direct naar inhoud van 6.2 Beschermd stadsgezicht en cultuurhistorie
Plan: Philipsdorp 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80190-0301

6.2 Beschermd stadsgezicht en cultuurhistorie

Het Philipsdorp is bij besluit d.d. 16 april 2003 door de toenmalige minister van V.R.O.M. aangewezen als beschermde stadsgezicht in de zin van artikel 35 van de Monumentenwet 1988. Doel van de aanwijzing is de karakteristieke, met de historische ontwikkeling samenhangende structuur en ruimtelijke kwaliteit van het gebied te onderkennen als zwaarwegend belang bij de toekomstige ontwikkelingen binnen het gebied. De aanwijzing beoogt een basis te bieden voor een ruimtelijke ontwikkeling die inspeelt op de aanwezige kwaliteiten, daarvan gebruik maakt en daarop voortbouwt. Bescherming van het stadsgezicht wordt geregeld in het bestemmingsplan. Uitgangspunt hierbij is behoud en versterking van de karakteristiek van Philipsdorp, die ten grondslag ligt aan de status van het beschermd stadsgezicht.

Hoewel de Lijsterbesbuurt geen onderdeel uitmaakt van het beschermd stadsgezicht vormt het ruimtelijk en historisch gezien een eenheid met Philipsdorp. De gemeente voert een ruimtelijk beleid dat recht doet aan de historische karakteristiek. De Lijsterbesbuurt wordt daarin als samenhangend onderdeel van Philipsdorp beschouwd. In de regels zijn bepalingen opgenomen om de stedenbouwkundige en cultuurhistorische kwaliteiten van de Lijsterbesbuurt te beschermen op dezelfde wijze als in het beschermd stadsgezicht.

Op de volgende plaatsen zijn regelen gericht op het beschermd stadsgezicht en cultuurhistorie in Philipsdorp terug te vinden:

  • Algemene opzet van het plan

Ten eerste is in het plan de hoogte van bebouwing vastgelegd op de verbeelding. Ten tweede ligt de wegenstructuur vast in de verkeersbestemming. Tot slot liggen de bouwblokken van de hoofdgebouwen vast, want ook deze staan op de verbeelding aangegeven.

Hierin geregeld is geregeld dat gebouwen dat gebouwen voorgevelrooilijn gebouwd moeten worden, de huidige hoogtes van gebouwen gehandhaafd dienen te blijven en dat de huidige kapvorm behouden blijft. Verder is een omgevingsvergunning vereist voor het slopen van bouwwerken; het wijzigen van straten, wegen, pleinen, bomen en erfafscheidingen, niet zijnde bouwwerken, te wijzigen en om verhardingen aan te brengen, behoudens toegangspaden.

  • Artikel 15 Waarde - Cultuurhistorie
    De Lijsterbesbuurt is wel onderdeel van Philipsdorp, maar valt buiten het beschermd stadsgezicht. Deze buurt heeft de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie. Hierin is hetzelfde geregeld als in artikel 13 Beschermd stadsgezicht.
  • Aanduiding 'cultuurhistorische waarden'

Deze aanduiding is opgenomen bij de structuurbepalende stedenbouwkundige structuren aan de Schootsestraat en Strijpsestraat. Dit zijn oude radialen. Deze kenmerken zich door variatie in parcellering. Afgelopen jaren heeft schaalvergroting plaatsgevonden. Echter om de variatie te behouden, is het van belang om ook kleinschaligheid behouden. De panden in zich zelf hebben geen waarde, maar wel de perceelsgewijze opbouw. In de regels is opgenomen dat de bestaande breedte van de bestaande panden niet mag worden gewijzigd. Vervolgens is het via een afwijkingsbevoegdheid toelaten hier van af te wijken, mits sprake blijft van een perceelsgewijzige opbouw/ parcellering.

  • Aanduiding 'karakteristiek'

Deze aanduiding is opgenomen voor een cultuurhistorisch waardevol object (geen monument). Dit is de kerk aan de Iepenlaan. Deze krijgt de aanduiding 'karakteristiek'. Dit gebouw is niet beschermd via monumentenwet, dus via het bestemmingsplan is geregeld dat dit object niet zomaar gesloopt mag worden.

  • Monumenten

Monumenten zijn al beschermd via de Monumentenwet en de gemeentelijke Erfgoedregeling 2010. Deze panden mogen op basis van de Monumentenwet niet gesloopt worden. Vandaar dat deze in principe niet zijn terug te vinden in het bestemmingsplan. Er is echter wel een 'specifieke bouwaanduiding monument' te vinden bij deze panden in verband met de maatvoering. Voor deze panden geldt de regeling dat de bestaande maatvoering de toegelaten maatvoering is.

De gebieden met een archeologische verwachtingswaarde hebben de dubbelbestemming 'Waarde Archeologie'. Hierin is geregeld dat een aanlegvergunning is vereist, indien dieper wordt gegraven dan 0,5 meter bij bebouwing met een omvang groter dan 100 m2.