direct naar inhoud van 4.9 Water
Plan: Tilburgseweg 153
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0785.BP2010001Brederode-oh01

4.9 Water

4.9.1 Gewenste situatie

Het waterschap de Dommel stelt dat voor de nieuwe bebouwing een retentie voor hemelwater wordt aangelegd. Binnen het plangebied dient volgens richtlijnen van het waterschap een bui die eens in de 10 jaar voorkomt (=T=10) te worden geborgen. Een bui die eens in de 100 jaar voorkomt (t=100) mag geen wateroverlast opleveren.

Het gemeentelijk standpunt is dat gebiedseigen water wordt geïnfiltreerd op eigen terrein, mits dit mogelijk is.

4.9.2 Huidige situatie

De waterhuishoudkundige en civieltechnische aspecten worden uitgewerkt conform de hiervoor gegeven uitgangspunten van waterschap. Het plangebied valt binnen het beheergebied van waterschap de Dommel. Het plangebied is circa 5200 m² groot en is gedeeltelijk bebouwd en grotendeels onverhard gebied (tuin). De locatie ligt in een grondwaterbeschermingsgebied. Op of rondom de projectlocatie is geen oppervlaktewater aanwezig. In de huidige situatie worden zowel het hemelwater van het verharde oppervlak als het vuilwater afgevoerd naar het gemeentelijk gemengde rioolstelsel.

4.9.3 Toekomstige situatie

Het project voorziet in de verplaatsing van het bouwvlak, voor de herbouw van een vrijstaande woning. Het bebouwd oppervlak neemt toe van circa 375 m² tot circa 385 m². Naast de bebouwing zal de terreinverharding (parkeerplaatsen en terrassen) ook enigszins toenemen.

Gemeente en waterschap streven bij nieuwbouw naar 'waterneutraal bouwen'. Dit wil zeggen dat als het verhard oppervlak toeneemt, compenserende maatregelen worden genomen om piekafvoeren op te vangen. Dit kan door het vasthouden of bergen van het water door het aanleggen van een waterberging of een infiltratievoorziening. In vergelijking met de huidige situatie is er sprake van een lichte toename van verharding. De gemeente streeft echter bij nieuwbouw naar volledige compensatie. Het verhard oppervlak neemt in dat geval toe met circa 550 m2 (dakoppervlak en wegverharding).

Uit de Afvoercoëfficientenkaart van het waterschap blijkt dat de maximale afvoer uit het plangebied is vastgelegd op 2,66 l/s/ha bij een neerslagsituatie met een herhalingstijd van 100 jaar. Bij een herhalingstijd van 10 jaar is de afvoernorm 1,33 l/s/ha.

Voor het berekenen van de bergingsopgave is de HNO-tool (beschikbaar via de website van het waterschap) gebruikt. Hieruit blijkt dat de benodigde berging 23 m3 bedraagt bij een T=10 scenario (30 m3 bij een T=100 scenario).

Voor de woning wordt uitgegaan van infiltreren op eigen terrein, middels een infiltratievoorziening. De infiltratievoorzieningen worden met een overloopvoorziening aangesloten op het rioolstelsel onder de Tilburgseweg, zodat ook in extreme situaties het water op een verantwoorde manier afgevoerd wordt.

4.9.4 Conclusie

Geconcludeerd wordt dat het bestemmingsplan geen negatieve gevolgen heeft voor de bestaande waterhuishoudkundige situatie. Het functioneren van het huidige watersysteem, (doorstroming, afwatering, realiseren van het gewenste peil) zal door de planuitvoering niet verslechteren. De ontwikkeling voldoet dan ook aan de doelstellingen van duurzaam waterbeheer.

Voor de ontwikkeling moet rekening gehouden worden met de volgende aspecten:

  • bij de bouw worden bij voorkeur geen uitlogende bouwmaterialen gebruikt;
  • het plangebied wordt voorzien van een gescheiden rioolstelsel;
  • het vuilwater (DWA) wordt aangesloten op het gemeentelijk gemengde rioolstelsel;
  • bij een T=10 situatie dient 23 m3 geborgen te worden.