Plan: | Binnenstad |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80096-0301 |
De raad heeft op 19 april 2004 het Horecabeleidsplan - "Kwaliteit door differentiatie" vastgesteld. In haar horecabeleidsplan streeft de gemeente Eindhoven naar meer kwaliteit voor zowel het aanbod als de structuur waarbinnen het aanbod zich manifesteert. Herkenbaarheid en differentiatie zijn hierbij van groot belang. Dit betekent zowel differentiatie van deelgebieden als de differentiatie van het aanbod binnen deze deelgebieden. Het centrum wordt aangeduid als 'stimuleringsgebied', waarbinnen met name de deelgebieden Stratumseind, Markt, De Bergen, Stationsplein en Kernwinkelgebied bestemd zijn voor horecafuncties.
Daarnaast is in het beleidsplan een paragraaf opgenomen over de 'overige locaties Eindhoven-Centrum'. Tenslotte staat in het beleid dat er altijd nieuwe (unieke) locaties zijn waar per voorstel de afweging gemaakt moet worden of horeca daar gewenst is. In dit actualisatieplan worden hoofdzakelijk de bestaande horecafuncties vastgelegd en de toegelaten categorieën per locatie aangegeven.
In de Prioriteitennota 2011-2014 is het volgende opgenomen voor nieuwe initiatieven voor horeca: “de bestaande structuur blijft gehandhaafd en wordt waar mogelijk versterkt in lijn met de detailhandelsnota”. In de Detailhandelnota wordt niets gezegd over horeca voor wat betreft dit plangebied.
In het onderhavige bestemmingsplan wordt zoveel mogelijk de bestaande situatie overgenomen. Op de locaties waar horeca conform dit plan is toegestaan, rustte ook in het voorgaande plan al de mogelijkheid tot het realiseren van horecafuncties. Verder is er geen nieuwe horeca voorzien, waardoor een nadere toets aan de Prioriteitennota 2011-2014 en een verantwoording hiervan niet noodzakelijk is. Een dergelijke toets is pas noodzakelijk indien een initiatief bij de gemeente binnenkomt dat in strijd is met het bestemmingsplan. Op dat moment wordt ook beslist of – en met welke procedure – meegewerkt wordt.
Binnen het plangebied is een aantal gebieden waar horeca aanwezig is, dan wel waar horeca wenselijk of mogelijk is. Het betreft met name:
In het plangebied wordt binnen diverse bestemmingen horeca als zelfstandige functie toegelaten, te weten de bestemmingen 'Horeca', 'Centrum (1, 2, 3)' 'Gemengd (1, 4, 8)'. Voor de horecafunctie binnen deze bestemmingen wordt onderscheid gemaakt naar typologie door middel van een categorisering zoals vastgelegd in de 'lijst van horeca-activiteiten'. Deze lijst is als bijlage bij de regels van het bestemmingsplan gevoegd. Deze lijst is gerelateerd aan de horecatypering zoals vermeld in het Horecabeleidsplan. In tegenstelling tot de 'Lijst van horeca-activiteiten' is in de lijst van het horecabeleidsplan als volgt onderscheid gemaakt naar functies met daaraan gekoppeld horeca-activiteiten..
Voor de bij de planregels opgenomen 'Lijst van horeca-activiteiten' is uitgegaan van de volgende categorien:
Omdat ontmoetingscentra, maatschappelijke instellingen, vermaak en ontspanning functies betreffen die tot een andere bestemming dan de horecabestemming behoren zijn deze ook niet opgenomen in de 'Lijst van horeca-activiteiten'.
Binnen de bestemmingen 'Detailhandel' , 'Maatschappelijk' en 'Cultuur & Ontspanning' zijn horeca-activiteiten toegelaten voorzover deze een (ondergeschikte) nevenfunctie betreffen ter ondersteuning c.q. ten dienste van de primaire (hoofd)functie. Deze horecafunctie dient aan de volgende eisen te voldoen:
Op de gronden verspreid in het plangebied waar solitaire horecafuncties zijn gesitueerd, is specifiek de bestemming 'Horeca' opgenomen. Deze betreffen horeca behorende tot de categorie 5, logiesverstrekkend.