van het plangebied zijn sportvelden/sportaccomodaties van Voetbalvereniging Riel en de ruitervereniging gelegen. Het sportveld aan de zuidzijde is ingedeeld in twee hoofdvelden en één oefenveld aan de westelijke zijde. In het midden van het terrein staat een gebouw met kleedkamers en een kantine met sportgebonden horeca. Het oefenveld is voorzien van zes lichtmasten. Het terrein van de ruitervereniging aan de zuidwestzijde is ingericht met een hal, loopvelden en een kantine. Op het loopveld zijn lichtmasten aanwezig. Beide sportterreinen vallen onder de werking van het Activiteitenbesluit.
Lichthinder
Voor het aspect licht is geen richtafstand opgenomen de VNG-brochure. Wel wordt hierin ter voorkoming van hinder (voor het aspect geluid) een afstand van .. meter genoemd. Aan deze afstand wordt voldaan.
Door de aanwezigheid van een eikenbos (minimaal 20 meter diep) gelegen tussen het sportveld/ loopveld en de woningen, is er feitelijk ook geen sprake van lichthinder.
Bovendien zijn in het Activiteitenbesluit voorschriften opgenomen om lichthinder van sportterreinen tegen te gaan. De verlichting ten behoeve van sportbeoefening dient te zijn uitgeschakeld tussen 23.00 uur en 07.00 uur en indien geen sport wordt beoefend of onderhoud plaatsvindt. Voorts is in het Activiteitenbesluit opgenomen dat de lichtinstallatie zodanig wordt uitgevoerd dat directe lichtinstraling op lichtdoorlatende openingen in gevels en daken van nabij gelegen woningen moet worden voorkomen.
Geluidhinder
De richtafstand is 30 meter. Aan deze afstand wordt voldaan.
De kantines zijn bepalend voor het aspect geluid. Deze zijn gelegen op meer dan 75 meter afstand. Bovendien is de ingang van de kantines aan de voorzijde gelegen (Oude Tilburgsebaan) evenals de parkeergelegenheid.