direct naar inhoud van 3.8 Groen
Plan: Waterrijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80056-0301

3.8 Groen

3.8.1 Groenbeleidsplan

De gemeenteraad heeft op 5 november 2001 het Groenbeleidsplan (GBP) 2001 vastgesteld. Dit beleidsplan geeft de hoofdlijnen weer van het gemeentelijke groenbeleid. Het is de richtinggevende basis voor een gebiedsgerichte planontwikkeling op lagere schaalniveaus. Gestreefd wordt naar een opwaardering van de groene ruimte in de stedelijke gebieden. Er wordt voorts ingespeeld op de toenemende behoefte om de natuur sterker te laten doorklinken in het ruimtelijke beleid. Gestreefd wordt naar een stad met een hoogwaardig groen woon- en werkklimaat. Het plangebied is aangeduid als 'Stad, rood beeldbepalend'.

Dit betreft het merendeel van het stedelijk gebied. In deze categorie heeft het groen een ondersteunende functie aan de stedelijke identiteit (“aankledingsgroen”) of een recreatieve functie voor de woonomgeving (parken). Die ondersteunende functie speelt wel een steeds belangrijke rol. Een grote meerderheid van de bewoners heeft immers een grote voorkeur voor een groen woonmilieu. Binnen Stad, rood beeldbepalend zou het oppervlak groen dan ook niet verder af moeten nemen. En binnen de te onderscheiden groenarme buurten (zie kaart 2) zou gestreefd moeten worden naar uitbreiding van het groenareaal tot minimaal 4m2/inwoner en bij voorkeur 8m2/inw. (bv. bij herstructurering van stedelijk gebied). Vooralsnog dient het openbare groen in deze groenarme gebieden in de bestemmingsplannen een zelfde beschermingsniveau te krijgen als bij de hoofdgroenstructuur.
Ook bomen hebben in de stad een belangrijke beeldondersteunende functie. Nu zijn dat er ongeveer 1 gemeentelijke boom per woning. Bij nieuwe woningbouwplannen zou dit aantal van 1 nieuwe boom per woning (straatbomen en plantsoenbomen) als minimale randvoorwaarde gehanteerd moeten worden. Grenzend aan het plangebied voor Waterrijk is een gebied aangewezen vor Structureel stadsgroen.

Deze categorie omvat de grotere elementen van de binnenstedelijke groenstructuur. Het gaat vooral om openbaar toegankelijke parken (inclusief eventuele beken en kanalen) die een onderdeel vormen van de hoofdgroenstructuur. De functies zijn vooral de groene dooradering (en geleding) van de stad, intensieve recreatie en ontspanning, natuur en waterberging. Voor Meerhoven is dit Park Meerland, een park om er te genieten van het buitenleven; om te fietsen, te wandelen, uit te rusten, te spelen en nog veel meer. Het zuidelijke deel met de sportvelden en het noordelijke deel met de spottershill en parkhill zijn al gerealiseerd.

Versterking van deze gebieden en het verhogen van de samenhang is nodig door areaalvergroting en onderlinge verbinding via waterlopen, recreatieroutes en groenstructuren. Uitgangspunt van het beleid is dat de groene functies voorop staan. Toevoeging van andere voorzieningen zijn slechts mogelijk als van een zwaarwegende maatschappelijke belang sprake is, als er geen alternatieven voorhanden zijn, als door een ‘groen-inclusief ontwerp’ de groene kwaliteiten tenminste worden gehandhaafd en als compensatie plaatsvindt van de per saldo verloren gegane groenstructuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80056-0301_0016.png"

Groenbeleidsplan Oktober 2001

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80056-0301_0017.png"

3.8.2 Bomenbeleidsplan

Het Bomenbeleidsplan 2008 'Ruimte voor bomen' is in april 2008 door de raad van de gemeente Eindhoven vastgesteld . Doel van het bomenbeleidsplan is het ontwikkelen van een kwalitatief hoogwaardig bomenbestand dat een duurzame bijdrage levert aan de ruimtelijke kwaliteit en het groene imago van Eindhoven. Het Bomenbeleidsplan vormt een bindend kader tot 2020. Het is een strategisch beleidskader voor de instandhouding en versterking van de Eindhovense boomstructuur.

In de bijlage van het bomenbeleidsplan wordt het beleid ten aanzien van bomen op strategisch niveau uitgewerkt. Aandacht wordt onder meer besteed aan de bomenstructuur op gemeentelijk niveau en de cultuurhistorische structuur. Voor concrete projecten wordt aangegeven hoe door middel van een Quickscan Bomen en een eventuele boomeffectrapportage bepaald kan worden of er belemmerende factoren zijn voor bomen binnen de projectgrenzen en 10 meter daar buiten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80056-0301_0018.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80056-0301_0019.png"

In het plangebied van Waterrijk komen enkel 'Basis bomen' voor. De status basisboom is toegekend aan bomen die in principe vervangbaar zijn.