Er wordt één plan opgesteld voor alle kernen van Zederik. Zo gelden binnen alle kernen in de gemeente dezelfde planologische kaders. Burgers hebben gelijke mogelijkheden en voorgenomen ontwikkelingen worden op eenzelfde wijze beoordeeld.
Het bestemmingsplan bestaat uit drie delen: de verbeelding, de regels en de toelichting. De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan. De toelichting is het beschrijvende deel van het bestemmingsplan en bevat de verantwoording van de keuzes die in het bestemmingsplan zijn gemaakt. Daarnaast zijn in de toelichting onder andere het vigerende beleid en diverse milieuaspecten beschreven.
Voorafgaand aan het opstellen van dit bestemmingsplan heeft een (veld-)inventarisatie plaatsgevonden. Hiermee zijn bestaande functies en bebouwing in beeld gebracht. Deze bebouwing en functies zijn terug te vinden op de verbeelding van voorliggend bestemmingsplan. Bijbehorende bouwwerken (aan-, uit- en bijgebouwen en overkappingen) worden niet op de verbeelding weergegeven. Deze vallen onder de algemene regeling.
Het 'Bestekhandboek Digitale ruimtelijke plannen' van de gemeente Zederik heeft als leidraad gefungeerd bij het opstellen van voorliggend bestemmingsplan. Het handboek heeft tot doel om de verschillende bestemmingsplannen binnen de gemeente zoveel mogelijk uniform te maken.