Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kom Serooskerke
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0717.0024BPSrkAp-VG01

2.3 Vigerend gemeentelijk beleid

Het gemeentelijk beleid voor de kern Serooskerke is vastgelegd in verschillende beleidsstukken. Aangezien het bestemmingsplan Kom Serooskerke een consoliderend bestemmingsplan betreft zijn (samenvattingen van) deze gemeentelijke beleidsstukken met uitzondering van " Structuurvisie Serooskerke' en het 'Tweede woningen beleid' niet opgenomen in deze toelichting.
 
Structuurvisie Serooskerke
Het gemeentelijk beleid voor de kern Serooskerke is vastgelegd in de structuurvisie Serooskerke, vastgesteld door de gemeenteraad op 16 september 2002. Hieronder de belangrijkste punten van het beleid.
 
De landelijke kernen in de gemeente Veere, waaronder Serooskerke, hebben voornamelijk een woonfunctie. Het gemeentelijk beleid voor deze kernen heeft een consoliderend karakter en is gericht op:
  1. Het behoud van de huidige woonfunctie en het daarbij behorende niveau van voorzieningen en
  2. Het instandhouden en zo nodig verbeteren van de kwaliteit van het woonklimaat.  
Op grond van deze uitgangspunten, wordt in de vorm van streefbeelden een ruimtelijke totaalvisie op de kern Serooskerke gegeven. Binnen de kern Serooskerke is, op grond van de beschreven ruimtelijke en functionele structuur, een onderscheid te maken tussen:
  • Het dorpshart / centrumgebied.
  • Oude linten met karakteristieke bebouwing.
  • Woongebieden.
  • Randzone, deze is niet gelegen binnen de plangrenzen.
Streefbeeld dorpshart/centrumgebied
Het beleid voor het dorpshart en het centrumgebied is hoofdzakelijk gericht op het behoud, dan wel versterking van de huidige karakteristiek. Teneinde mogelijkheden te creëren voor de vestiging van detailhandels-, dientverlenende en(lichte) horecafuncties is het gewenst dat in het bestemmingsplan rekening wordt gehouden met de mogelijkheid tot uitwisseling van functies.
 
Streefbeeld oude lint met karakteristieke bebouwing
De oudere bebouwing langs de bebouwingslinten wordt gekenmerkt door de traditionele bouwstijl, de ambachtelijke materialen, de kleinschaligheid en de veelal lage dakvoet. Het beleid voor de oude linten is in hoofdzaak gericht op het in stand houden van de verschijningsvorm van de karakteristieke bebouwing en het onregelmatige verkavelingpatroon. Op sommige plekken in het lint is het mogelijk om de open plekken ‘op te vullen’ met woningen. Echter voorkomen moet worden dat een te sterke verdichting of verstening ontstaat.
 
Streefbeeld woongebieden
De overige gebieden hebben voornamelijk een woonfunctie. Het beleid voor de woongebieden zal een conserverend karakter hebben en met name gericht zijn op het behoud van de kwaliteit van het woonklimaat. Uit oogpunt van zuinig ruimtegebruik en de leefbaarheid van de kernen zal het gebruik van de woningen als 2e woning waar mogelijk tegen gegaan worden. In de kern liggen enkele locaties die voor herstructurering c.q. inbreiding in aanmerking komen.  
 
Streefbeeld verkeer
In het kader van duurzaam veilig en Walcheren 2000+ zullen de verkeerssituaties van doorgaande routes en ontsluitingswegen nader worden bezien. Naast de aanleg van nieuwe infrastructuur zullen ook maatregelen in het kader van ‘duurzaam veilig’ plaatsvinden. Voor de Wilgenhoekweg - Oostkapelseweg is het streefbeeld afwaarderen van de huidige doorgaande route in verband met de wijziging van de verkeersstructuur door de aanleg van de N57 en de rondweg Serooskerke.
 
Streefbeeld groenstructuur
Serooskerke heeft een aantal grotere groenelementen in c.q. aan de rand van de kern, waardoor de kern als geheel een groen karakter heeft. Behoud van groenelementen staat voorop. Verder is het wenselijk, indien mogelijk om een groenstrook langs de Torenstraat te ontwikkelen.
  
Tweede woningen beleid
Tweede woningen spelen in veel kernen binnen de gemeente Veere een belangrijke rol in de woningmarkt. Zij geven problemen voor de leefbaarheid en woonkwaliteit (met name in Domburg en Serooskerke). In de "Gebruiksverordening tweede woningen Veere" is het gebruik van woningen als tweede woningen verboden. Op basis van deze verordening voert de gemeente een gericht handhavingsbeleid. Aanvullend beleid is evenwel noodzakelijk om de bestaande voorraad in de kernen optimaal te kunnen benutten en de negatieve effecten voor de leefbaarheid te beperken. Effecten hiervan zijn naar verwachting pas op langere termijn te verwachten. Het terugbrengen van tweede woningen in de permanente sfeer gaat overigens niet ten koste van de woningbouwcapaciteit. Serooskerke is een landelijke kern, met voornamelijk een woonfunctie. Het beleid voor de woongebied zal een conserverend karakter hebben en met name gericht zijn op het behoud van de kwaliteit van het woonklimaat. Uit oogpunt van zuinig ruimtegebruik en de leefbaarheid van de kernen zal het gebruik van de woningen als tweede woning waar mogelijk tegen gegaan worden. Zodoende is er ook voor Serooskerke een groot gebied aangewezen waar een tweede woning tegen gegaan wordt.