3.6 Cultuurhistorie en archeologie
Archeologische beleidsadvieskaart gemeente Dongen 2011
De archeologische beleidskaart is vastgesteld door de gemeenteraad op 10 februari 2011 en moet gelezen worden in relatie tot de vastgestelde Erfgoedverordening. Voor gebieden met op de AMK en IKAW een middelhoge of hoge verwachtingswaarde is het uitgangspunt dat onderzoek wordt uitgevoerd als ruimtelijke ingrepen worden uitgevoerd of gepland die de eventuele archeologische waarden kunnen aantasten. Archeologisch onderzoek is nodig bij gebieden groter dan 100 m2 en bij een diepte van meer dan 50 cm.
Toetsingskader
Op de gemeentelijke beleidsadvieskaart zijn de gronden aangeduid met een hoge archeologische verwachtingswaarde. Indien voor deze gronden een bodemingreep dieper gaat dan 0,5 meter min maaiveld en het planoppervlak is 100 m2 of meer dan is een omgevingsvergunning verplicht.
Toetsing / beoordeling
Omdat het bouwplan een oppervlakte heeft van meer dan 100 m2 en de bodemingreep dieper zal zijn dan 50 cm, is archeologisch onderzoek in beginsel nodig. Archeologisch onderzoek voor deze bouwlocatie is echter niet noodzakelijk omdat eventuele archeologische waarden op de locatie door de huidige bebouwing (inclusief onderkeldering) reeds zijn verstoord.
Uit de gemeentelijke gegevens is gebleken dat er rechtsvoor op het terrein een tanksanering heeft plaatsgevonden dat ¾ deel beslaat van het voorterrein. Voor het overige staan op de bebouwingslocaties van het stedenbouwkundig plan ook al bebouwing. Daar zal dus vooral geroerde grond aangetroffen worden.
Gezien het totale plan in relatie met de verstoringen zoals de bestaande bebouwing en grondsaneringen heeft een archeologisch onderzoek in dit stadium geen meerwaarde. Een dergelijk onderzoek mag geen doel op zich zijn. Omdat een deel van de locatie niet geroerd of bebouwd wordt, is het wenselijk dat als er tijdens de werkzaamheden vondsten gedaan worden dit per omgaande aan de gemeente Dongen gemeld wordt. Dit is overigens ook een wettelijke verplichting. Uit archeologisch oogpunt bestaat geen bezwaar tegen de beoogde ontwikkeling.
Conclusie
Het aspect archeologie vormt geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling.