direct naar inhoud van 3.2 Wonen
Plan: Kom Liessel, 2e herziening
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0762.BP201201-D001

3.2 Wonen

3.2.1 Woningvoorraad

Het totale aantal woningen in de kern Liessel per 1 januari 2012 bedraagt 972. Dit is ca 7,5% van het totale woningenbestand in Deurne (12.974 woningen). Het percentage koopwoningen is in Liessel hoger (71%) dan in Deurne als geheel (67%).

Ook de opbouw in woningtypologie wijkt af van de gemiddelde opbouw in Deurne. In Liessel bestaat de woningvoorraad relatief gezien uit meer vrijstaande, halfvrijstaande en geschakelde woningen (65%) dan in Deurne als geheel (54%).

Uitgangspunt voor dit bestemmingsplan is de bestaande woningvoorraad.

3.2.2 Wonen en zorg

In Liessel is op de locaties ’t Hofke en Hoogveld een woonservicezone (WSZ) gerealiseerd. Een woonservicezone is een woonwijk waarin zoveel voorzieningen en diensten aanwezig zijn dat mensen met een zorgvraag hier (zelfstandig) kunnen blijven wonen. Een woonservicezone bevat een steunpunt voor zorg- en welzijnsvoorzieningen, aangepaste en aanpasbare woningen en een prettige, veilige woonomgeving voor zowel ouderen, starters, gezinnen met kinderen als mensen met een beperkte handicap.

De voorzieningen van het eerdere verzorgingshuis De Nieuwe Erve zijn nu ondergebracht in de woonservicezone.

Naast het WSZ is een nieuwe brede school gerealiseerd (De Zonnebloem, peuterspeelzaal, BSO en kinderdagverblijf), een huisartsenpraktijk met fysiotherapie en 4 groepswoningen voor psychisch-geriatrische cliënten (28 plaatsen).

3.2.3 Woningbouwprogramma

In 2008 heeft de gemeenteraad de Woonvisie gemeente Deurne 2008-2020 vastgesteld. Daarin is aangegeven dat de gemeente Deurne haar positie als aantrekkelijke woongemeente voor alle doelgroepen wil versterken, met behoud van haar eigen identiteit. De gemeente wil daarbij in de eerste plaats voldoen aan de woningbehoefte van de eigen bevolking. Met gezonde ambitie en de inzet van een gedifferentieerd woningbouwprogramma met accenten voor senioren en zorgvragers, starters en (jonge) gezinnen, en potentiële terugkeerders, wil Deurne op het niveau van de gemeente en de kerkdorpen een volwaardige en vitale gemeenschap behouden.

Om deze ambities vorm te geven zet de gemeente in op de realisatie van woningbouw conform de provinciale woningbehoeftenprognose (periode 2012 tot en met 2021: 1.080 woningen), verhoogd met de te realiseren Ruimte voor Ruimte-woningen en woningbouw ten behoeve van de omzetting van intramurale zorgplaatsen naar extramurale zorg. Dit conform de regionale woningbouwafspraken. Deze afspraken worden jaarlijks gemonitord en geactualiseerd.

Een deel van deze woningen wordt, aansluitend aan de behoefte, in de kerkdorpen gerealiseerd (uitgangspunt daarbij is migratiesaldo 0). Op basis van de Woonvisie wordt voor Liessel uitgegaan van maximaal 10% van de berekende behoefte voor de gehele gemeente.

Een deel van deze circa 108 woningen (10% van 1.080) wordt in 2012 reeds opgeleverd (39 appartementen in de woonservicezone). De overige woningen zijn gereserveerd voor de locatie Hoofdstraat 63-65 (8 appartementen, vergunning verleend), het vervolg van de woonservicezone (vooralsnog circa 38 appartementen / woningen, inclusief vervangende nieuwbouw voor (nog) te slopen woningen), een project met grondgebonden woningen (indien gewenst te realiseren via particulier opdrachtgeverschap) op de huidige locatie van de Microhal aan het Hoogveld (maximaal 16 woningen) en enkele lossen kavels.

De behoefte aan nieuwe locaties voor woningbouw is daarmee binnen de planperiode niet aanwezig.