Plan: | Buitengebied 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0757.Bp01buitengeb2011-onh1 |
Het bestemmingsplan Buitengebied 2011 is door de gemeenteraad vastgesteld op 10 april 2012. Het plan heeft vervolgens van vrijdag 25 mei tot en met donderdag 5 juli 2012 ter inzage gelegen.
Op 30 juni 2014 heeft de Raad van State uitspraak gedaan; zie bijlage 8. Een deel van de beroepen is gegrond verklaard en een aantal onderdelen van het bestemmingsplan is vernietigd. Het gaat om de volgende onderdelen:
1. Buitenopslag
Afgewogen had moeten worden of buitenopslag bij bestaande en legale gevallen, zoals de Renbaan en Koppenhoefstraat, direct als zodanig kan worden toegestaan.
Vernietiging: plandeel met bestemming 'Bedrijf' voor perceel De Renbaan 1
Vernietiging: plandeel met bestemming 'Bedrijf' voor perceel Koppenhoefstraat 6
2. Aanvaardbaar woon- en leefklimaat
Onvoldoende inzichtelijk gemaakt of sprake is van aanvaardbaar woon- en leefklimaat ter plaatse van de woning van derden (ontbreken onderzoek naar aard en omvang geluidsbelasting).
Vernietiging: functieaanduiding 'bedrijf aan huis' voor Gemondsestraat 20
3. Bestaand legaal gebruik
Bestaand legaal gebruik dient in het algemeen dienovereenkomstig te worden bestemd en mag niet onder het overgangsrecht worden gebracht zonder dat aannemelijk is dat het gebruik binnen planperiode wordt gestaakt.
Vernietiging:
4. Toekenning bestaand gebruik
Onderzoek had moeten plaatsvinden naar gebruik perceel als grasland en afgewogen had moeten worden of toekenning van de bestemming volgens bestaand gebruik aanvaardbaar is.
Vernietiging: delen perceel sectie N, nr. 944 met bestemming 'Verkeer -Onverhard'
5. Uitkomsten archeologisch onderzoek
Raad heeft onvoldoende inzichtelijk gemaakt hoe uitkomsten van het archeologisch onderzoek voor de percelen G576 en G575 zijn betrokken bij de vaststelling van het plan.
Vernietiging: plandelen G576 en G575
6. Milieuhygiënische beperkingen
Raad heeft onvoldoende inzichtelijk gemaakt dat milieuhygiënische belemmeringen in de weg staan aan realiseren woningen op percelen G576 en G575.
Vernietiging: plandelen G576 en G575
7. Milieuhygiënische belemmeringen
Ontbreken van milieuhygiënische belemmeringen onvoldoende in besluitvorming betrokken en onvoldoende inzichtelijk gemaakt dat geen zelfstandige afweging ten aanzien van ruimtelijke aanvaardbaarheid kon worden gemaakt.
Vernietiging: plandelen B3176 en B3066
8. Stand van zaken principebesluit beëindiging intensieve veehouderij
Raad onvoldoende aannemelijk gemaakt hoe de stand van zaken (beëindiging IV, principebesluit college) en belangen zijn betrokken bij besluit.
Vernietiging: plandeel H614
9. Dubbelbestemming versus agrarisch bouwblok
Raad heeft beoogd deze dubbelbestemming uit te sluiten binnen het agrarisch bouwblok, maar regeling is daarop onvoldoende afgestemd.
Vernietiging:
10. Wro-zone natuurontwikkelingsgebied en wijzigingsbevoegdheid van agrarisch naar natuur en/of water
Wijzigingsbevoegdheid mag niet afhankelijk worden gesteld van voorafgaande instemming van de gerechtigden van de gronden.
Vernietiging: aanduiding 'Wro-zone -natuurontwikkelingsgebied' op perceel N61 en de plandelen G576 en G575
11. Klein stukje fietspad Oirschotseweg met onjuiste bestemming
Vernietiging: plandeel bestemming 'Verkeer - onverhard' voor zover gelegen over deel perceel N225
12. Aanvaardbaarheid maximale gebruiks- en bouwmogelijkheden
Raad had bij vaststelling bp moeten bezien of geboden maximale gebruiks- en bouwmogelijkheden ruimtelijk (oa mbt afstand tot woningen, verkeersveiligheid) aanvaardbaar zijn.
Vernietiging: plandelen Schijndelsedijk 6
Dictum
Artikel 42, lid 42.2 onder 42.2.1 aanhef komt als volgt te luiden
'Het is verboden om op on in het voor "Waarde - Leefgebied van half-open ' cultuurlandschap" aangewezen gronden de volgende werkzaamheden of werken, niet zijnde bouwwerken, zonder een omgevingsvergunning uit te voeren
Naar aanleiding van deze uitspraak is het bestemmingsplan aangepast.