Plan: | Grasrijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80142-0301 |
Opbouw
De stedenbouwkundige uitgangspunten voor Grasrijk zijn vastgelegd in het Masterplan Meerhoven. Deze zijn verder uitgewerkt in het 'Stedenbouwkundig plan, Beeldkwaliteitsplan Meerhoven Zuid'. Doel van het plan Meerhoven is om aan de westzijde van Eindhoven, op de overgang naar het Kempisch landschap met zijn bossen en vennen, een aantrekkelijk woon- en werkgebied tot stand te brengen, passend binnen de Vinex-normen, maar ook concurrerend met andere woonmilieus die in de regio worden aangeboden. Dit doel vindt zijn vertaling in de uitgangspunten voor de uitwerking van Grasrijk/Landforum, namelijk de ligging in de nabijheid van het landelijke gebied en stedelijke centra, het boskarakter van de wijk, het hoogwaardige openbaar vervoerssysteem, goede ontsluiting voor zowel auto- als langzaam verkeer en een goed voorzieningenniveau. Voor Landforum geldt dat de ligging bij aansluitingen op autosnelwegen en in de directe nabijheid van een luchthaven een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven zal kunnen zijn.
De opzet van het gebied Grasrijklaat een driedeling in het woongebied gezien.
Het woongebied Grasrijk is in drie noord-zuid georiënteerde stroken verdeeld; een middenstrook met een dichte blokverkaveling, aan weerszijden begrensd door een strook met een open rijenverkaveling.
In het ontwerp van Grasrijk is gezocht naar een evenwicht tussen enerzijds een gelaagdheid in de ruimtelijke opbouw, strak en rationeel, en anderzijds het zoveel mogelijk benutten van de historische landschappelijke gegevens, oude bewoningslinten, bomen en een beek. Het ontwerp wordt dan ook gekenmerkt door een helder, ortogonaal raster, waarbij veel historische en landschappelijke gegevens in het ontwerp zijn opgenomen. Daardoor ontstaat een verrassende spanning tussen strakheid en kromme lijnen, welke mogelijkheden biedt voor herkenbare structuren binnen een heldere ordening, als afwisseling met de strenge, ortogonale hoofdstructuur. Het oude lint aan Het Schaapsdijk is slechts gedeeltelijk in het plan opgenomen, omdat deze voor een groot deel samenvalt met de hoofdontsluiting van het gebied en het HOV-tracé.
De architectonische verschijningsvorm van de gebouwde omgeving is beeldbepalend in Grasrijk. De gesloten bouwblokken in de middelste strook, de 'stedelijke rug', hebben bijzondere hoekoplossingen en woonvormen en een kenmerkende ritmiek in de gevelwanden.
De rijen bebouwing in de oostelijke en westelijke strook hebben elk een specifieke massa-opbouw en verhouding tussen open- en geslotenheid in de straatwanden. Hiermee onderscheiden deze rijen zich van elkaar maar wormen de woningen in iedere rij een samenhangend geheel.
Stedenbouwkundig plan, Beeldkwaliteitsplan Meerhoven Zuid
Deze aanvulling op het Masterplan van Meerhoven zal na vaststelling door de gemeenteraad door de welstandscommissie worden gebruikt als toetsingskader bij bouwaanvragen. Het beeldkwaliteitsplan is toegevoegd als Bijlage 1.
Groen en water
De groenstructuur van Grasrijk is tweeledig. Enerzijds voegt deze zich in de orthogonale stedenbouwkundige structuur. Hierin zijn, verdeeld over de buurt, enkele groene speelplekken opgenomen. Ook volgend aan deze orthogonale structuur zijn de speelzones door de oostelijke en westelijke strook. Deze zones vormen doorsteken door de rijen bebouwing. Kinderen kunnen op deze manier veilig de grotere speelplekken bereiken. De Graspieper, Grasbloem en de Nieuwe Sliffertsestraat worden begeleid door een groene zone, voorzien van een wadi.
Een ander belangrijk deel van de groenstructuur komt voort uit het onderliggende landschap, De oude Rundgraaf met aan beide zijden een openbare groenzone doorsnijdt de buurt in west-oostelijke richting en vormt een onderbreking van de orthogonale structuur. De Stillendijk is als oorspronkelijk weg ook nog duidelijk herkenbaar. Vanuit het park Meerland naar de groene zone aan het Beatrix kanaal loopt de route van zuidwesten naar noordoosten door Grasrijk. De Stillendijk heeft nog veel van de oorspronkelijke laanbeplanting en verbindt verschillende groene en bijzondere plekken.