Plan: | Emmasingelkwadrant - Fellenoord 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80173-0301 |
Op 19 december 2006 heeft de gemeenteraad van Eindhoven de Detailhandelsnota gemeente Eindhoven, "Tenminste houdbaar tot januari 2010" vastgesteld. Deze bevat het detailhandelbeleid voor de gemeente Eindhoven en vormt een toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe ontwikkelingen op detailhandelsgebied.
De binnenstad van Eindhoven heeft een regionale functie en verwelkomt dan ook veel bezoekers van buiten de stad. De binnenstad heeft een groot winkelgehalte waarin de warenhuis- en modebranche sterk vertegenwoordigd zijn. Daarnaast is de binnenstad gevarieerd en bevat het veel filiaalbedrijven. Dit winkelaanbod wordt ondersteund door een groot aantal horecagelegenheden, welke zowel aan de rand als verspreid binnen het kernwinkelgebied gevestigd zijn.
In de Detailhandelsnota worden voor het centrumgebied van Eindhoven ontwikkelingen beschreven, zoals de ontwikkeling van de Mediamarkt en het gebied Rond de Admirant. Hieraan is toegevoegd dat na oplevering van deze ontwikkelingen een periode van relatieve rust (tot zeker 2010) zou volgen, waarin de binnenstad de tijd krijgt om zich met haar nieuwe aanbod(structuren) stevig in de markt te positioneren. Binnen deze periode zijn substantiële uitbreidingen of toevoegingen niet gewenst. Inmiddels zijn de genoemde ontwikkelingen reeds een aantal jaren afgerond. Op het 18 Septemberplein wordt momenteel echter wel de 'Bubble' gerealiseerd, als kleinere zusje van de 'Blob'. Deze laatste maakte onderdeel uit van het project Rond de Admirant.
Ook het stationsgebied is volgens de Detailhandelsnota een belangrijke plek in het centrumgebied van Eindhoven. Met name het gebied rondom het station biedt kansen. Zo kan bij de herontwikkeling van het station detailhandel toegevoegd worden voor met name trafficgerichte aanbieders. Dit zijn aanbieders met beperkte assortimenten in voornamelijk gemaksartikelen, waarbij geprofiteerd wordt van grote passantenstromen en bezoekersaantallen. Ook voor andere strategische locaties in het stationsgebied wordt consumentgericht aanbod voorzien. Een koppeling tussen de binnenstad en de Woenselse markt (Kruisstraat) is gezien de fiets- en voetgangersonderdoorgang onder de Fellenoord niet reëel.
Zowel gezien de ligging net buiten het kernwinkelgebied als vanuit de aangekondigde periode van rust zijn in onderhavig bestemmingsplan geen nieuwe detailhandelslocaties voorzien. Mede vanwege het conserverende karakter van het bestemmingsplan is dan ook de bestaande situatie zoveel mogelijk overgenomen. Op locaties met de bestemming 'Gemengd' en 'Centrum' is detailhandel toegestaan. Het betreft hier voornamelijk de noordzijde van het station, Lardinoisstraat als uitloop van de binnenstad alsmede de Witte Dame en de Lichttoren. Ook binnen de functieaanduiding 'gemengd' binnen de bestemming 'Wonen' is detailhandel toegestaan. Hierbij gaat het om de plinten van de woonbebouwing aan de Willemstraat (Lichtplein en De Regent).
In de Prioriteitennota 2011-2014 is het volgende opgenomen voor nieuwe initiatieven voor detailhandel: "de bestaande structuur blijft gehandhaafd en wordt waar mogelijk versterkt in lijn met de detailhandelsnota". Zoals in de Detailhandelsnota is beschreven biedt met name het stationsgebied (gebied Fellenoord) kansen voor toevoeging van (trafficgerichte) detailhandel.
In het onderhavige bestemmingsplan wordt zoveel mogelijk de bestaande situatie overgenomen. Op de locaties waar detailhandel conform dit plan is toegestaan, rustte ook in het voorgaande plan al de mogelijkheid tot het realiseren van detailhandelsfuncties. Het bestemmingsplan vormt dan ook geen belemmering voor eventuele uitbreiding van het detailhandelaanbod bij de herontwikkeling van het station. Verder is er geen nieuwe detailhandel in het plangebied voorzien, waardoor een nadere toets aan de Prioriteitennota 2011-2014 en een verantwoording hiervan niet noodzakelijk is. Een dergelijke toets is pas noodzakelijk als een initiatief bij de gemeente binnenkomt dat in strijd is met het bestemmingsplan. Op dat moment wordt ook beslist of – en met welke procedure – meegewerkt wordt.