Plan: | Steegsche Velden-oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0753.bpSteegscheV2011-VG01 |
De ambitie van Aarle en Steegsche Velden is om een hoge kwaliteit in de woonomgeving en van het voorzieningenniveau te realiseren en tegelijkertijd het karakter van een gebied te versterken. In de verdere stedenbouwkundige uitwerking van het plangebied wordt dan ook nadrukkelijk een verbinding gezocht met de kwaliteiten van het buitengebied, het nationaal landschap Het Groene Woud en de dorpen en gehuchten die typerend zijn voor deze regio.
Het deelgebied Steegsche Velden, waar Steegsche Velden-oost onderdeel van uitmaakt, krijgt een eigen identiteit. Deze identiteit ontleent dit deelgebied aan zijn landschappelijke onderlegger en de relatie met de directe context en de nieuwe bestemming. Het gebied Steegsche Velden wordt begrensd door twee belangrijke infrastructurele lijnen; de spoorlijn Eindhoven-Den Bosch en de rijksweg A2.
In Steegsche Velden worden de drie landschapstypen elzensingels, coulissen en broekbossen onderscheiden. Er is een verloop herkenbaar van oost naar west, van lineair en zichtbaar naar compact en verscholen. Afhankelijk van de eigendomssituatie en het woningbouwprogramma kan een "patchwork" van verschillende woonclusters ontstaan, variërend van vrijstaande woningen tot compacte bebouwingsrijen van grondgebonden woningen. Doordat ieder cluster een afgerond geheel vormt dat ontsluit op de bestaande ontsluitingslus (Hokkelstraat - Nieuwe Dijk - Krimpweg (- rotonde)) wordt een maximale flexibiliteit bereikt ten aanzien van de ontwikkeling van het gebied. Elk landschapstype heeft een eigen bebouwingsstructuur:
Elzensingels met Strokenverkaveling
Steegsche Velden is gelegen op vlakten van ten dele verspoelde dekzanden en löss, waar sprake is van strokenverkaveling. Het afschot van de bodem is leesbaar in de oriëntatie van de waterlopen die het gebied doorsnijden. Voor de bebouwingsstructuur betekent dit langgerekte smalle ontwikkelvlakken meelopend met de doorgaande (historische) lijnen in noordoostelijke richting. De lineaire structuur wordt nog eens extra benadrukt door de ontsluitingsroutes, elzensingels en sloten die deze oriëntatie ook hebben.
Coulissen met erfbebouwing
Het meer omsloten karakter van dit landschapstype maakt het intiem en alzijdig. De oriëntatie van de bebouwing wordt meer opgevangen door de coulissen. Tegelijkertijd speelt de relatie met de aanpalende omsloten ruimte een belangrijke rol in de organisatie van de ruimte. Extra aandacht gaat uit naar de (visuele) relatie met naastgelegen 'kamers'.
Broekbos met clusterbebouwing
De openingen in het broekbos zijn volledig omsloten door bosschage's. Dit bepaalt het introverte karakter van de woonclusters. Ieder wooncluster is als het ware op zichzelf aangewezen en houdt dien ten gevolge in vele opzichten de eigen broek op: spelen, parkeren, ontmoeten krijgen binnen het cluster een plek. De relatie met andere clusters is beperkt. De bebouwing is meestal naar binnen gericht en de woningen zijn gegroepeerd rond een gezamenlijke ontmoetingsruimte.
De ontwikkellocatie Steegsche Velden-oost wordt gerekend tot dit landschapstype. Dit is vertaald in het stedenbouwkundig plan, waarin de locatie middels twee houtsingels van water met groen wordt onderverdeeld in 3 kleinschalige woonwijken (donken).
In Steegsche Velden komt de overgang naar het broekontginningenlandschap tot uitdrukking in de overgang van elzensingels via coulissen naar een Broekbos. De bestaande landschapslijnen in noordoost, zuidwest richting worden opgepakt die de dragers van de hoofdstructuur worden in de vorm van elzensingels/ houtsingels. De houtsingels in het inrichtingsplan vervullen daarnaast een waterbergingsfunctie door de waterloop, die bij hoogwater de mogelijkheid krijgt om te verbreden. Het structurerende groen zal nadrukkelijk ook kwaliteit en belevingswaarde gaan toevoegen aan het beeld en herkenbaarheid van de wijk. Daarnaast hebben de houtsingels een functie voor de biodiversiteit van het cultuurlandschap en zijn ze van belang voor vogels en dieren.
De ontsluiting van Steegsche Velden-oost zal plaatsvinden via de bestaande onderdoorgang onder de ringweg van de Hokkelstraat naar De Wilg.
Het verblijven staat in Steegsche Velden dus centraal en daarom zal in het plangebied een maximumsnelheid van 30 km/h gelden.