direct naar inhoud van Hoofdstuk 10 Maatschappelijk overleg
Plan: Buitengebied 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0757.Bp01buitengeb2011-onh1

Hoofdstuk 10 Maatschappelijk overleg

Het gemeentebestuur moet de ingezetenen van de gemeente of de in de gemeente belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen betrekken bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen of de herziening daarvan.

Op grond van artikel 3.1.1 Bro moeten burgemeester en wethouders bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg plegen met de besturen van bij het plan betrokken waterschappen en - waar nodig - met de besturen van de gemeenten wier belangen rechtstreeks in het geding zijn, met die diensten van Rijk en provincie die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening en met die diensten van Rijk en provincie die belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.

Op basis van artikel 150 van de Gemeentewet leggen gemeenten in een inspraakverordening vast wanneer en op welke wijze inspraak wordt verleend. De Wro verplicht inspraak niet. Het bestemmingsplan heeft niet als voorontwerp ter inzage gelegen.

De reden hiervoor is dat de herziening zich in hoofdzaak beperkt tot die onderdelen die als gevolg van de uitspraak van de Raad van State, het besluit van GS en gewijzigde regelgeving aanpassing behoeven. Voor het overige is het recente plan uit 2006 inhoudelijk nauwelijks gewijzigd.

Daarbij was het dringend noodzakelijk om de agrarische gebiedsbestemmingen, waaraan de Raad van State in 2009 goedkeuring had onthouden, zo spoedig van een actuele bestemming te voorzien. De complexe problematiek en het opstellen van de nodige beleidskaders (archeologische verwachtingskaart, natuurwaardenkaart) hebben er toe geleid dat de proces om te komen tot een ontwerpbestemmingsplan al zeer veel langer heeft geduurd dan gehoopt.

Met Waterschap De Dommel en de provincie heeft enkele malen bilateraal overleg plaatsgevonden. Met de inspectie VROM is afgesproken om op basis van de retrospectieve toets overleg te voeren over het ontwerpplan. Verder heeft de gemeente Natuurmonumenten en Brabants Landschap geïnformeerd en heeft overleg plaatsgevonden met enkele particulieren over de aanpassingen van het plan naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State.

In 2009 tot en met 2011 hebben 11 vergaderingen met de klankbordgroep plaatsgevonden. Met de klankbordgroep is uitvoerig gesproken over de wijzigingen ten opzichte van het bestemmingsplan 2006, in het bijzonder over de regeling van de gebiedswaarden in het plan, de regeling voor de teeltondersteunende voorziening en de planMER. Per onderwerp is de klankbordgroep meegenomen in de probleemstelling alsmede de wijze van aanpak en regeling. De voorstellen hierover zijn op tafel gelegd waarbij de gemeente de klankbordgroepleden expliciet om reacties heeft gevraagd, tijdens de vergadering of door middel van een schriftelijke reactie nadien. Op basis van reacties vanuit de klankbordgroep zijn de voorstellen aangepast en heeft hiervan terugkoppeling plaatsgevonden in de klankbordgroepvergadering.

Daarnaast is met de ZLTO en Heemkundekring enkele malen gesproken over de archeologieregeling en zijn de natuurwerkgroepen betrokken bij de actualisatie van de natuurwaardenkaart.


Voordat het ontwerpbestemmingsplan in procedure werd gebracht, is de nodige informatie aan belanghebbenden versterkt.


Zo is de klankbordgroep in de vergaderingen in de zomer van 2011 geïnformeerd over de strekking van de regelingen zoals opgenomen in definitieve ontwerpbestemmingsplan.


Verder is de mogelijkheid geboden voor een nadere toelichting aan de achterban van de geledingen uit de klankbordgroep. Op verzoek van de ZLTO is de gemeente aanwezig geweest bij een bestuursvergadering van de ZLTO ter beantwoording van vragen en heeft de gemeente tijdens een informatiemiddag de leden van de ZLTO geïnformeerd over het plan en de digitale raadpleging. Ook met enkele leden van de Heemkundekring heeft een overleg plaatsgevonden ter nadere toelichting en beantwoording van vragen.


Verder is voorafgaand aan de ter inzage legging in het gehele buitengebied een nieuwsbrief verspreid. Deze nieuwsbrief bevatte informatie over het bestemmingsplan en de procedure.


Voorts hebben tijdens de ter inzage legging van het plan gedurende 7 dagen in het gemeentehuis spreekuren plaatsgevonden voor hulp bij de digitale raadpleging van het plan en ter beantwoording van vragen. Hiervoor zijn 42 afspraken gemaakt.