Plan: | Dongen Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0766.BP2009000001-0001 |
Versterking van functies onderling
Waterconservering is nodig om in droge perioden de landbouw van voldoende water te kunnen voorzien. Hierdoor wordt verdroging tegengegaan en de aanvoer van gebiedsvreemd water beperkt. Dit is ook voor andere functies van belang (natuur, landschap, cultuurhistorie, archeologie).
Behoud en versterking van de natuurlijke loop van beken biedt mogelijkheden voor waterberging, vergroot de landschappelijke kwaliteit, biedt kansen voor de ontwikkeling van (natte) natuurwaarden, biedt recreatiemogelijkheden en draagt bij aan een aantrekkelijke woon- en leefomgeving.
Het behoud van de kwelpotentie in de Polder van 's Gravenmoer biedt kansen voor natuurontwikkeling.
Strijdigheid van functie-eisen
Diverse vormen van grondgebruik zijn gebaat bij een verschillende drooglegging hetgeen strijdige belangen kan opleveren (hoge waterstand voor natuur, lager voor land- en tuinbouw; beperken van fluctuaties bij archeologisch waardevolle gebieden).
Het realiseren van (extra) waterberging betekent dat de betreffende gronden niet of minder geschikt zijn voor de landbouw, maar mogelijk wel voor natuurontwikkeling. Verder neemt door het oprichten van bebouwing het waterbergend vermogen af.
Afweging en conclusie
Het bestemmingsplan heeft een beperkte invloed op het waterbeheer. De Keur van het Waterschap biedt meer mogelijkheden om de doelstellingen van het waterbeheer te realiseren.
Wel wordt het bestemmingsplan op een aantal punten afgestemd op de waterdoelstellingen van de waterbeheerder. Het gaat daarbij enerzijds om het afstemmen van de ontwikkelingsruimte van andere functies op het watersysteem, zodat ruimtelijke ontwikkelingen geen negatieve invloed hebben.
De gemeente kiest voor het behoud van de kwelpotenties in het attentiegebied Poldergebied 's Gravenmoer door een aantal (agrarische) ontwikkelingen die van invloed zijn op de waterpotentie (zoals het graven en dempen van sloten) niet zonder meer toe te staan, maar te toetsen op de consequenties voor het watersysteem. Het attentiegebied ten zuiden van de zandwinning is in het LOG Moersedreef gelegen. Hier is de inrichting van het LOG leidend.
Anderzijds zal het bestemmingsplan actief bijdragen aan het realiseren van een aantal doelstellingen van het waterbeheer, bijvoorbeeld door de aanleg van natte ecologische verbindingszones mogelijk te maken. Ook kan in het bestemmingsplan de realisatie van extra waterberging mogelijk worden gemaakt. In het plangebied worden echter pas na 2016 concrete maatregelen verwacht met betrekking tot het realiseren van extra waterbergingscapaciteit. Het is derhalve nu niet zinvol dit in het bestemmingsplan te regelen.
De belangrijkste waterlopen in de gemeente worden voorzien van een toegesneden bestemming, waaronder 't Molenvaartje en de 's Gravenmoerse Vaart. Door een specifieke bestemming wordt tevens de landschappelijke en cultuurhistorische waarde van deze waterlopen veilig gesteld.