direct naar inhoud van 5.1 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Kom Mijdrecht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.BP005kommijdrecht-oh01

5.1 Bedrijven en milieuzonering

5.1.1 Algemeen

Doordat er binnen het plangebied verschillende bedrijven gevestigd zijn, zijn gemeenten in het kader van een goede ruimtelijke ordening verplicht een bestemmingsplanregeling te treffen die recht doet aan de gevestigde bedrijven, maar ook garanties geeft voor een goede kwaliteit van de leefomgeving. Als uitgangspunt geldt dat milieubelastende en hindergevoelige functies ruimtelijk van elkaar worden gescheiden.

In het bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten uit de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering 2009. Deze publicatie is beter bekend onder de noemer 'het Paarse boekje'. In deze Staat wordt met behulp van een indeling in categorieën op basis van de SBI-codering aangegeven of de milieubelasting van een bedrijf of een bedrijfsactiviteit ten opzichte van een hindergevoelige functie toelaatbaar kan zijn. Aan deze categorieën worden bepaalde omgevingstypen en/of richtafstanden gekoppeld. Onderscheid wordt gemaakt tussen de milieuaspecten geur, stof, geluid en gevaar, waarbij geldt dat de grootste richtafstand bepalend is voor de milieucategorie waarin de betreffende milieubelastende activiteit is ingedeeld. Het betreft hier een indicatieve algemene regeling en is met name bedoeld bij het bestemmen van nog niet verwezenlijkte situaties. Bij bestaande situaties kan worden afgeweken van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Steeds zal bekeken moeten worden of er specifieke omstandigheden zijn die een andere overweging rechtvaardigen.

5.1.2 Gevoelige bestemmingen, gebiedstypen en richtafstanden

In het paarse boekje is een tweetal gebiedstypen te onderscheiden; 'rustige woonwijk' en 'gemengd gebied'. Een rustige woonwijk is een woonwijk die is ingericht volgens het principe van functiescheiding. Overige functies komen vrijwel niet voor. Langs de randen is weinig verstoring van verkeer. Gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen komen ook andere functies voor, zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Gebieden langs hoofdinfrastructuur behoren eveneens tot gemengd gebied. Hier kan de verhoogde milieubelasting voor geluid de toepassing van kleinere richtafstanden rechtvaardigen. In relatie tot de gebiedstypen 'rustige woonwijk' en 'gemengd gebied' zijn richtafstanden opgenomen in het Paarse Boekje:

 

Milieucategorie   Rustige woonwijk   Gemengd gebied  
1   10 m   0 m  
2   30 m   10 m  
3.1   50 m   30 m  
3.2   100 m   50 m  
4.1   200 m   100 m  
4.2   300 m   200 m  
5.1   500 m   300 m  
5.2   700 m   500 m  
5.3   1.000 m   700 m  
6   1.500 m   1.000 m  

De richtafstanden uit het omgevingstype rustige woonwijk kunnen, zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat, met één afstandsmaat worden verlaagd indien sprake is van gemengd gebied.

In principe kunnen twee soorten zoneringen worden toegepast. De eerste is de zogenaamde uitwaartse zonering, waarbij het bedrijf als uitgangspunt wordt genomen (figuur 5.1). Binnen de zonering worden geen gevoelige functies toegestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0736.BP005kommijdrecht-oh01_0008.jpg"

Figuur 5.1: Uitwaartse zonering

De tweede benaderingswijze is de inwaartse zonering, waarbij uit wordt gegaan van de gevoelige functies als basis (figuur 5.2). De afstand tot deze functies bepaalt de toelaatbaarheid van bedrijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0736.BP005kommijdrecht-oh01_0009.jpg"

Figuur 5.2: Inwaartse zonering

5.1.3 Milieuzonering

Als zodanig is de bebouwing rond en in het plangebied aan te merken als gemengd gebied. In dit bestemmingsplan wordt dan ook niet de omgevingskwaliteit nagestreefd van een rustige woonwijk. Dit komt met name door het centrum van Mijdrecht, waar in de bestaande en (voor de ontwikkellocatie Haitsmahof/ Molenhof) toekomstige situatie woningen naast bedrijven zijn gevestigd. Langs de linten Hofland en Bozenhoven bevindt zich ook nog een aantal bedrijven tussen de woningen. Vanwege het gemengde karakter van dit bestemmingsplan is gebruik gemaakt van een Staat van Bedrijfsactiviteiten bij functiemenging (SvB). De activiteiten in de Staat van Bedrijfsactiviteiten voor gebieden met functiemenging bestaan uit de categorieën A, B of C.

De betekenis voor de toelaatbaarheid is als volgt:

  • in categorie A vallen activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn, dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgevoerd. De eisen uit het Bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend;
  • in categorie B vallen activiteiten die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden;
  • in categorie C vallen activiteiten zoals genoemd onder B, met dien verstande dat deze activiteiten een relatief grote verkeersaantrekkende werking hebben.

Voor de toelaatbaarheid van deze activiteiten gelden de volgende randvoorwaarden:

  • het gaat om kleinschalige, meest ambachtelijke bedrijvigheid;
  • productie en/of laad en loswerkzaamheden vinden alleen in de dagperiode plaats;
  • de activiteiten (inclusief opslag) geschieden hoofdzakelijk inpandig;
  • de activiteiten uit categorie C beschikken daarnaast over een goede aansluiting op de hoofdinfrastructuur.

Naast deze randvoorwaarden gelden de volgende criteria:

  • 1. Voor categorie A gaat het om activiteiten in milieucategorie 1.
  • 2. Voor categorie B gaat het om activiteiten;
    • a. in categorie 1 voor het aspect gevaar;
    • b. in maximaal categorie 2 voor de aspecten stof en geur;
    • c. in maximaal categorie 3.1 voor het aspect geluid;
    • d. met een index voor verkeer van maximaal 1G (goederen) en 2P (personen).
  • 3. Voor categorie C gaat het om activiteiten zoals bij categorie B, echter met een index voor verkeer van maximaal 2G (goederen) en 3P (personen).

  • a. Bedrijven

In het plangebied komen vooral bedrijven voor tot en met categorie B. Deze bedrijven liggen met name op de gronden die in het bestemmingsplan zijn bestemd als Centrum in het centrum van Kom Mijdrecht. Hier is een veelheid van functies aanwezig, zoals detailhandel, kantoren, wonen en maatschappelijke dienstverlening.

De bedrijven in het bestemmingsvlak Centrum hebben overwegend een maximale categorie A. Op een aantal plekken zijn bedrijven met een maximale categorie B gevestigd. Indien de milieuzonering voor dit type bedrijven volledig zou worden toegepast, zou dit kunnen betekenen dat zij in hun functioneren worden beperkt. Om geen afbreuk te doen aan de bedrijfsvoering is in dit bestemmingsplan een conserverende regeling getroffen. Binnen de bestemming Centrum zijn geen bedrijven toegestaan met een hogere categorie dan B. Uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten in milieutechnische zin is niet toegestaan.

Na de herstructurering van de locatie Haitsmahof/Molenhof, welke middels drie wijzigingsbevoegdheden zijn toegestaan, zal een veelheid aan functies blijven toegestaan. Wonen zal afgewisseld worden door onder meer detailhandel, horeca en dienstverlening. Vanwege dit gemengde karakter zijn in het plangebied binnen deze bestemming bedrijven toegestaan met een maximale categorie B. Dit zijn bedrijven die, gelet op hun aard en invloed op de omgeving, toelaatbaar zijn tussen woonbebouwing in gebieden met gemengde functies.

Buiten de binnenstad van Kom Mijdrecht, te weten langs de straten Hofland en Bozenhoven, bevindt zich ook nog een aantal bedrijven. Het gaat daarbij onder andere om een aannemer, een autobedrijf en een elektrotechnisch bedrijf. Dit zijn bedrijven tot en met categorie B. In de omgeving van deze bedrijven bevinden zich in de huidige situatie milieugevoelige functies, in de vorm van woningen. Om ook hier geen afbreuk te doen aan de bedrijfsvoering, is de bestaande situatie in dit bestemmingsplan vastgelegd.

Buiten het plangebied ligt op bedrijventerrein Mijdrecht en Vinkeveen een bedrijf waarvan de milieucontour over dit plangebied ligt. Dit heeft geen invloed op dit bestemmingsplan aangezien de contour ver van gevoelige bestemmingen ligt.

  • b. Scholen

In het plangebied komt ook een school voor, te weten de basisschool Driehuis. Deze school valt in categorie B en kunnen zowel milieubelastend zijn voor milieugevoelige functies als voor bedrijven in de omgeving. In dit bestemmingsplan werkt de basisschool niet beperkend voor aanwezige bedrijven, daar zich in de directe omgeving geen bedrijven bevinden. Tegenover basisschool Driehuis staat het woonzorgcentrum Gerardus Majella. Een goed woon- en leefklimaat wordt gerealiseerd voor de nabij gelegen woningen. Er is sprake van een bestaande situatie welke qua bestaande milieubelasting niet zal veranderen.

  • c. Bedrijfswoningen

In het plangebied komen ook bedrijfswoningen voor. De bouw van bedrijfswoningen is toegestaan op grond van de vigerende bestemmingsplannen. Het zou onrechtvaardig zijn om bedrijven te beperken in de bedrijfsvoering vanwege een bedrijfswoning die op een eerder of later moment in het plangebied is of wordt gevestigd en waarop het betrokken bedrijf geen invloed kan of kon uitoefenen. Tegelijkertijd is de gemeente zich ervan bewust dat voorkomen moet worden dat meer bewoners van bedrijfswoningen worden gehinderd, dan wel meer bedrijven worden beperkt in de bedrijfsvoering. Dit komt doordat in het kader van de vergunningverlening voor de activiteit milieu op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht dan wel de melding op grond van het Activiteitenbesluit, een woning beperkingen kan opleveren voor de bedrijfsvoering van een naastgelegen bedrijf.

Molenhof

Naar aanleiding van de ontwikkeling van de Molenhof kan geconcludeerd worden dat de huidige bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden geschaad door de komst van onder meer nieuwe woningen. Andersom zullen deze woningen inpasbaar zijn met de beoogde functies en kan er een goed woon- en leefklimaat verzorgd worden.

5.1.4 Aanpassen bedrijvenlijst

Het is mogelijk dat, door ontwikkelingen in de techniek, of het ontstaan van nieuwe industrieën, de Staat van Bedrijfsactiviteiten bij functiemenging niet meer voldoet. Er is daarom een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, die het mogelijk maakt om de bedrijvenlijst te wijzigen indien daar aanleiding toe bestaat.