Plan: | Buitengebied 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0757.Bp01buitengeb2011-onh1 |
Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is grofweg via twee parallelle trajecten ontstaan; enerzijds is dit de (horizontale en verticale) integratie van meerdere beleidskaders, anderzijds is het plan het resultaat van een communicatietraject tussen gemeente, betrokkenen, belanghebbenden en de opstellers van het plan.
Dit participatieproces is bij "Buitengebied 2011" beperkter geweest dan voor het bestemmingsplan "Buitengebied 2006", omdat het 'voortborduurt' op het bestemmingsplan buitengebied 2006.
Over de wijzigingen van het bestemmingsplan 2009 ten opzichte van het bestemmingsplan 2006 heeft afstemming plaatsgevonden met de klankbordgroep.
Voorafgaand aan het officiële bestemmingsplantraject voor "Buitengebied 2011" hebben de "partiële herziening 2008", "eerste partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied 2006" en "gebiedsvisie Hezelaar" ter inzage gelegen. De in dit kader ontvangen inspraakreacties zijn benut voor voorliggende bestemmingsplan.
De gemeentelijke visie op het buitengebied is weergegeven in de Nota plattelandsvernieuwing - ruimte voor Boeren, Burgers en Buitenlui. Ook in de StructuurvisiePlus is ruime aandacht besteed aan het beleid voor het buitengebied.
Voor het buitengebied is daarnaast het Reconstructieplan De Meierij van groot belang. Het is niet de bedoeling discussies die in dat kader gevoerd zijn over te doen.
Als laatste is de aanwijzing van Het Groene Woud in de Nota Ruimte tot Nationaal Landschap van belang voor de toekomst van het buitengebied in Boxtel. De aanwijzing tot Nationaal Landschap geeft het kader voor de richting van de ontwikkelingen in het buitengebied. Uitgangspunt is dat ontwikkelingen altijd gekoppeld zijn aan de versterking van de kernkwaliteiten van "Het Groene Woud".
De genoemde nota's zijn doorvertaald naar het bestemmingsplan "Buitengebied 2006". Een integratie van de beleidskaders is vastgelegd in de "nota van uitgangspunten". Deze nota is uitvoerig besproken in de klankbordgroep. Deze nota vormde dan ook het uitgangspunt voor de beleidsuitgangspunten van het bestemmingsplan "Buitengebied 2006".
Voor voorliggende bestemmingsplan "Buitengebied 2011" is het beleidskader geactualiseerd (zie bijlage 1 voor een samenvatting en toelichting op alle beleidsnota's).
Bij de totstandkoming van bestemmingsplan buitengebied 2006 zijn een aantal maatschappelijke belangengroeperingen in de klankbordgroep vertegenwoordigd geweest.
Ook voor bestemmingsplan "Buitengebied 2011" is gewerkt met een klankbordgroep, zij het wat beperkter in omvang (zie ook inleiding van paragraaf 1.6).
In deze klankbordgroep zijn ZLTO, natuurwerkgroepen, heemkundekring, en Waterschap de Dommel vertegenwoordigd. Daarnaast is bilateraal overleg gevoerd met het Waterschap, provincie Noord-Brabant en Vrom-inspectie.
De resultaten uit het zogenoemde 'wateroverleg' met het Waterschap zijn verwerkt in hoofdstuk 4.