direct naar inhoud van 3.5 Water
Plan: Kom Biggekerke
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0717.0028BPBigAp-VG01

3.5 Water

Deze waterparagraaf is overeenkomstig het Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro) opgesteld. Deze vormt de schriftelijke weerslag van de vereiste watertoets en geeft inzicht in de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van waterschap Scheldestromen, verantwoordelijk voor het waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheer. De waterparagraaf is voorgelegd aan de waterbeheerder. Het wateradvies is opgenomen in bijlage 5. Dit bestemmingsplan heeft in hoofdzaak een consoliderend karakter. In het plangebied zijn geen grote en ingrijpende wijzigingen in de bebouwing en infrastructuur voorzien. Voor zover er wel wijzigingen plaats vinden in het plangebied in de bebouwing en infrastructuur geeft de watertoets de randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Bestaande situatie waterhuishouding Biggekerke

Algemeen

Het watersysteem in het plangebied is in te delen in het type 'Groot zoet' (te ontwikkelen, mogelijk aanwezig). Dat wil zeggen dat er mogelijk grote zoetwaterbellen in de bodem aanwezig of te ontwikkelen zijn, waar in principe grondwateronttrekking mogelijk is afhankelijk van de functietoekenning van de gebieden. Dit watersysteemtype bevindt zich in hoger gelegen gebieden met een zandige bodemopbouw waar geen of slechts een dunne deklaag van klei of veen aanwezig is. Hierdoor kan de neerslag gemakkelijk in de bodem infiltreren en bevindt zich zoet water tot op een diepte van meer dan 15 meter beneden maaiveld.

Oppervlaktewatersysteem

Het plangebied maakt onderdeel uit van de afwateringseenheid Walcheren Centraal behorende tot de Polder Walcheren. Het oppervlaktewater wordt afgevoerd in zuidoostelijke richting en via een stelsel van hoofdwatergangen uitgemalen op het kanaal van Walcheren (via het gemaal Boreel). Ten behoeve van regulering van de waterafvoer zijn er diverse stuwen aanwezig.

Waterplan Veere

In het waterplan van Veere (2007) zijn de volgende doelstellingen geformuleerd:

  • een veerkrachtig en duurzaam watersysteem;
  • een optimaal functionerende waterketen;
  • een effectieve waterorganisatie.

De algemene doelen zijn concreter uitgewerkt in een aantal streefbeelden. De streefbeelden zijn gekoppeld aan verschillende soorten water. Op basis van alle beschikbare informatie zijn vervolgens maatregelen geformuleerd om invulling te geven aan de streefbeelden en doelstellingen. Het maatregelenpakket is in hoofdzaak gebaseerd op de kansen en knelpunten die zijn gesignaleerd.

Voor Biggekerke is de volgende maatregel opgesteld.

  • Extra sloot realiseren voor waterberging en afvoer, aanliggende sloten opschonen. Via stuw in nieuwe sloot afvoer vanuit overstort sneller naar buitengebied Ieiden.

Riolering

Het rioleringsstelsel in Biggekerke voldoet aan de zogenaamde basisinspanning voor milieumaatregelen: de maatregelen uit het Gemeentelijk Rioleringsplan (2005) voor dit gebied zijn uitgevoerd.

Waterkwaliteit

Door het waterschap is in haar waterbeheersplan gesteld dat de kwaliteit van het grondwater minimaal voldoende moet zijn om de algemene ecologische functie te vervullen. Dit ecologische ambitieniveau is gedefinieerd als een zodanige toestand, dat zich in het watersysteem een normaal functionerend ecosysteem kan ontwikkelen. Voor het bebouwde gebied van de gemeente Veere is momenteel weinig inzicht in de bestaande waterkwaliteit. Om dit in beeld te brengen kan gebruik worden gemaakt van de indicatieve beoordelingsmethode waterkwaliteit van het waterschap. Het uitvoeren van deze beoordeling en het formuleren van maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit is één van de onderzoeksopgaven die in het gemeentelijk waterplan (2007) zijn gedefinieerd voor de komende periode.

Waterkansenkaarten provincie Zeeland

In het kader van de afstemming met de ruimtelijke ordening zijn in het Omgevingsplan van de provincie Zeeland waterkansenkaarten opgesteld voor onder andere stedelijke functies. Deze kaarten zijn beschikbaar via de provinciale website. Aan deze kaart zijn voor het plangebied de volgende gegevens te ontlenen.

  • De ondergrond van Biggekerke bestaat uit lichte schor.
  • De kern Biggekerke ligt in een gebied met weinig geringe zettingsgevoeligheid.
  • De kern Biggekerke zijn ruime mogelijkheden tot infiltratie.
  • Het gebied zelf staat niet onder invloed van zoute kwel.
  • In Biggekerke komt geringe tot matige geen zoetwaterbelvorming voor. Rond het Kerkplein komt sterke zoetwaterbelvorming voor.
  • Biggekerke is zeer geschikt voor uitbreiding van de bebouwing.
  • Biggekerke ligt grotendeels in een gebied dat vanuit het oogpunt van water weinig aandacht vraagt.

Indicatieve ontwerprichtlijnen en toetsingscriteria

Veiligheid

N.v.t.

Wateroverlast

Gezien het conserverende karakter van het bestemmingsplan en de ligging van het plangebied op een kreekrug worden geen nadelige effecten voorzien. In het gebied zijn geen problemen met wateroverlast bekend. Om wateroverlast vanuit waterlopen te voorkomen, wordt een bouwpeil van ten minste 1,3 m boven het hoogste streefpeil geadviseerd. Uitgaande van de toetsing van het regionale watersysteem aan de werknormen voor wateroverlast kan echter volstaan worden met een bouwpeil aan de westzijde van (ten minste) NAP-0,75m en aan de oostzijde van NAP–0,85m. Deze peilen voldoet aan de norm die geldt voor bebouwd gebied. Westelijk van de Dorpsweg- Kerkplein-Zoutelandseweg is sprake is van een streefpeil van NAP-1,50m/-1,70m (zomer en winter). Oostelijk daarvan geldt een streefpeil van NAP-1,85/-2,15m (zomer en winter). Deze streefpeilen, die zijn vastgelegd in een peilbesluit, gelden alleen voor primaire waterlopen. Het peil in niet-primaire waterlopen ligt over het algemeen hoger. Over die peilen heeft het waterschap geen gegevens.

Riolering

Het huidige gemengde rioolstelsel in de kern en het gescheiden rioolstelsel in de laatste uitbreiding van Biggekerke blijft gehandhaafd. Dit plan is immers conserverend van aard. Bij wijzigingsbevoegdheden zal bekeken worden in hoeverre aangesloten kan worden op het huidige rioolstelsel. Nieuwe woningen worden voorzien van een aansluiting op een toekomstig gescheiden rioolstelsel. De basisinspanning voor riolering in de planperiode dient gerealiseerd te worden door extra berging te creëren en ten minste 5% van het huidige verhard oppervlak af te koppelen. Bij nieuwbouw dient een minimaal afkoppelpercentage van 60% gehaald te worden. Het IOP gaat er evenwel vanuit dat voor nieuwbouwlocaties 95% van het verharde oppervlak wordt afgekoppeld.

Watervoorziening

Gezien het conserverende karakter van het bestemmingsplan en de ligging van het plangebied op een kreekrug worden geen nadelige effecten voorzien voor de watervoorziening.

Volksgezondheid

In het plangebied is geen open water van enige omvang aanwezig.

Bodemdaling

Het peilregiem van het plangebied is al afgestemd op bebouwd gebied. Derhalve zullen geen veranderingen in het peilregiem plaatsvinden die voor bodemdaling zorgen.

Grondwateroverlast

In de kern Biggekerke zijn geen gevallen van grondwateroverlast bekend.

Oppervlaktewater

Gezien het conserverende karakter van het bestemmingsplan is er geen sprake van invloed op de oppervlaktewaterkwaliteit. Verzocht wordt om natuurvriendelijke oevers aan te leggen daar waar in de planperiode werkzaamheden aan watergangen worden uitgevoerd. Langs waterlopen dient voor bouwen en plaatsen van opgaande beplanting een afstand van 5 tot 7 meter (afhankelijk van de bovenbreedte van de waterloop) aangehouden te worden ten behoeve van het onderhoud door het waterschap. Bij bouwactiviteiten dient het gebruik van uitlogende bouwmaterialen vermeden c.q. beperkt te worden met name als er sprake is van lozing op oppervlaktewater.

Grondwaterkwaliteit

Het plangebied ligt niet in een infiltratiegebied, natuurgebied of gebied voor drinkwatervoorziening. Gezien het conserverende karakter van het bestemmingsplan is er geen sprake van invloed op de grondwaterkwaliteit.

Verdroging

Er is geen sprake van het onttrekken van grondwater of het infiltreren van grondwater met als doel het later weer op te pompen in het plangebied, dus verdroging is hier niet aan de orde.

Natte natuur

Er bevindt zich geen natte natuur in of nabij het plangebied.

Conclusie

Uit deze beschrijving van de waterhuishouding en de toetsing aan de richtlijnen en criteria komen geen directe consequenties naar voren voor de bestemmingsregeling van voorliggend plangebied. Voor wat betreft de eventuele mogelijke noodzaak aan extra ruimte voor water wordt opgemerkt dat binnen alle bestemmingen voorzieningen voor waterberging mogelijk zijn.