Plan: | Kom Vrouwenpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0717.0031BPVrpAp-VG01 |
Bestaande situatie
Vrouwenpolder is een kern gelegen in het noordelijk deel van Walcheren. De kern ligt aan de rand van het polderlandschap. Op circa 1,5 kilometer afstand bevindt zich het duingebied met het Noordzeestrand. Aan de oostzijde is op korte afstand het Veerse Meer gelegen. De kern is met name in de zomermaanden door de recreatie heel levendig.
Hoofdstructuur
Het gebied van polders rond Vrouwenpolder vormt een schil van inpolderingen tegen de oude eilandkern Walcheren. Ze vormen de oudste nieuwlandpolders op Walcheren en zijn kleinschalig van aard. De kern is ontstaan ter plaatse van de Dorpsdijk en heeft zich later uitgebreid richting de Fort den Haakweg en de Schoolstraat.
De kern heeft van oudsher een lineaire structuur. De diverse uitbreidingen die in de loop der jaren hebben plaatsgevonden zijn als 'vlekken' aan de lineaire structuur toegevoegd. De N57 vormt een doorsnijding van de Dorpsdijk. De Dorpsdijk en in mindere mate de Zoekweg zijn de primaire wegen waarop de kern vanaf de N57 wordt ontsloten.
Groenstructuur
De oude kern, de Dorpsdijk, heeft een stenig karakter. De bebouwing is dicht op de weg gesitueerd waardoor beperkt ruimte is voor bomen en privé groen. Dit beeld wordt enigszins verzacht ter plaatse van de kerk waar zich enkele groenelementen bevinden.
De Zoekweg heeft daarentegen een zeer groen karakter. Aan de noordzijde van de weg zijn de sportvelden en de begraafplaats gesitueerd. De woningen aan deze zijde van de weg zijn voorzien van royale voortuinen die samen met het groen aan beide zijden van de weg zorgen voor een groen karakter. De woningen zijn georiënteerd op het polderlandschap maar hebben niet direct zicht hierop. Aan de zuidzijde van de Zoekweg wordt het groen afgewisseld met open ruimten die zicht geven op het polderlandschap. De Fort den Haakweg is een oud lint waar tussen de bebouwing door zicht is op het buitengebied.
In de planmatige uitbreidingsdelen van de kern zorgt met name het privé groen voor een groene uitstraling. Verspreid door de kern zijn grotere stukken snippergroen aanwezig.
Aan de oostzijde van de kern bevindt zich achter de bebouwing aan de Schoolstraat, ten westen van de N57 een smalle strook agrarisch land. Bij de verbreding van de N57 zal de zone achter de Schoolstraat worden ingevuld tot een duurzame met bomen te beplanten kernrand ter afscheiding van de N57.
Water
Open water blijft in Vrouwenpolder beperkt tot enkele slootjes, met name langs de agrarische percelen. In de omgeving is echter wel veel open water aanwezig, op geringe afstand ligt het Veerse Meer en het duingebied met de Noordzee.
Functionele structuur
Detailhandel en horeca
De aanwezigheid van vele toeristen in de zomermaanden heeft ervoor gezorgd dat Vrouwenpolder relatief veel voorzieningen heeft. In de kern bevinden zich een supermarkt, een aantal winkels en verscheidene restaurants en hotels.
Maatschappelijke voorzieningen
Maatschappelijke voorzieningen zijn in Vrouwenpolder verspreid gevestigd. Vrouwenpolder beschikt over een basisschool 'De Goede Polder' gesitueerd aan de Nieuwstraat waar tevens het dorpshuis in is gevestigd. Tevens bevindt zich in de kern een peuterspeelzaal, een huisartsenpraktijk, twee sportvelden, een begraafplaats en twee kerken.
Toerisme en recreatie
Vrouwenpolder is een recreatieve kustkern en heeft een verblijfsrecreatieve en toeristische functie. In de kern zijn meerdere hotels gevestigd en enkele recreatieappartementen, verder is rekening gehouden met toerisme in de vorm van verhuur van zomerhuizen en bungalows.
In de directe omgeving is het grootschalig recreatiewoningenterrein Breezand gelegen en bevinden zich rondom de kern meerdere (mini)campings.
Ten oosten van de kern is het Veerse Meer en ten noorden het Noordzeestrand. Beiden hebben een recreatieve aantrekking.
Bedrijven
Buiten het plangebied ligt aan de Schoolstraat een kleinschalig bedrijventerrein. Daarnaast liggen aan de Dorpsdijk twee aannemersbedrijven.