direct naar inhoud van 4.6 Bedrijven
Plan: Buitengebied Terneuzen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0715.BPBG01-VG98

4.6 Bedrijven

4.6.1 Niet-agrarische bedrijven

In het bestemmingsplan Buitengebied Terneuzen-Sas van Gent is uitsluitend voor 'Bedrijven' een bestemmingsvlak en geen bouwvlak opgenomen. De oppervlakte per bedrijf is vastgelegd in een aparte bijlage. In het bestemmingsplan Buitengebied Axel alsmede in het bestemmingsplan Landelijke bebouwingsconcentratie is voor bedrijven expliciet een bouwvlak opgenomen met daarbij een toegespitst bebouwingspercentage.

De regeling zoals opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied Terneuzen-Sas van Gent biedt nog enige mate van flexibiliteit en daarom wordt in dit bestemmingsplan aangesloten bij deze regeling.

Overigens is de 'flexibiliteit' beperkt. Op grond van het Omgevingsplan 2012-2018 en de nieuwe VRPZ mag aan bestaande niet-agrarische activiteiten slechts eenmalig een beperkte uitbreidingsmogelijkheid (circa 20%) worden verstrekt. Daaraan is tevens de voorwaarde gekoppeld dat de bedrijfsactiviteiten goed landschappelijk moeten worden ingepast en tevens is het vereveningsprincipe van toepassing.

Om eveneens een 'makkelijkere' uitwisseling van bedrijven mogelijk te maken, wordt voorgesteld om naast de huidige bedrijfsfunctie, ook andere bedrijven mits vallend onder de milieucategorie 1 en 2, ter plaatse mogelijk te maken. Een bedrijvenlijst zal bij het bestemmingsplan worden gevoegd. Er wordt een ontheffingsmogelijkheid opgenomen om ook een vergelijkbaar bedrijf ter plaatse toe te laten.

Niet-agrarische bedrijvigheid is primair niet aan het buitengebied toegedacht. De ruimtelijke uitstraling op het buitengebied moet zo beperkt mogelijk blijven. In de bestaande plannen is per bedrijf de goothoogte bepaald en vastgelegd. Om voor dergelijke bedrijven zoveel mogelijk eensluidende voorschriften te hanteren wordt voorgesteld dit te standaardiseren. Er wordt een goothoogten van 6 meter en een bouwhoogte van 10 meter vastgelegd. Als in de geldende situatie al een hogere hoogte van toepassing is dan wordt deze uiteraard wel gerespecteerd (bestaande maten regeling).

Samengevat

  • voor bestaande niet-agrarische bedrijven wordt een bestemmingsvlak zonder bouwvlak opgenomen; de maximum oppervlakte wordt via de planregels vastgelegd;
  • uitbreidingsmogelijkheid van 20% wordt opgenomen via afwijking (indien binnen bestemmingsvlak wordt uitgebreid) danwel via wijziging (als buiten bestemmingsvlak wordt uitgebreid);
  • de functie wordt per perceel concreet vastgelegd; bij bedrijfsbeĆ«indiging mogen via ontheffing andere bedrijven zich vestigen tot maximaal categorie 1 of 2;
  • er wordt een standaard goot- en bouwhoogte van 6 meter respectievelijk 10 meter opgenomen.

4.6.2 Semi-agrarische bedrijven

De landelijke standaard (SVBP2008) die voor bestemmingsplannen is opgesteld, kent geen bestemming 'semi-agrarisch' meer.

Voor semi-agrarische bedrijven, zoals loonbedrijven, geldt dat deze veelal vergelijkbaar zijn met een 'gewoon' bedrijf. Deze zullen in het bestemmingsplan dan ook onder de bestemming 'Bedrijf' worden geschaard. Ook in het geldende bestemmingsplan Buitengebied Terneuzen-Sas van Gent is deze lijn reeds ingezet. Semi-agrarische bedrijven hebben derhalve vergelijkbare uitbreidingsmogelijkheden als de overige niet-agrarische bedrijven.

In de gemeente zijn enkele bedrijven aanwezig waar naast de agrarische bedrijfstak eveneens een loonbedrijf aanwezig is. Uitgangspunt is dat als de agrarische component 'overheerst' aan deze bedrijven de bestemming 'Agrarisch' wordt toegekend.

Overigens geldt voor beide bedrijfstakken dat uitsluitend de bouwmogelijkheden zoals die onder de bestemming 'Agrarisch' zijn opgenomen, kunnen worden toegepast.

Samengevat

  • semi-agrarische bedrijven zoals loonbedrijven en hoveniers worden als 'Bedrijf' bestemd;
  • daar waar loonbedrijven als neventak worden uitgeoefend en de agrarische component overheerst zal de bestemming 'Agrarisch' worden toegekend.