direct naar inhoud van 3.6 Archeologische en cultuurhistorische waarden
Plan: Grasrijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80142-0301

3.6 Archeologische en cultuurhistorische waarden

3.6.1 Archeologie

Algemeen

De gemeente Eindhoven heeft eigen archeologiebeleid, als uitwerking van het nationale en provinciale beleid. Dit beleid staat in het 'Beleidsplan archeologisch 2008-2012' , waarmee de raad in september 2008 heeft ingestemd. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het bodemarchief zelf ter hand door te investeren in kerntaken en opbouw van expertise. De gemeente Eindhoven kent archeologische waarden daterend uit de prehistorie en de Romeinse tijd. Het gemeentelijk bodemarchief herbergt tevens fundamentele gegevens over de geschiedenis van stad en platteland gedurende en na de middeleeuwen. Deze gegevens zijn van groot belang voor de reconstructie van het verleden, temeer omdat archivalische bronnen in Eindhoven nagenoeg ontbreken.

De archeologische gebieden binnen de gemeente Eindhoven staan aangegeven op de gemeentelijke archeologische waardenkaart, een onderdeel van de gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaart. Het beleid van de gemeente Eindhoven is om bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met de archeologische waarden en verwachtingen in de ondergrond en daarbij uit te gaan van de gemeentelijke archeologische waardenkaart.

Grasrijk

In de jaren 2000-2007 heeft in Meerhoven grootschalig archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Het gebied Grasrijk is daarbij intensief onderzocht. Het onderzoek heeft zich vooral gericht op de dekzandruggen en de randen van het beekdal (van de Rundgraaf). Er zijn uit diverse perioden sporen en vondsten gedaan, namelijk: uit verschillende episoden van de steentijd, uit de brons- en ijzertijd (waaronder een urnenveldje), uit de Romeinse tijd en uit de late middeleeuwen / vroeg-moderne tijd. Bovendien zijn er overblijfselen uit WO2 opgegraven, zoals loopgraven, de plek waar een FLAK (luchtdoelgeschut) heeft gestaan en enkele afvalkuilen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80142-0301_0009.jpg"

Binnen het bestemmingsplangebied hoeft geen verder archeologisch onderzoek meer te worden gedaan en er zijn ook geen beschermde/te beschermen gebieden aanwezig.

3.6.2 Cultuurhistorische waarden

Op 18 maart 2008 is de cultuurhistorische waardenkaart van Eindhoven vastgesteld. De kaart dient als beleidskader om bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad rekening te kunnen houden met de cultuurhistorie van Eindhoven. De kaart geeft, naast rijks- en gemeentelijke monumenten een overzicht van de historische structuur van wegen en waterlopen, historisch waardevolle stedenbouwkundige en landschappelijke- en groenstructuren, beschermde stads- en dorpsgezichten en monumentale bomen. Bij de samenstelling van de kaart is onder andere gebruik gemaakt van de gegevens van de provinciale cultuurhistorische waardenkaart.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80142-0301_0010.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80142-0301_0011.jpg"

Bovenstaande afbeelding laat zien dat in Grasrijk 'Historische wegenstructuren van vóór 1900' zijn gevonden.

Historische lijnen zijn bijvoorbeeld dijken, dammen, wallen, paden, wegen (waaronder zandwegen, klinkerwegen en kasseiwegen), spoorwegen, kanalen en sloten.

Conclusie

Het gebied Grasrijk is tijdens de opgravingen in Meerhoven, die zijn uitgevoerd in de periode 2000 tot en met januari 2007 reeds archeologisch onderzocht. Het noordelijk deel van het gebied is volledig archeologisch onderzocht en van het zuidelijk deel is na een proefsleuvenonderzoek vastgesteld dat er verder geen archeologische waarden te verwachten zijn. Bij ontwikkelingen in het plangebied behoeft derhalve geen rekening te worden gehouden met archeologische waarden of verwachtingen.