direct naar inhoud van 7.1 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Kom Mijdrecht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.BP005kommijdrecht-oh01

7.1 Economische uitvoerbaarheid

Gelet op het bepaalde in artikel 3.1 Wro moet in het kader van een bestemmingsplan onder andere inzicht worden verschaft in de economische uitvoerbaarheid van het plan. In verband daarmee is onderzocht of voor het bestemmingsplan op grond van artikel 6.12 lid 1 Wro de verplichting bestaat om een of meer exploitatieplannen vast te stellen.

Artikel 6.12 lid 1 van de Wro geeft aan dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Bedoelde bouwplannen worden beschreven in artikel 6.2.1 Bro.

Het onderhavige bestemmingsplan is opgesteld voor de dorpskern Kom Mijdrecht en aangrenzende gronden. Voor een groot deel betreft het een actualisering van bestemmingsplannen, waarbij de bestaande functies opnieuw worden vastgelegd. In dit plan wordt bij recht geen ontwikkeling toegestaan. Wel zijn er in dit bestemmingsplan drie wijzigingsbevoegdheden opgenomen.

Voor een aantal locaties binnen het plangebied worden ontwikkelingen via een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt. Middels deze bevoegdheid kan flexibel worden ingesprongen op marktontwikkelingen Het is niet noodzakelijk om ten behoeve van een wijzigingsbevoegdheid een exploitatieplan op te stellen. De economische uitvoerbaarheid van deze locaties zal bij het opstellen van het betreffende wijzigingsplan worden aangetoond.

De behoefte om gebruik te maken van een wijzigingsbevoegdheid moet in het bestemmingsplan worden aangetoond. De onderzoeken die ten grondslag hebben gelegen aan de wijzigingsbevoegdheden in dit bestemmingsplan zijn:

  • de detailhandelstructuurvisie De Ronde Venen (2006);
  • de Nota Centrum Mijdrecht - De toekomst in beeld (2008);
  • de Nota Wonen en woonwensenonderzoek (2011);
  • de nieuwe Nota Detailhandelsstructuur De Ronde Venen 2020 'De kracht van kernen' (2013).

Detailhandelstructuurvisie De Ronde Venen (2006)

Dit beleid geeft voor het Burgemeester Haitsmaplein als ontwikkeling aan om een aantrekkelijk entreegebied te realiseren. In het "Masterplan Haitsmahof & Molenhof te Mijdrecht" uit 2010 is dit nader uitgewerkt.

Nota Centrum Mijdrecht - De toekomst in beeld (2008)

In deze visie zijn de ambities en het toekomstbeeld voor het centrum van Mijdrecht beschreven. Het document is tot stand gekomen na overleg met de Handelsvereniging Mijdrecht. Deze visie is mede basis geweest voor het opstellen van het Masterplan Haitsmahof & Molenhof (vastgesteld door de raad in 2010).

Nota Wonen en woonwensenonderzoek (2011)

Uit dit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan 230 extra woningen in het centrum van Mijdrecht

Tot 2020 voorziet de gemeente een woningbouw van bijna 200 woningen in de kom van Mijdrecht, waarvan naar verwachting 141 woningen binnen het project Haitsmahof & Molenhof. Op grond hiervan worden er geen problemen verwacht in in de vraag en aanbodverhouding.

Nota Detailhandelsstructuur De Ronde Venen 2020 'De kracht van kernen' (2013)

Er wordt geconstateerd dat de detailhandelssector onder druk staat en dat het noodzakelijk is om in te zetten op sterke centrumgebieden, clustering en structuurversterking. Nieuwe winkelinitiatieven vinden binnen het centrum van Mijdrecht plaats en bevorderen de clustering en circuitvorming. Gelet op de huidige markt wordt in de Nota Detailhandelsstructuur ook geconstateerd dat voorlopig terughoudend wordt omgegaan met de ontwikkeling van het Haitsmaplein met detailhandel. Nu is nog niet te voorzien hoe de marktomstandigheden zich de komende jaren zullen veranderen. Als de huidige markt aantrekt kan de ontwikkeling van het Haitsmaplein bijdragen om in te zetten op clustering en circuitvorming.