Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kernen Zederik
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0707.BPKernenZederik-VA01

7.4 Wijze van bestemmen

Algemeen
Niet alle bestemmingen behoeven een beschrijving. Bij het opstelllen van de regels is getracht zo leesbaar mogelijke regels op te stellen. Daarnaast zijn regelingen zoveel als mogelijk gelijkluidend gelaten. Voorgaande laat onverlet dat bepaalde bestemmingen of regelingen een nadere toelichting behoeven.
 
Agrarisch
De bestemming Agrarisch is opgenomen voor grondgebonden agrarische bedrijven. Fruitteeltbedrijven en intensieve veehouderijen zijn specifiek aangeduid. Hiermee is geregeld dat deze bedrijven uitsluitend ter plaatse van de aanduiding deze specifieke agrarische bedrijfsvoering mogen uitoefenen. Dit vanwege de hinderlijke aspecten van deze typen bedrijfsvoering.
 
De bouwregels kennen een vierdelen. Hiermee is inzichtelijk wat gebouwd mag worden voor welke functies. Bij recht zijn nevenactiviteiten mogelijk. Zo kan er invulling worden gegeven aan de verbrede landbouw. De regeling volgt in hoofdzaak het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied.
     
Bedrijf
Deze bestemming is opgenomen voor de bestaande solitaire bedrijven in het plangebied. De regeling is zo opgebouwd dat in het algemeen categorie 1 en 2 bedrijven zijn toegestaan. Bedrijven in een hogere categorie zijn specifiek aangeduid op de verbeelding.
Voor de bouwmogelijkheden is uitgegaan van bestaande legale bebouwing en bestaande bouwrechten. Waar maatvoeringen, bijvoorbeeld voor de bedrijfswoning, afwijken is de bestaande maat als uitgangspunt genomen. Dit geldt ook indien bijvoorbeeld de bestaande bedrijfswoning wordt vervangen.
De bestemmingsregeling kent een specifieke bepaling voor de buitenopslag van goederen. Voor de voorgevel van hoofdgebouwen is dit niet toegestaan (behoudens overgangsrechtelijke gevallen). Achter de voorgevel mag tot 4 meter hoog opslag plaatsvinden. Op deze wijze worden excessen voorkomen.
 
Bedrijventerrein
Bestaande bedrijventerreinen zijn geregeld middels deze bestemming. Hierbij is uitgegaan van de bestaande zonering van de terreinen. Binnen deze bestemming zijn zelfstandige kantoren, bij recht, niet toegestaan. Wel voorziet het plan in afwijkingsmogelijkheden. Deze zijn afgestemd op de provinciale verordening.
Gelijk aan het voorgaande planologische regime is het mogelijk volumineuze detailhandel toe te staan. Hiervoor is een aanvullende procedure noodzakelijk.
De bestemming gaat uit van bouwvlakken met een bebouwingspercentage. Waar geen percentage is vermeld geldt dat deze volledig mag worden bebouwd. Uiteraard is dit met in acht name van hetgeen de gemeentelijke bouwverordening bepaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eisen ten aanzien van parkeren.
  
Bedrijventerrein - Meerkerk IV
Voor Meerkerk IV is een aparte bestemming geformuleerd. Dit omdat deze gronden nog niet volledig zijn bebouwd en het voorliggende bestemmingsplan specifieke bouwbepalingen bevatte. Deze regeling is opnieuw opgenomen binnen deze bestemming. Indien specifieke eisen onduidelijk blijken te zijn is het raadzaam het opgestelde beeldkwaliteitsplan te raadplegen om de achterliggende bedoeling te doorgronden.
De overige planningsuitgangspunten zijn gelijk aan de bestemming Bedrijventerrein. 
 
Centrum
De bestemming Centrum is een verzameling van een verschillend aantal functies welke voorkomt binnen dit gebied. Het betreft hier in hoofdzaak een combinatie tussen Wonen en Detailhandel. Binnen deze bestemming kunnen deze functies uitgewisseld worden.
 
Detailhandel
Deze bestemming is opgenomen voor de detailhandelsbedrijven gelegen buiten de centrumgebieden. De bestemming behoeft verder geen specifieke toelichting.
 
Gemengd
De bestemming Gemengd is een verzameling van een verschillend aantal functies welke voorkomt binnen dit gebied. Het betreft hier in hoofdzaak een combinatie tussen wonen, dienstverlening en detailhandel. Binnen deze bestemming kunnen deze functies uitgewisseld worden. De bebouwingsregeling is gelijk aan de bestemming Centrum. 
 
Groen
Deze bestemming behoeft geen nadere toelichting. 
 
Horeca
Deze bestemming is opgenomen voor de horeca gelegen buiten de centrumgebieden. De bestemming kent een verwijzing naar de staat van horeca bedrijven welke als bijlage bij de regels is opgenomen. Op deze wijze kan het horecagebruik nader gereguleerd worden.  
 
Kantoor
Deze bestemming is opgenomen voor de kantoren gelegen buiten de centrumgebieden en de gebieden bestemd voor Gemengd. De bestemming behoeft verder geen specifieke toelichting.
 
Maatschappelijk
Voor de maatschappelijke functies is deze bestemming opgenomen. Onder maatschappelijk vallen verschillende functies welke binnen deze bestemming uitwisselbaar zijn.
 
Natuur
De buitendijkse gebieden kennen specifieke natuurwaarden. Om deze te beschermen is deze specifieke bestemming opgenomen. Naast het behoud, herstel en ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden is extensieve dagrecreatie en de uitoefening van een volwaardig grondgebonden agrarisch bedrijf binnen deze bestemming mogelijk. 
Door een regeling op te nemen voor het uitvoeren van werken is het behoud en herstel veilig gesteld. Een omgevingsvergunning is in specifieke gevallen vereist.
  
Recreatie - Dagrecreatie
Deze bestemming regelt tevens de volkstuinen in het plangebied. De bebouwingsregeling maakt de bouw van kleine gebouwtjes (buiten het bouwvlak) mogelijk. Deze mogelijkheden gelden per volkstuintje.
 
Sport
De bestemming sport is opgenomen voor de sportvoorzieningen in het gebied. De bouwvlakken, goot- en bouwhoogte voor kantines, kleedkamers e.d. worden overeenkomstig de bestaande planologisch-juridische situatie opgenomen. De bouwwerken geen gebouwen zijnde, zoals lichtmasten en ballenvangers zijn in hoogte gelimiteerd.
 
Tuin
In aansluiting op de bestemming Wonen is veelal de bestemming Tuin opgenomen. Voor de grotere tuinen in het plangebied is het toegestaan 'parkeren op eigen erf' te realiseren.
 
Verkeer
De bestemming Verkeer is opgenomen voor wegen, straten, wandel- en fietspaden met een functie gericht op zowel verblijf als op de afwikkeling van het verkeer. De bestemming Verkeer is ook opgenomen voor parkeervoorzieningen en ondergeschikte groen- en speelvoorzieningen. De bestemmingsomschrijving maakt het mogelijk gedurende de planperiode de openbare ruimte flexibel te beheren. Voor garageboxen is een regeling opgenomen welke gekoppeld is aan de aanduiding op de verbeelding. De planregels reguleren uitsluitend de hoogte. Het oppervlak aan garageboxen wordt gereguleerd middels de aanduiding op de verbeelding. Kort gezegd mag uitsluitend binnen de aanduiding een garagebox.
 
Water
De op de plankaart voor “Water” aangewezen gronden zijn bestemd voor waterhuishoudkundige doeleinden, waterberging en waterlopen, met bijbehorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, waaronder bruggen, dammen, en/of duikers.
 
Wonen
Binnen de woonbestemmingen is naast het hoofdgebouw erfbebouwing toegestaan in de vorm van aan- en uitbouwen, overkappingen en bijgebouwen (al dan niet aan het hoofdgebouw gebouwd) en overkappingen onder een aantal voorwaarden.
Bestaande woningtypes worden vastgelegd middels een aanduiding. Naast het gebruik als wonen is ook een beroep aan huis mogelijk. Met afwijking is tevens een bedrijf aan huis mogelijk. Hiermee wordt de systematiek van het bestemmingplan Buitengebied gevolgd.
  
Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)
Deze dubbelbestemming strekt ter bescherming van aanwezige archeologische vondsten.
  
Waarde - Archeologische verwachting (dubbelbestemming)
De dubbelbestemmingen Waarde – archeologische verwachting zijn opgenomen om invulling te geven aan de Monumentenwet. De werking van het stelsel ziet erop toe dat wanneer sprake is van grondroerende werkzaamheden aangetoond moet zijn dat de archeologische waarden niet in het geding zijn alvorens dat deze werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden.
  
Waarde - Beschermd Stadsgezicht (dubbelbestemming)
De dubbelbestemming, opgenomen voor de kern Ameide, voorziet in een regeling
voor het behoud en herstel van de cultuurhistorische waarden en het stedenbouwkundig beeld van de binnen het beschermd stadsgezicht aanwezige waarden. Wat deze specifieke waarden zijn is terug te vinden in het toenmalige aanwijzingsbesluit.
 
Waterstaat - Waterkering (dubbelbestemming)
Bij de waterkering behoren beschermingszones. Dit kunnen diverse zones zijn zoals de kernzone, de 1e of 2e beschermingszone. In overleg met de waterbeheerder is bepaald welke van deze zones planologische relevant zijn. Deze zones zijn op de verbeelding opgenomen en voorzien van een beschermende regeling.