Plan: | Tilburgseweg 153 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0785.BP2010001Brederode-oh01 |
Met behulp van de Archeologische Monumentenkaart (hierna: AMK) en de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (hierna: IKAW) is nagegaan of de gronden binnen het plangebied archeologisch van betekenis zijn. Op de AMK zijn alle bekende archeologische terreinen (monumenten) aangegeven; ten aanzien van het plangebied zijn echter geen terreinen/monumenten aangegeven.
De IKAW geeft aan wat de kans is op het aantreffen van archeologische resten in een bepaald gebied. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in drie categorieën:
De verwachtingswaarde van het plangebied is hoog/middelhoog. Archeologisch onderzoek is dus noodzakelijk en in opdracht van Rozenberg Bouwcontrol uit Meijel is door Becker & Van de Graaf bv (B&G rapport 954, mei 2010) een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd. Tevens is een inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van boringen uitgevoerd. Na het bureauonderzoek werd verwacht dat het plangebied onderdeel uitmaakt van een hooggelegen laatpleistocene dekzandrug waarop door het gebruik als bouwland door bemesting een plaggendek is gevormd. De verwachting dat archeologische resten aanwezig zijn is hoog. Per archeologische periode bezien varieert de verwachting. De verwachting voor resten uit het Paleolithicum en Mesolithicum is laag en voor de jongere perioden middelhoog tot hoog. De archeologische verwachting is door het veldonderzoek bevestigd. De het archeologisch onderzoek is opgenomen in bijlage 7.
De conclusie is dat de kans op de aanwezigheid van archeologische waarden in het plangebied hoog is en daarmee de kans op verstoring van archeologische waarden in het kader van het bouwplan groot is. Er zijn geen zones aan te wijzen waar geen archeologische resten verwacht kunnen worden. Weliswaar is de top van de ondergrond op de plaats van voormalige bebouwing geroerd, maar diepere archeologische resten kunnen ook daar behouden zijn. Op basis van de resultaten van het inventariserend veldonderzoek wordt geadviseerd om het plangebied om vervolgonderzoek uit te voeren op die plaatsen waar dieper gegraven wordt dan 40 cm beneden het maaiveld.
Op de (aangepaste) Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW) van de provincie, door Gedeputeerde Staten vastgesteld op 26 september 2006, zijn de cultuurhistorische (landschaps)waarden van bovenlokaal belang aangegeven. Bij de opstelling en de uitvoering van ruimtelijke plannen moet met deze waarden rekening worden gehouden.
Figuur 7: CHW plangebied en omgeving
Historische stedenbouw
Historische stedenbouw is de combinatie van de historisch gegroeide ruimtelijke structuur en de historische bebouwing. Het gebied langs de Tilburgseweg is op figuur 9 met een oranje lijn aangeduid, hetgeen een "hoge historisch stedenbouwkundige waarde" inhoud. De rijks- en gemeentelijke monumenten worden respectievelijk via de Monumentenwet en de gemeentelijke monumentenverordening beschermd.
Historische groenstructuur
De groenelementen en -structuren zijn veelal door ingrepen van de mens ontstaan, meestal omwille van de functionaliteit, zoals houtwallen, heggen, grienden- en hakhoutcultuur, plantage- en ontginningsbossen en bomenrijen. Daarnaast zijn er ook groenelementen uit esthetische/culturele overwegingen ontstaan, zo kennen we diverse parken, pastorietuinen, dreven en bepaalde alleenstaande bomen. De cultuurhistorische waardenkaart maakt onderscheid tussen historische groenstructuren en monumentale bomen. Op de waardenkaart wordt het gehele plangebied als historische groenstructuur aangeduid. Er zijn geen monumentale bomen aangewezen. Bescherming van de historische groenstructuur vindt plaats via het kapvergunningenstelsel in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).
Van belang is dat waardevolle bomen zo veel mogelijk gehandhaafd blijven, waarbij enkel zieke of beschadigde bomen vervangen kunnen worden.
Historische lijnen
Historische lijnen zijn bijvoorbeeld dijken, dammen, wallen, paden, wegen (waaronder zandwegen, klinkerwegen en kasseiwegen), spoorwegen, kanalen en sloten. De Tilburgseweg is als historische lijn (geel) weergegeven, hetgeen een redelijk hoge waarde inhoudt. In het bestemmingsplan zijn geen maatregelen aan deze weg voorzien.