3.3 Archeologie
Beleid
De provincie Zeeland en gemeente Veere streven naar een versterking van de relatie tussen archeologie en ruimtelijke ordening. In de geest van het Verdrag van Malta en vooruitlopend op de wijziging van de Monumentenwet 1988 hebben de Walcherse gemeenten een eigen archeologiebeleid vastgelegd in de Nota Archeologische Monumentenzorg Walcheren 2006 (NAMW 2006). Dit beleid is gebaseerd op de provinciale Nota Archeologie 2006-2012. Op 23 april 2009 heeft de gemeenteraad de 'Nota Archeologische Monumentenzorg Walcheren, evaluatie 2008' (NAMW 2008) vastgesteld. Uit deze evaluatie blijkt dat de gemeentelijke NAMW 2006 complex en in enkele gevallen strenger en in andere gevallen weer soepeler is dan die van de landelijke WAMZ. Het nieuwe beleid dat in de NAMW 2008 is vastgelegd heeft tot doel de regeling in het bestemmingsplan eenvoudiger te maken en vooral meer op de praktijk toe te snijden. In tabel 3.1 is het nieuwe gemeentelijke archeologiebeleid samengevat.
tabel 3.1. overzicht archeologiebeleid
Opmerkingen bij tabel 3.1:
- Geen onderscheid buitengebied en bestaand bebouwd gebied;
- Eerste stap in de procedure voor het archeologisch onderzoek: archeologisch deskundige weegt bij een vergunningaanvraag af of archeologisch onderzoek nodig is;
- Buitengebied: ophogen van gronden > 2 meter: omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden (bijvoorbeeld geluidswallen);
- Geen advies archeologisch deskundige omtrent het verlenen van omgevingsvergunningen voor het bouwen en voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden.
Voor zover het nieuwe beleid betrekking heeft op het plangebied, wordt dit in voorliggend bestemmingsplan planologisch-juridisch geregeld.
Toetsing aan beleid
In bijlage 7 wordt nader ingegaan op het aspect archeologie.