Plan: | Buitengebied Terneuzen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0715.BPBG01-VG98 |
Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Inloopavonden
In juni 2012 zijn de eigenaren, gebruikers en bewoners van het buitengebied geïnformeerd over het op te stellen bestemmingsplan Buitengebied. Een ieder is de mogelijkheid geboden om informatiemiddagen en -avonden te bezoeken en kennis te nemen van de functiekaarten en de concept-gebiedsvisiekaart. Op de functiekaarten was een voorstel voor de toe te kennen bestemming te zien; tijdens presentaties is kort toegelicht welke regels voor de verschillende bestemmingen gaan gelden. Tijdens de ter inzage legging was er ook de gelegenheid om de kaarten via internet te bekijken en een reactie in te dienen.
In totaal zijn meer dan 80 reacties ingediend. De meeste reacties hadden betrekking op de begrenzing van bestemmings- of bouwvlakken. Indien mogelijk hebben deze reacties geleid tot de gevraagde aanpassing. In een aantal situaties had de reactie betrekking op een tweede (of derde) agrarisch bouwvlak per bedrijf. Voor deze specifieke situaties is het AAZ gevraagd te adviseren over de noodzaak om meerdere bouwvlakken per bedrijf aan te merken. Dit heeft geleid tot maatwerk waarbij - afhankelijk van de situatie - geen, een strak begrensd of een bouwvlak van 1 ha is toegekend.
Het bieden van mogelijkheden voor het indienen van een officiële inspraakreacties bij een bestemmingsplan is sinds 1 juli 2005 geen wettelijke verplichting meer. In de gemeentelijke inspraakverordening is geregeld of de gemeente inspraak wil verlenen bij de voorbereiding van gemeentelijk beleid en welke procedure hiervoor gevoerd moet worden. Niet in alle gevallen hoeft bij het opstellen van een bestemmingsplan gebruik gemaakt te worden van inspraak. In het geval van het bestemmingsplan Buitengebied zijn de eigenaren, gebruikers en bewoners reeds in een eerder stadium betrokken bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan en hebben zij al kunnen reageren op dit plan. Besloten is om voor dit bestemmingsplan geen inspraak meer te verlenen.
Vooroverleg
Het concept-ontwerpbestemmingsplan is in het kader van het wettelijke verplichte vooroverleg, toegezonden aan de volgende overlegpartners:
Voor een overzicht van de overlegpartners die hebben gereageerd, de inhoud van de reacties en de beantwoording wordt verwezen naar de 'Notitie beantwoording vooroverlegreacties'.
Economische uitvoerbaarheid
De kosten voor het opstellen van het bestemmingsplan zijn voor rekening van de gemeente. Het opstellen van een exploitatieplan is niet aan de orde omdat de mogelijke opbrengsten (exploitatiebijdragen) lang niet opwegen tegen de kosten van het opstellen van een exploitatieplan. In artikel 6.2.1.a van het Bro is bepaald dat als de te verhalen exploitatiebijdragen minder bedragen dan € 10.000,- het opstellen van een exploitatieplan niet noodzakelijk is. Ook heeft de minister van VROM in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer aangegeven dat het niet de bedoeling is dat voor alle bestemmingsplannen Buitengebied een exploitatieplan wordt opgesteld als de kosten de baten overstijgen.