direct naar inhoud van 2.9 Beleidselementen, niet weergegeven op de beleidskaart
Plan: Dongen Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0766.BP2009000001-0001

2.9 Beleidselementen, niet weergegeven op de beleidskaart

Kleinschalige recreatieve ontwikkelingsmogelijkheden

Het gehele buitengebied van Dongen (met uitzondering van het LOG Moersedreef) is geschikt voor de ontwikkeling van kleinschalige recreatie (routestructuren, dagrecreatieve gebruiksmogelijkheden en kleinschalig kamperen). In het bestemmingsplan worden mogelijkheden geboden voor dergelijke kleinschalige dagrecreatieve ontwikkelingen eventueel in combinatie met kleinschalige horeca-activiteiten.

Ter ondersteuning van (een netwerk van) fiets- wandel- en ruiterroutes zijn kleinschalige voorzieningen gewenst zoals informatieborden, bankjes en picknickplaatsen. In combinatie met de agrarische bedrijfsvoering kunnen eveneens kleinschalige dagrecreatieve ontwikkelingen worden toegestaan: verkoop van streekeigen producten, boerengolf en dergelijke.

Infrastructuur

Het bestaande patroon van wegen en paden is een belangrijk gegeven voor het bestemmingsplan. Daarbij wil de gemeente het onverharde karakter van een aantal wegen en paden uit cultuurhistorisch oogpunt behouden. Het bestemmingsplan zal worden ingezet om verharding te voorkomen. Het gaat om de volgende wegen: Voldersweg, Ruiterbaan, Watersticht, Doremansteeg, Veepad, Groenstraat (ten zuiden van de Middellaan), het pad tussen de Groenstraat en Kanaaldijk Noord, Kanaaldijk Zuid ende Oude Oosterhoutsebaan.

Voorts dragen aantrekkelijke fiets- en wandelmogelijkheden vanuit de woonwijken bij aan een hoogwaardige woonomgeving. Versterking van het netwerk van fietspaden in het buitengebied, is gewenst. Concreet kan worden gedacht aan de volgende paden:

  • tussen de Wielstraat en de Waspikseweg, langs de 's Gravenmoerse Vaart;
  • langs de Onkelsloot tussen de Procureurweg en de Wilhelminalaan;
  • tussen de Berlagestraat en de Fazantenweg.

Wonen

Het buitengebied heeft voor de bewoners een belangrijke woonfunctie. In het algemeen bestaat er bij bewoners van het buitengebied behoefte aan extra bouwmogelijkheden voor de huisvesting van hobbydieren en dergelijke. De bouwmogelijkheden ten behoeve van de woonfunctie in het buitengebied zullen echter aan moeten sluiten bij het provinciaal beleid.

De bouw van nieuwe woningen in het buitengebied is in beginsel niet gewenst. Wel is het gemeentebestuur in beginsel bereid in specifieke gevallen medewerking te verlenen aan de bouw van ruimte-voor-ruimte woningen in bebouwingsconcentraties. Ook wordt gedacht aan woningen in het kader van de provinciale regeling Verbrede inzet van de aanpak ruimte voor ruimte die gedeputeerde staten op 27 juni 2006 hebben vastgesteld. In combinatie met de provinciale nota BuitengebiedinOntwikkeling biedt dit de mogelijkheid voor het instellen van een gemeentelijk fonds voor kwaliteitsverbetering in het buitengebied. Van gegadigden die in het kader van deze regeling een woning willen bouwen, wordt een nader vast te stellen bijdrage in het gemeentelijk fonds gevraagd.

Milieu

Met betrekking tot de milieusituatie in het plangebied zijn in relatie tot het bestemmingsplan onder andere de volgende aandachtspunten van belang:

  • vertalen integrale zonering intensieve veehouderij in bouw- en ontwikkelingsmogelijkheden voor intensieve veehouderij;
  • afstemmen ontwikkelingsmogelijkheden omliggende functies op beleid voor LOG's;
  • beperken toelaatbaarheid van niet-agrarische bedrijven;
  • voorkomen vestiging van risicovolle inrichtingen;
  • voorkomen milieuoverlast van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen als gevolg van vestiging van niet-agrarische bedrijven;
  • aanpak bodemverontreiniging in het kader van de Wet bodembescherming.


Bij nieuwe ontwikkelingen zal overigens uiteraard aan wettelijke milieueisen moeten worden voldaan.