direct naar inhoud van 3.20 Waterstaatswerken
Plan: Kommen gemeente Tholen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0716.bpKommenTholen-VG01

3.20 Waterstaatswerken

Status: alleen aan de regels zoals genoemd in Artikel 44 Waterstaatswerken kunnen rechten worden ontleend.  

3.20.1 Waarvoor is de bestemming opgenomen?

Het betreft een enkelbestemming die exclusief in de kern Sint-Philipsland is opgenomen voor het dijklichaam langs de Krabbenkreek. Dit dijklichaam is, in tegenstelling tot de andere dijklichamen (bijvoorbeeld in de kern Tholen, langs de haven), de belangrijkste functie.

3.20.2 Welke functies zijn toegestaan?
  • Het dijklichaam is primair een waterkering. Ander ondergeschikt gebruik dat hiermee samenhangt, is toegestaan. Het dijklichaam mag dus, zoals gebruikelijk in heel Nederland, worden gebruikt om er bijvoorbeeld gras te laten groeien of schapen op te laten grazen. Ook dagrecreatief medegebruik is mogelijk.

3.20.3 Wat mag er worden gebouwd en hoeveel?
  • Alleen voor de weegbrug aan de Oostdijk bij de haven in Sint-Philipsland is een bouwvlak opgenomen waarbinnen gebouwen en overkappingen mogen worden gebouwd tot een hoogte van maximaal 3 meter. Voor het overige kunnen alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd.
  • In verband met het cultuurhistorisch waardevolle karakter van de weegbrug (zie paragraaf 5.6.2.7) is geregeld dat deze niet zonder een omgevingsvergunning voor het slopen mag worden gesloopt.

3.20.4 Welke veranderingen worden verwacht?

Veranderingen worden niet verwacht.

3.20.5 Wat zijn de belangrijkste verschillen met de voorheen geldende bestemmingsregeling?

In het bestemmingsplan 'Kommen Sint Philipsland' uit 2006 was de dijk langs de Krabbenkreek bestemd tot 'beschermde Dijk', dit vanwege het landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle karakter ervan. Binnen deze bestemming mocht de dijk ook worden gebruikt voor verkeersdoeleinden. De bestemming 'beschermde Dijk' kan niet meer worden gehanteerd volgens de wettelijke RO-standaarden. Voor de bescherming van het landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle karakter is de dubbelbestemming Waarde - Beschermde dijk beschikbaar (zie paragraaf 4.3). Omdat de primaire functie van de dijk waterkering is, is hieraan voorrang gegeven en is de genoemde dubbelbestemming niet voor dit dijkvak gehanteerd. Gekozen is voor de 'enkelbestemmming' Waterstaatswerken. De waterkerende functie is planologisch geregeld met de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering (zie paragraaf 4.7).

Binnen de bestemming Waterstaatswerken zijn bijbehorende voorzieningen, zoals wegen, fietspaden, parkeervoorzieningen en nutsvoorzieningen mogelijk.