Plan: | Steegsche Velden-oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0753.bpSteegscheV2011-VG01 |
Op basis van de planuitgangspunten en randvoorwaarden in het masterplan is het volgende inrichtingsplan voor Steegsche Velden-oost ontwikkeld. Het plan legt een ambitie neer om in de gemeente Best een nieuwe woonomgeving te creëren die toekomstvast is en wordt gewaardeerd. De kwaliteit van het plan zal grotendeels worden bepaald door de ervaring van de openbare ruimte.
Schets inrichtingsplan Steegsche Velden-oost
Raamwerk
Het plan kent een krachtige, dragende structuur. Het raamwerk van het inrichtingsplan wordt namelijk gevormd door houtsingels (oost-west), het groene lint (noord-zuid) en een aantal brinken.
De houtsingelstructuur verdeelt het plangebied in een drietal buurtschappen; de donken. De houtsingelstructuur takt in de toekomst aan op de verdere woningontwikkeling aan de westzijde van de Hokkelstraat.
De donken worden in noord-zuidrichting met elkaar verbonden door het groene lint (westzijde plangebied). Dit is een dorps, slingerend lint dat een prettige route biedt voor het langzaam verkeer. Het groene lint rijgt een serie brinken aaneen. Deze brinken zijn het hart van de donken en zijn hoogwaardig ingericht en bieden voldoende speelruimte in het hart van de donken.
Het raamwerk van het plan garandeert het gewenste dorpse karakter.
Compositie
Het inrichtingsplan wordt gekenmerkt door een dorpse verkaveling. Een losse structuur met een schijnbaar toevallige afwisseling tussen twee-onder-één-kapwoningen, rijwoningen en vrijstaande woningen. De verkavelingsstructuur wordt grotendeels bepaald door het raamwerk en de woningen zijn hierop georiënteerd.
In de compositie worden lange rijen woningen vermeden. Korte rijen, verwijzend naar de langsboerderijen uit het broekontginningenlandschap, zijn de norm. De woningen draaien speels met het vloeiende stratenpatroon mee. De rooilijn verspringt daarbij; sommige woningen staan direct aan de straat, andere woningen hebben een voortuin.
De positionering van de woningen, de oriëntatie en kaprichtingen zijn vaststaande gegevens. Gezocht is naar een beeld met voldoende variatie, met afwisselende hoekoplossingen en een naar de straat verspringend gevelbeeld.
Om de karakteristieken van het inrichtingsplan te bewaken en om voldoende diversiteit in het beeld te waarborgen, krijgen 3 aspecten binnen het plan bijzondere aandacht:
Architectonisch thema
In de wijk Steegsche Velden-oost wordt een dorpse uitstraling en karakter nagestreefd. De leidraad bij de uitwerking van deze dorpse uitstraling is afstemming van de positie van de woningen en het onderscheidende vermogen tussen de woningen onderling.
Alle woningen worden gebouwd in 2 bouwlagen met een kap. Met uitzondering van de vrijstaande woningen, die mogen ook een plat dak hebben, mits vormgegeven met een setback (3e laag). Elke woning, al dan niet in een rij, worden benaderd als een gebouw met een eigen compositie, een basement en een kap met een beëindiging op de hoek. Hiermee ontstaat er een schaalniveau tusen het individuele woonhuis en het woongebied. De woning wordt als een eenheid vormgegeven en niet als een simpele repetitie van voordeuren en ramen.
Alle woningen worden opgetrokken uit baksteen in 2 dominante kleurgroepen: wit gekeimde baksteen en bruine baksteen. Alle daken worden uitgevoerd in dakpannen, die voor het overgrote deel antraciet-kleurig zijn. Daarnaast komen enkele woningen (ca. 10%) met rode dakpannen als accent in het woongebied.
Groen
De houtsingels vormen de basis voor het groene raamwerk van het inrichtingsplan, dat het kader schept voor een dorpse ontwikkeling. Naast een veelheid aan bomen en planten hebben de houtsingels een functie voor de biodiversiteit van het cultuurlandschap en zijn ze van belang voor vogels en dieren.
De houtsingels in het inrichtingsplan vervullen daarnaast een waterbergingsfunctie door middel van een sloot, die bij hoogwater de mogelijkheid krijgt om te verbreden.
De houtsingels sluiten aan op de omliggende groenstructuur en kunnen in de verdere woningbouwontwikkelingen ten westen van de Hokkelstraat worden voortgezet.
Het groene lint vormt de ruggegraat van het plan en rijgt de brinken en houtsingels aaneen. Het is een dorps, slingerend lint en volgt de richting van Best naar Bos (Het Groene Woud). De brinken, die de kern vormen van de donken, openen zich naar het groene lint.
De brinken zijn hoogwaardige, openbare ruimtes met voldoende speelgelegenheid in het hart van de donken. Het zijn verblijfsgebieden waar zowel kinderen als volwassenen samen komen in de wijk. De bomen op de brinken zorgen voor schaduw en beschutting op het plein en markeren de speelplaatsen.