direct naar inhoud van 3.8 Groen
Plan: II De Halve Maan (woningen Drents Dorp)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80139-0501

3.8 Groen

3.8.1 Groenbeleidsplan

Het Groenbeleidsplan 2001, zoals op 5 november 2001 is vastgesteld door de gemeenteraad, heeft als doel het duurzaam veilig stellen en ontwikkelen van een kwalitatief hoogwaardige groenstructuur met de daarin passende functies. Onder de groenstructuur wordt verstaan: het stelsel van terreinen en/of elementen met ecologische, waterhuishoudkundige, recreatieve en/of ruimtelijk structurerende betekenis.

Behoud van het bestaande groen is het uitgangspunt, evenals het (door)ontwikkelen van de groene kwaliteiten waar nodig. Het Groenbeleidsplan geeft in een kaart met zes ruimtelijke strategieën de kaders voor de ruimtelijke ontwikkeling in relatie tot groen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80139-0501_0007.png"

3.8.2 Strategieën Drents Dorp

Voor het Drents Dorp zijn vanuit het Groenbeleidsplan de volgende strategieën gesteld.

Ruimtelijke strategie: 'Stad , rood beeldbepalend'.

In deze gebieden heeft groen een ondersteunende functie aan de stedelijke identiteit ('aankledingsgroen') of een recreatieve functie voor de woonomgeving (parken). Het beleid is gericht op behoud en ontwikkelen van deze groenelementen of functies. Het oppervlak groen binnen deze categorie zou niet verder moeten afnemen. Bij een herstructurering dient gestreefd te worden naar 8 m2 groen per inwoner. De bomen in dit gebied hebben een belangrijke groenondersteunende functie. Als minimale randvoorwaarde wordt in dit gebied 1 boom per woning (straatbomen en plantsoenbomen) gehanteerd.

Ontwerpstrategie: Versterken stedenbouwkundige identiteit

Als tegenwicht tegen de schaalvergroting is het nodig het groen zorgvuldig af te stemmen op de stedenbouwkundige identiteit van het gebied. Los daarvan richt het groenbeleid zich op het in stand houden van het huidige rijke boomsoortenpallet dat uit de tijd stamt dat de gemeente nog zelf haar bomen kweekte.

Groentypologie: Overwegend standaard cultuurgroen.

Standaard cultuurgroen is groen dat voor een belangrijk gedeelte uit niet-inheems plantmateriaal bestaat (bodembedekkers, heesters, bomen) en / of uit intensief gemaaid gras . Het kostenniveau voor inrichting en beheer ligt op gemiddeld.

Het zuidelijk deel van het Drents Dorp wordt in het groenbeleidsplan getypeerd als groenarme buurt. Naast de eerder genoemde 8 m2 groen per inwoner, gelden voor het kappen van bomen een zwaardere compensatienormen.

Direct grenzend aan het plangebied liggen in noordelijke, zuidelijke en westelijke richting gebieden met een hogere groenambite en – dichtheid. Er liggen uitdagende kansen om verbindingen te maken met deze groene gebieden. (Wielewaal, terrein Evoluon, groene stroken langs Tilburgse weg).

3.8.3 Beleid Drents Dorp

Op gemeentelijk niveau geeft het Groenbeleidsplan voor Drents Dorp en de directe omgeving de volgende hoofdlijnen voor het groenbeleid voor de komende jaren weer:

De identiteit van de stad staat centraal en rood is dan ook beeldbepalend. Het eerder genoemde gebied ten noordwesten van het Drents Dorp staat aangemerkt als een combinatie van structureel stadsgroen, multifunctioneel groen en/of natuur. Voor dit gebied geldt dat de identiteit Groen beeldbepalend is, en dat cultuurhistorische waarden behouden moeten blijven. Ten zuidwesten en ten noordoosten van Drents Dorp liggen gebieden die deel uitmaken van de groenstructuur op stadsniveau.

Bestaande groenelementen

Bij de ontwikkeling van Drents Dorp dient rekening gehouden te worden met bestaande groenelementen in het gebied. Hiervoor gelden de volgende uitgangspunten:

  • maximale inspanning verrichten om zoveel mogelijk bomen/groenelementen op te nemen in het stedenbouwkundig plan,
  • indien bomen/groenelementen niet opgenomen kunnen worden in het stedenbouwkundig plan is een heldere afweging nodig waarom ze niet opgenomen kunnen worden,
  • als na afweging blijkt dat bomen niet opgenomen kunnen worden dient onderzocht te worden of ze verplant kunnen worden of anders zowel kwantitatief als kwalitatief gecompenseerd kunnen worden,
  • om de overlevingskans van in te passen bomen te garanderen dient in het stedenbouwkundig plan voldoende afstand van bebouwing tot bomen aangehouden te worden.

Groenwaardering

Het aanwezige bomenbestand is zeer bepalend voor de huidige uitstraling en leefbaarheid van de wijk en heeft potentie om ook in de toekomst een belangrijke functie te vervullen. Uitgangspunt is het sparen van zoveel mogelijk waardevolle, gezonde en kwalitatief goed bomen. Hiertoe is een globale inventarisatie van het bomenbestand uitgevoerd. Drents Dorp kenmerkt zich verder door een beperkt aantal grootschalige (groen)ruimten. Het Gelderlandplein en de westelijk gelegen sportvelden en het daaraan gekoppelde 'veld' zijn de enige noemenswaardige gebieden met een groene uitstraling binnen Drents Dorp.

Nieuwe groenstructuur

De nieuwe groenstructuur speelt in op de ligging aan de Wielewaal en de parken en streeft ernaar deze kwaliteiten voor een grote doelgroep ervaarbaar te maken. De noordelijke groenstroken maken verbinding met de Groene Gordel en de Wielewaal.

Het groenconcept wordt versterkt door het assenkruis. De helder structuur van Drents Dorp in vier kwadranten, gescheiden door de Koenraadlaan en de Halve Maanstraat, wordt versterkt. Er wordt ingezet op het versterken van deze structuur, en de lanen, door het aanplanten van grote bomen. Compensatie van groenelementen zal in eerste instantie plaatsvinden in de 'Groene Gordel'.

Volgens het groenbeleidsplan is het plangebied gelegen in een groen arme buurt. Hier wordt gestreefd naar 8 m2 groen per inwoner. In dit kleine plangebied is dit niet haalbaar. De bewoners hebben een directe relatie met de Groene gordel waarmee de m2 norm ingevuld wordt.

Het huidige plantsoen aan Halve Maanstraat ter hoogte van de Venstraat is structureel groen op wijk en buurtniveau (467 m2) en vervalt. Compensatie vindt plaats aan de Noordkant van Needestraat en Zutphenstraat. Op deze plaatsen worden plantsoenen aangelegd (totaal 1161 m2) welke functioneren als aankondiging naar de Groene Gordel (structureel groen) aan Lochemstraat, Het structureel groen wordt hiermee ruimschoots gecompenseerd.

Het groen beleidsplan geeft een norm van 1 boom per woning aan. Het plangebied biedt geen ruimte voor een dergelijk aantal bomen. Er wordt gekozen voor een hoogwaardige bomenstructuur door forsere aanplant maten (25-30) en keuze voor bomen van 1e en 2e grootte. Op deze manier wordt een keuze gemaakt voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

3.8.4 Kapbeleid Eindhoven: "Niet kappen tenzij"

Op 18 juni 2002 heeft het college de nota "Niet kappen, tenzij..." vastgesteld. De bedoeling van de nota is om een kapvergunning alleen te verlenen als er gegronde redenen worden aangedragen waarom de boom gekapt zou moeten worden. Wanneer bomen moeten wijken om een "rode" reden, dan is hieraan een compensatieverplichting verbonden. Onder "rode" reden worden alle motieven tot kap verstaan, die niet te maken hebben met het bomenbeheer zelf. In het kader van onderhavig bestemmingsplan worden

3.8.5 Bomenbeleidsplan 2008: Ruimte voor bomen

Het Bomenbeleidsplan 2008 'Ruimte voor bomen' is in april 2008 door de raad van de gemeente Eindhoven vastgesteld . Doel van het bomenbeleidsplan is het ontwikkelen van een kwalitatief hoogwaardig bomenbestand dat een duurzame bijdrage levert aan de ruimtelijke kwaliteit en het groene imago van Eindhoven. Het Bomenbeleidsplan vormt een bindend kader tot 2020. Het is een strategisch beleidskader voor de instandhouding en versterking van de Eindhovense boomstructuur.

In de bijlage van het bomenbeleidsplan wordt het beleid ten aanzien van bomen op strategisch niveau uitgewerkt. Aandacht wordt onder meer besteed aan de bomenstructuur op gemeentelijk niveau en de cultuurhistorische structuur. Voor concrete projecten wordt aangegeven hoe door middel van een Quickscan Bomen en een eventuele boomeffectrapportage bepaald kan worden of er belemmerende factoren zijn voor bomen binnen de projectgrenzen en 10 meter daar buiten.

In het plantsoen aan de Halve Maanstraat ter hoogte van de Venstraat staan drie beeldbepalende bomen (Catalpa's ), waarvan een uit 1950 en twee uit 1970. Een van de bomen is aangemerkt als gemeentelijk waardevolle boom (1950). Deze boom wordt gekapt. Compensatie wordt gevonden in vier beeldbepalende bomen op de koppen van de Ruurloostraat.

De bomen aan de Ruurlostraat blijven gehandhaafd. De bomen aan de Zuthpenstraat, Needestraat en Koenraadlaan worden vervangen door een nieuwe boomstructuur. De kwaliteit van de bomen laat inpassing niet toe.

De boomstructuur krijgt een extra impuls door het aanplanten van circa 75 bomen. In het plangebied zullen circa 33 bomen verdwijnen. Voor deze bomen wordt een kapvergunning aangevraagd conform de APV. Daarvoor is een compensatieplan nodig, waarbij op de 75 boomplaatsen bomen worden aangeplant met een vergelijkbare monetaire waarde van de te vellen bomen.

Voor de bomen aan de westzijde van de Apeldoornlaan, de oostzijde van de Koernaadlaan en de noordzijde van de Lochemstraat wordt een Boomeffectanalyse uitgevoerd. Hiermee wordt bepaald of er schadelijke effecten zijn te verwachten voor deze bestaande bomen. Schadelijke effecten worden voorkomen door maatregelen en/of compensatie.

Bomeneffectanalyse

Door Cobra boomadviseurs bv is een bomeneffectanalyse (BEA) opgesteld (rapport 107749 'Bomeneffectanalyse zeventig bomen Drents Dorp Eindhoven', d.d. 26 september 2011). Per boom is het effect van de voorgenomen werkzaamheden bepaald.

Neutraal of licht negatief

De invloed van de geplande werkzaamheden is voor twee bomen neutraal en voor 62 bomen licht negatief. Deze bomen zijn inpasbaar wanneer er voldoende beschermende maatregelen worden genomen.

Negatief

Het effect voor vier bomen is negatief. Deze bomen zijn enkel inpasbaar als het ontwerp wordt aangepast.

Zeer negatief

Het effect van de voorgenomen werkzaamheden is voor twee bomen zeer negatief en deze bomen zijn in principe niet inpasbaar. Deze bomen staan op de lijst van monumentale of bijzondere bomen. Deze bomen zijn alleen inpasbaar als het ontwerp zodanig wordt aangepast dat de bebouwing op minimaal 7 m vanaf de stam van de bomen plaatsvindt.

De monetaire boomwaarde van de bomen binnen het projectgebied bedraagt € 340.700,-. Deze waarde is bepaald volgens de rekenmethode van de NVTB, versie 2010.

3.8.6 Gevolgen voor het plangebied

Ten behoeve van de ontwikkeling dienen 23 bomen te wijken. Hiervoor geldt de reguliere kapvergunning (APV). Deze zullen conform het kapbeleid gecompenseerd worden binnen en direct grenzend aan het plangebied. Alle bomen zijn gewaardeerd op een monetaire waarde. Voor deze waarde worden nieuwe bomen geplant inclusief groeiplaatsverbeteringen.

Conform het groenbeleid is een Bomeneffectanalyse gemaakt. Hieruit blijkt welke bomen in de invloedsfeer van het bouwplan hinder of schade ondervinden van de ingreep. Op basis van deze BEA zijn beslissingen genomen over het wel of niet inpassen van de bomen en te nemen maatregelen. In totaal kunnen vijf bomen worden ingepast.

Voor de bomen aan de Koenraadlaan is gekozen om de laanstructuur door te zetten van het zuidelijke stuk met Acers van de Koeraadlaan. Dit versterkt de stedebouwkundige opzet en illustreert het ''kruis''.

Vier lindebomen kunnen gepast worden in twee straten en zijn aanleiding om deze boomsoort door te zetten in de rest van de straat. De groene verblijfsplekken zullen ingericht worden met een varieteit aan bomen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de richtlijnen van het Groenbeleidsplan (meer soorten zoals in voorgaande decennia, in navolging van de visie van de heer Fontaine). En op die manier onstaat een ''mini-arboretum''. Een waardevolle ginko wordt hierbij ingepast.

Aan de Halve Maanstraat staan twee waardevolle beeldbepalende Catalpa's (beide met een monumentale waarde boven 10.000). Inpassen van deze bomen is niet mogelijk.