Plan: | II De Halve Maan (woningen Drents Dorp) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80139-0501 |
De gemeente Eindhoven heeft eigen archeologiebeleid, als uitwerking van het nationale en provinciale beleid. Dit beleid staat in het 'Beleidsplan archeologisch 2008-2012' , waarmee de raad in september 2008 heeft ingestemd. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het bodemarchief zelf ter hand door te investeren in kerntaken en opbouw van expertise. De gemeente Eindhoven kent archeologische waarden daterend uit de prehistorie en de Romeinse tijd. Het gemeentelijk bodemarchief herbergt tevens fundamentele gegevens over de geschiedenis van stad en platteland gedurende en na de middeleeuwen. Deze gegevens zijn van groot belang voor de reconstructie van het verleden, temeer omdat archivalische bronnen in Eindhoven nagenoeg ontbreken.
De archeologische gebieden binnen de gemeente Eindhoven staan aangegeven op de gemeentelijke archeologische waardenkaart, een onderdeel van de gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaart. Het beleid van de gemeente Eindhoven is om bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met de archeologische waarden en verwachtingen in de ondergrond en daarbij uit te gaan van de gemeentelijke archeologische waardenkaart.
In het plangebied worden geen archeologische waarden verwacht. Hier hoeft dan ook geen rekening mee te worden gehouden. Wel geldt ten aanzien van archeologie een meldingsplicht voor archeologische toevalsvondsten. Mochten tijdens werkzaamheden archeologische resten worden aangetroffen dan dienen deze (op grond van de meldingsplicht art. 53 Monumentenwet 1988) direct gemeld te worden aan de Afdeling Archeologie van de gemeente Eindhoven. Vervolgens zal bepaald worden of en zoja welke aanvullende maatregelen getroffen worden.
Op 18 maart 2008 is de cultuurhistorische waardenkaart van Eindhoven vastgesteld. De kaart dient als beleidskader om bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad rekening te kunnen houden met de cultuurhistorie van Eindhoven. De kaart geeft, naast rijks- en gemeentelijke monumenten een overzicht van de historische structuur van wegen en waterlopen, historisch waardevolle stedenbouwkundige en landschappelijke- en groenstructuren, beschermde stads- en dorpsgezichten en monumentale bomen. Bij de samenstelling van de kaart is onder andere gebruik gemaakt van de gegevens van de provinciale cultuurhistorische waardenkaart.
In en nabij het plangebied zijn geen beschermde rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten aanwezig. Wel maakt het plangebied onderdeel uit van de historische stedenbouwkundige structuur Drents Dorp, zoals aangeduid op de cultuurhistorische waardenkaart. Ten behoeve van de herontwikkeling van Drents Dorp is in 2002 een cultuurhistorische quick-scan uitgevoerd. Daaruit blijkt dat Drents Dorp als geheel een redelijk zeldzaam voorbeeld is van architectuur en stedenbouw uit de jaren '20 van de vorige eeuw. In die periode was er een overgang merkbaar van de vroegere, esthetisch georiënteerde stedenbouw naar rationele stedenbouw. Van beide uitganspunten lijkt er iets in Drents Dorp herkenbaar te zijn.
Het Drents Dorp is in ieder geval een zeer gaaf voorbeeld van de architectuur en stedenbouw in de jaren '20. De veranderingen in de wijk zijn beperkt gebleven tot de randen van het gebied (waar na de tweede wereldoorlog en ook recenter enkele toevoegingen zijn gedaan) en tot de openbare ruimte (waar de auto een nadrukkelijke rol heeft opgeëist). Architectuur en stedenbouwkundige opzet zijn in grote lijnen bewaard gebleven. In het plangebied van de eerste fase neemt het bouwblok aan de Halvemaanstraat tussen de Zutphenstraat en Needestraat een bijzondere plaats in, zowel qua architectuur als uitstraling. Dit bouwblok wordt dan ook gehandhaafd.