direct naar inhoud van 4.5 Bodem
Plan: Emmasingelkwadrant - Fellenoord 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80173-0301

4.5 Bodem

Het (industriƫle) verleden van Eindhoven heeft zijn sporen in de bodem nagelaten. In de afgelopen jaren heeft op zeer veel locaties in Eindhoven om diverse redenen milieukundig bodemonderzoek plaatsgevonden, bijvoorbeeld in het kader van het verlenen van bouwvergunningen of in het kader van de aan- of verkoop van locaties.

In het bodeminformatiesysteem van de gemeente zijn de gegevens van alle bekende bodemonderzoeken opgenomen.

Op diverse locaties in Eindhoven zijn verontreinigingen aangetroffen, het komt echter zelden voor dat er als gevolg van bodemverontreiniging sprake is van risico's voor de gezondheid van mensen. Dergelijke locaties zijn op dit moment binnen het plangebied dan ook niet bekend.

Wel zijn binnen het plangebied de volgende locaties bekend waar sprake is (geweest) van een ernstig geval van bodemverontreiniging (zie fig 1):

  • 1. Kruisstraat 68/68a; gechloreerde koolwaterstoffen in het grondwater.
  • 2. Dorgelolaan 2a; minerale olie in grond en in het grondwater. De verontreiniging is gesaneerd.
  • 3. Gagelstraat; gechloreerde koolwaterstoffen in het grondwater.
  • 4. Emmasingel; gechloreerde koolwaterstoffen in het grondwater, gedeeltelijk gesaneerd t.b.v. de bouw van de parkeergarages.
  • 5. Lichtstraat; grondverontreiniging met zware metalen is gesaneerd tijdens de bouw van de appartementen. Benzeen in het grondwater.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80173-0301_0018.jpg"

Binnen het plangebied zijn geen gevallen van bodemverontreiniging bekend die een risico voor de gezondheid vormen. Wel kan in sommige gevallen toch sprake zijn van beperkingen in het gebruik of extra kosten die gemaakt moeten worden als grond moet worden afgevoerd of als grondwater onttrokken dient te worden.

Het verdient dan ook sterk aanbeveling om bij grondtransacties, bouwactiviteiten of grondverzet vooraf het bodeminformatiesysteem van de gemeente te raadplegen. In sommige gevallen zal het uitvoeren van een bodemonderzoek noodzakelijk zijn. Dit geldt bijvoorbeeld bij het aanvragen van sommige bouwvergunningen en bij het afvoeren van vrijkomende partijen grond.