direct naar inhoud van 3.9 Groen
Plan: Landhof, fase 1
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80026-0501

3.9 Groen

3.9.1 Inleiding

Het toekomstige Landhof is een groene wijk. Langs de randen is veel ruimte voor groen, aansluitend op de omliggende groenstructuren van Meerhoven. Door de wijk zelf lopen een aantal royale oprijlanen. De infrastructuur is hier tot het noodzakelijke minimum beperkt zodat er langs de oprijlanen ruimte is voor vier bomenrijen en veel groen. Netwerken van wandelpaden en droogvallende greppels zorgen voor een verdere geleding van het plangebied. Zo ontstaat er een gevarieerd landschappelijk raamwerk dat alle verschillende kavels verbindt tot één geheel.

3.9.2 Groenbeleidsplan

De gemeenteraad heeft op 5 november 2001 het Groenbeleidsplan (GBP) 2001 vastgesteld. Dit beleidsplan geeft de hoofdlijnen weer van het gemeentelijke groenbeleid. Het is de richtinggevende basis voor een gebiedsgerichte planontwikkeling op lagere schaalniveaus. Gestreefd wordt naar een opwaardering van de groene ruimte in de stedelijke gebieden. Er wordt voorts ingespeeld op de toenemende behoefte om de natuur sterker te laten doorklinken in het ruimtelijke beleid. Gestreefd wordt naar een stad met een hoogwaardig groen woon- en werkklimaat. Het plangebied is aangeduid als 'Stad, rood beeldbepalend'.

Dit betreft het merendeel van het stedelijk gebied. In deze categorie heeft het groen een ondersteunende functie aan de stedelijke identiteit (“aankledingsgroen”) of een recreatieve functie voor de woonomgeving (parken). Die ondersteunende functie speelt wel een steeds belangrijke rol. Een grote meerderheid van de bewoners heeft immers een grote voorkeur voor een groen woonmilieu. Binnen Stad, rood beeldbepalend zou het oppervlak groen dan ook niet verder af moeten nemen. En binnen de te onderscheiden groenarme buurten (zie kaart 2) zou gestreefd moeten worden naar uitbreiding van het groenareaal tot minimaal 4m2/inwoner en bij voorkeur 8m2/inw. (bv. bij herstructurering van stedelijk gebied). Vooralsnog dient het openbare groen in deze groenarme gebieden in de bestemmingsplannen een zelfde beschermingsniveau te krijgen als bij de hoofdgroenstructuur.
Ook bomen hebben in de stad een belangrijke beeldondersteunende functie. Nu zijn dat er ongeveer 1 gemeentelijke boom per woning. Bij nieuwe woningbouwplannen zou dit aantal van 1 nieuwe boom per woning (straatbomen en plantsoenbomen) als minimale randvoorwaarde gehanteerd moeten worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80026-0501_0011.png"

Groenbeleidsplan Oktober 2001

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80026-0501_0012.png"

Versterking van deze gebieden en het verhogen van de samenhang is nodig door areaalvergroting en onderlinge verbinding via waterlopen, recreatieroutes en groenstructuren. Uitgangspunt van het beleid is dat de groene functies voorop staan. Toevoeging van andere voorzieningen zijn slechts mogelijk als van een zwaarwegende maatschappelijke belang sprake is, als er geen alternatieven voorhanden zijn, als door een ‘groen-inclusief ontwerp' de groene kwaliteiten tenminste worden gehandhaafd en als compensatie plaatsvindt van de per saldo verloren gegane groenstructuur.

3.9.3 Bestaande bomen

De bestaande bomen zijn door middel van een visuele controle op de locatie geïnspecteerd. Hierbij is gelet op de kroonopbouw en de kwaliteit van de stam. De nadruk bij deze inspectie ligt op het opsporen van signalen die duiden op verstoring van de balans binnen de boom. De bestaande bomen binnen het plangebied van Landhof zijn in te delen in zes beplantingsgroepen met verschillende kwaliteiten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80026-0501_0013.png"

- Groep 1 heeft een matige kwaliteit

- Groep 2 heeft een slechte kwaliteit

- Groep 3 heeft een goede kwaliteit

- Groep 4 heeft een redelijke kwaliteit

- Groep 5 heeft een matige kwaliteit

- Groep 6 heeft een slechte kwaliteit

Omdat volwassen bomen een belangrijke kwaliteit kunnen toevoegen aan een nieuw te bouwen woonbuurt zullen alle bomen met een goede kwaliteit zoveel als mogelijk behouden worden. Daarom is besloten om boomgroep 3 in te passen in het stedebouwkundige plan. Van de bestaande bomen in deze groep is een selectie gemaakt van de meest waardevolle bomen. Dit zijn er circa 75. Met de realisering van de geluidwal kan het zijn dat een aantal bomen verdwijnen.

Boomgroepen 1,2 en 6 hebben te weinig kwaliteit om voor de toekomst te kunnen behouden. Boomgroepen 4 heeft ook niet veel kwaliteit maar kan niet behouden worden door de reconstructiewerken rondom de kruising van de Heerbaan en Grasdreef. Boomgroep 5 zal gedeeltelijk behouden blijven, waarbij 5.1 geheel behouden blijft en 5.2 niet.

3.9.4 Laanbeplanting

Langs de oprijlanen staan monumentale bomenrijen. De basisopzet is een symmetrisch profiel met aan beide zijden van de rijbaan twee bomenrijen. Alle bomen zijn identiek om de eenheid van Landhof te versterken. Afhankelijk van de ligging van de oprijlaan wordt gevarieerd op dit basisprincipe. Op sommige plekken raakt de laanbeplanting de parkbeplanting of de greppel gelegen in het gebied. Deze worden dan opgenomen in het laanprofiel. Hier krijgt de laan een asymmetrisch profiel of wordt de laanbeplanting breder. Tenslotte zijn er een aantal plekken waar de laanbeplanting doorgezet wordt zonder rijbaan ten behoeve van een goede ruimtelijke afscherming van de kavels. Zo ontstaat er een afwisselend plangebied met verschillende landschappelijke eigenschappen.

De bomen worden geplant in een stramien van 7x7 meter. Het is een krachtige bomenstructuur die een belangrijke bijdrage levert aan het groene karakter van Landhof. Bovendien vormt een laanbeplanting een belangrijk visueel filter tussen de bebouwing op de kavels en de omgeving.

Het basisprofiel van de laan is 25 meter breed. De oprijlaan ligt in het midden met aan weerszijden twee bomenrijen. Door deze opzet krijgt de oprijlaan een monumentaal karakter. Een voetpad kan naar keuze aan beide zijden van de oprijlaan worden ingepast. Op plekken waar de oprijlaan grenst aan de parkbeplanting krijgt de laan een asymmetrische beplanting. Aan de ene zijde wordt dan het stramien van 7x7 meter doorgezet en aan de ander zijde wordt de parkbeplanting doorgezet tot aan de rijbaan. Als de oprijlaan evenwijdig aan de greppel ligt wordt de greppel opgenomen in het laanprofiel. Hiermee worden de landschappelijke beleving op Landhof versterkt. De bomensoort die hierbij toegepast wordt is de gleditia triacantos f inermis (valse christusdoorn).

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80026-0501_0014.png"

Gleditsia triacanthos kan tot dertig meter hoog worden, maar dan is het wel een bejaarde boom. Gemiddeld gaat de boom wel honderd of meer jaren mee. Het is een snelle groeier, die in jong stadium wel wat kan lijden onder vorst. Eenmaal ouder hebben ze daarvan geen last meer. De boom bloeit in juni - juli met kleine, witte bloemen. Interessanter zijn de tot veertig centimeter lange, bruine peulen met zaden. Ze kunnen in een overdadige hoeveelheid aan de boom hangen en zijn daardoor ook typerend voor de boom. De zoete zaden zijn eetbaar. De zaden kunnen in de herfst worden gezaaid. Normaal worden Gleditsia-variëteiten op door zaaien verkregen onderstammen geoculeerd.

3.9.5 Parkbeplanting

Meerland is een parkstrook die Landhof verbindt met het groene hart van Meerhoven. De parkbeplanting op Landhof sluit hier op aan. In tegenstelling tot de uniforme en regelmatige beplanting van de oprijlanen is de parkbeplanting gevarieerd. De beplanting bestaat uit een breed pallet aan boomsoorten, zoals de esdoorn, berk, eik en verschillende naaldbomen. Hierbij ontstaan boomgroepen met een gemengde samenstelling die mee kleuren met de seizoenen en gedeeltelijk het hele jaar groen blijven.

Naar aanleiding van de bomeninventarisatie (zie 3.6.2) is ervoor gekozen om de bomenreeks langs de Heerbaan te handhaven en te gebruiken als basis voor de parkbeplanting. Tussen de parkbeplanting is ruimte voor smalle wandelpaden en avontuurlijke speelplekken. Zo kan men via de oprijlanen, de droge greppel en de bossages met parkbeplanting een afwisselende wandeling maken in het plangebied van Landhof.

3.9.6 Groene hagen

De grens tussen de openbare ruimte (het groen) en de private kavels zal worden gemarkeerd door een brede haag van een meter breed en zo'n 1,20 meter hoog. De haag wordt een belangrijk beeldbepalend element in het gebied die de landschappelijke kwaliteiten van Landhof versterkt en tevens de samenhang tussen de verschillende kavels waarborgt.

Tevens is het van belang dat de hagen voorkomen dat bewoners schuttingen en/of hekwerken kunnen plaatsen langs de oprijlanen en de andere landschappelijke elementen van Landhof. De hagen worden op gemeentelijke grond geplaatst en zullen door de gemeente ook worden beheerd met uitzondering van de binnenzijde van de haag die aansluit op de kavel en die niet aansluit op het openbaar gebied. De binnenzijde, waar privé terreinen, grenzen aan de haag, zal worden beheerd door het collectief.