Plan: | Plusmarkt Abcoude |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0736.BPP006kootsuperAbc-va01 |
Kadernotitie Structuurvisie De Ronde Venen (2010)
In 2011 is de gemeentelijke herindeling Abcoude en De Ronde Venen een feit. Om de mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkeling in beeld te brengen wordt een structuurvisie opgesteld.
Bij het maken van de structuurvisie is eerst de agenda bepaald: waar moet de structuurvisie over gaan? Dit staat beschreven in een kadernotitie die net verschenen is. Deze kadernotitie vormt de basis voor de Structuurvisie die in een later stadium wordt afgerond.
Stedelijke ontwikkeling
In kleine kernen in Het Groene Hart is het noodzakelijk zeer zorgvuldig om te gaan met de beschikbare ruimte. Alle kernen hebben een rode contour, bouwen mag alleen binnen die rode contour.
De gemeente zet zich in om tot een evenwichtige woningvoorraad te komen die sociaal, ecologisch en economisch duurzaam is. Ofwel: toekomstbestendig voor mensen, milieu en markt.
Abcoude heeft een gevarieerd winkelbestand voor de dagelijkse boodschappen, waaronder twee supermarkten. Beide supermarkten hebben ideeën voor uitbreiding al is hiervoor maar in beperkte mate ruimte in het centrum. Grootste obstakel is de beperkte parkeergelegenheid. Het probleem laat zich door de schaarse ruimte moeilijk oplossen.
Woonvisie De Ronde Venen (2013)
Doorstroming staat centraal in de Woonvisie, met daarbij drie speerpunten: bouwen voor kwaliteit, beter benutten van de bestaande voorraad en vermarkten van de gemeente als aantrekkelijke woonplaats. Ten aanzien van nieuwbouw is het uitgangspunt het toevoegen van nieuwe woonmilieus:
Tevens stelt de Woonvisie voorwaarden aan energiebesparing en levensloopbestendigheid. Hoewel de vraag naar appartementen in Abcoude minder sterk is dan in de andere kernen in de gemeente, ziet de gemeente kansen voor het woonmilieu Voorzieningen om de hoek. Op basis van het woningbehoefteonderzoek (2012) schetst de Woonvisie een realistische opgave van 300 woningen in Abcoude t/m 2020, mede rekening houdend met de gunstige positie op de regionale woningmarkt.
Welstandsnota (2003)
In de Welstandsnota (Breukelen, Loenen en Abcoude, oktober 2003, Architectenwerk Twan Jütte) zijn deelgebieden aangewezen. Rond 1900 was de locatie de uiterste bebouwingsrand van dorp Abcoude. Nu markeert de locatie de entree van het historische centrum van Abcoude. Bijzondere elementen zijn de drie bruggen en het Fort. Door de nieuwe ontsluitingsstructuur door de komst van de vierde brug krijgt de locatie een extra bijzondere ligging waarbij het front aan het water extra belangrijk wordt en het historische centrum markeert.
In de welstandsnota worden voor het dorp een aantal welstandscriteria benoemd die aangevuld worden met criteria ontwikkelingen die binnen het beschermd dorpsgezicht plaatsvinden. Het betreft echter veelal wijzigingen en toevoegingen op en aan bestaande gebouwen. De Welstandsnota gaat uit van een aantal categorieën van criteria. Deze criteria worden ook voor deze locatie aangehouden om opname in de welstandsnota zo eenvoudig mogelijk te houden.