direct naar inhoud van 3.6 Groen en water
Plan: Krabbendijke
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.02KrBPKom-va02

3.6 Groen en water

Groenstructuur

Bestaande groen- en waterelementen binnen de kern worden gewaarborgd voor zover die van belang zijn voor:

  • de ruimtelijke structurering en inpassing van functies;
  • het vormen van een bufferelement tussen in de kern aanwezige functies;
  • de waterhuishouding.

Dit heeft betrekking op onder andere de groen- en watervoorzieningen:

  • rondom de begraafplaats;
  • de Meiboom;
  • de Molendijk;
  • de Tremel - Molster;
  • aan de randen van de kern en de bedrijventerreinen;
  • enkele verspreid in de woonbuurten gelegen groenvoorzieningen.

Bestaande situatie waterhuishouding

Algemeen

De kern Krabbendijke ligt in het afvoergebied van het gemaal Waarde. Via een stelsel van primaire en secundaire waterlopen en bermsloten en kavelsloten wordt overtollig water door neerslag afgevoerd richting het gemaal Waarde en geloosd op de Westerschelde.

In het plangebied is weinig oppervlaktewater aanwezig binnen het bebouwd gebied. Gezien het geringe oppervlak aan water in het plangebied zal het hemelwater dat in dit gebied valt zijn weg zoeken naar het grondwater of worden afgevoerd via de gemeentelijke riolering.

In het basis rioleringsplan Krabbendijke uit 2011 zijn voor de kern een aantal plekken benoemd welke gevoelig zijn voor wateroverlast. Wateroverlast kan binnen deze gebieden optreden als er tijdens hevige regenval onvoldoende afvoer door de riolering kan plaatsvinden. De gemeente heeft binnen het BRP (basis rioleringsplan) Krabbendijke een aantal concrete maatregelen genoemd om de gevoeligheid van deze plaatsen voor wateroverlast te verminderen.

Waterkansenkaarten provincie Zeeland

In het kader van de afstemming met de ruimtelijke ordening zijn in het Omgevingsplan van de provincie Zeeland waterkansenkaarten opgesteld voor onder andere stedelijke functies. Deze kaarten zijn beschikbaar via de provinciale website. Aan deze kaart zijn voor het plangebied de volgende gegevens te ontlenen:

  • de ondergrond van Krabbendijke bestaat uit lichte schor;
  • de gehele kern Krabbendijke is sterk zettingsgevoelig;
  • in de kern zijn, op het westelijk deel na, geen mogelijkheden tot infiltratie;
  • het gebied zelf staat niet onder invloed van zoute kwel;
  • in het westelijk deel, bij de eerste fase van woongebied Rozeboom en in de omgeving van de Deltastraat, komt geringe zoetwaterbelvorming voor;
  • de kern Krabbendijke is minder geschikt voor uitbreiding van de bebouwing. Alleen het hierboven genoemde westelijk deel is daarvoor zeer geschikt.

Riolering

Het rioleringsstelsel in Krabbendijke voldoet aan de zogenaamde basisinspanning voor milieumaatregelen.

Op 20 december 2011 is het verbrede rioleringsplan (GRP) 2012-2016 vastgesteld. Binnen het verbrede GRP is ook de zorgplicht voor hemelwater en grondwater opgenomen. De gemeente is nu verantwoordelijk voor deze taken.

De kern Krabbendijke kent verschillende rioleringssystemen. Het grootste deel van Krabbendijke is aangesloten op een gemengd rioleringssysteem. Daar waar een gescheiden rioleringssysteem aanwezig is, wordt uitsluitend het vuilwater (DWA) geloosd op de gemeentelijke riolering. Het hemelwater (HWA) wordt geloosd op het nabij gelegen oppervlaktewater. Via het rioolgemaal aan de Johan Willem Frisostraat wordt het verder getransporteerd naar de rioolwaterzuivering.

Een aantal deelgebieden in de kern is voorzien van een verbeterd gescheiden rioleringsysteem. Het gaat dan om de eerste fase van het woongebied Rozeboom en om het bedrijventerrein Zuidweg. Het afvalwater en het regenwater (vanaf daken en straten) worden in feite geheel door twee aparte stelsels afgevoerd. Met name aan het begin van een bui wordt veel vuil van de straten de regenwaterafvoer (en daarmee het oppervlaktewater) ingespoeld (first flush). Om te voorkomen dat met name aan het begin van een bui veel vuil van de straten wordt ingespoeld (first flush) is in deze deelgebieden de regenwaterafvoer aangesloten op de droogweerafvoer. Met behulp van een terugslagklep wordt het regenwater dat aan het begin van een bui het systeem instroomt, afgeleid naar de zuivering, waardoor de meeste vervuiling er uit wordt gefilterd en er alleen nog relatief schoon regenwater direct op het oppervlaktewater wordt geloosd.

Met het verbeterd gescheiden stelsel wordt nog steeds veel neerslag naar de zuivering afgevoerd (meer dan 70% van de jaarlijkse neerslag). Bedrijventerrein Oostpolder en de tweede fase van het woongebied Rozeboom zijn voorzien van een gescheiden stelsel. Ook het beoogde nieuwe woongebied ter plaatse van het voormalig veilingterrein zal te zijner tijd worden voorzien van een gescheiden stelsel.

Indien er binnen bestaan gebied (inbreiding) een nieuwe woning of woningen worden ontwikkeld en dit extra verhard oppervlak gegenereerd, dient hiervoor te worden gecompenseerd. Verhard oppervlak wordt in principe volledig afgekoppeld, waarvoor de gemeente een afkoppelingsbijdrage hanteert ter compensatie van de extra vuilwaterbelasting die op de bestaande riolering wordt geloosd.

Een belangrijke maatregel om de vuilemissie uit de gemengde riolering terug te dringen en de kans op wateroverlast te verkleinen. is het afkoppelen van verhard oppervlak. De gemeente Reimerswaal heeft haar beleid voor afkoppelen neergelegd in het gemeentelijk afkoppelplan. Daarin is opgenomen dat de gemeente streeft naar het afkoppelen van 50% van het in 2000 op de gemengde riolering aangesloten verhard oppervlak in 2050.

Waterkwaliteit

Door het waterschap is in haar Waterbeheersplan gesteld dat de kwaliteit van het grondwater minimaal voldoende moet zijn om de algemene ecologische functie te vervullen. Dit ecologische ambitieniveau is gedefinieerd als een zodanige toestand, dat zich in het watersysteem een normaal functionerend ecosysteem kan ontwikkelen.

Voor het bebouwde gebied van de gemeente Reimerswaal wordt onderzoek gedaan naar de bestaande waterkwaliteit. Om dit in beeld te brengen kan gebruik worden gemaakt van de indicatieve beoordelingsmethode waterkwaliteit van het waterschap. Het uitvoeren van deze beoordeling en het formuleren van mogelijke maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit zijn onderdeel van onderzoeksopgaven die in het gemeentelijk waterplan (2007) zijn gedefinieerd en nu in bewerking zijn. Resultaten van dit onderzoek maken geen deel uit van het planologische beoordelingskader voor dit consoliderende bestemmingsplan. Dit aspect is verder uitgewerkt in paragraaf 4.6 en 5.12.