Plan: | Hansweert |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0703.01HaBPKom-va01 |
In het kader van de actualisering van het bestemmingsplan is onderzoek niet nodig.
Beleidskader natuurwaarden
In deze paragraaf wordt de ontwikkeling getoetst op eventuele effecten op natuurwaarden. Deze toets heeft betrekking op zowel het uitbreidingsgebied Tramper II als het herstructureringsgebied Scheldestraat en omgeving. Voor zover de beoogde ontwikkelingen en het toetsingskader ecologisch onderzoek noodzakelijk maken, zijn de uitkomsten en de conclusies in deze paragraaf weergegeven.
Huidige ecologische waarden
Soortenbescherming
Op grond van een veldverkenning (januari 2008) en gegevens van het Natuurloket worden de volgende beschermde soorten in het plangebied verwacht. Deze verkenning had betrekking op zowel het uitbreidingsgebied Tramper II als de aangrenzende wijk Scheldestraat en omgeving.
Flora
In het uitbreidingsgebied Tramper II en in de wijk Scheldestraat en omgeving zijn tijdens de veldverkenning geen beschermde soorten waargenomen. Gezien het gebruik zijn beschermde planten niet te verwachten.
Vogels
In de tuinen van het gebied Scheldestraat en omgeving en in het uitbreidingsgebied Tramper II zijn broedvogels te verwachten. Het betreft hier broedvogels die hun nest in struweel, bomen en rond bebouwing maken. De bomen zijn nog relatief jong, daardoor zijn er geen broedvogels met een vaste nestplaats (zoals steenuil) te verwachten.
Zoogdieren
Het Natuurloket geeft aan dat er in het kilometerhok waarin het plangebied is gelegen slecht is onderzocht op zoogdieren en dat er één soort is waargenomen die staat vermeld op tabel 2/3 van de Flora- en faunawet en tevens op de Rode lijst. Dit betreft een vleermuis. De bebouwde kom van geheel Hansweert is ook in dit kilometerhok gelegen. Naar alle waarschijnlijkheid is de vleermuis daar waargenomen. De te slopen bebouwing in de buurt Scheldestraat en omgeving is ongeschikt als verblijfsplaats voor vleermuizen (enkelsteens muren, geen loze ruimten bij de dakconstructie).
Tijdens het veldbezoek zijn sporen van mol en muizen waargenomen. Het betreft hier algemene soorten die staan vermeld op tabel 1 van de Flora- en faunawet.
Amfibieën
Het Natuurloket laat geen meldingen zien van amfibieën (niet onderzocht). Door de aanwezigheid van een vijver in de omgeving is er sprake van een geschikte voortplantingsbiotoop en landbiotoop voor amfibieën. Tuinen en de directe omgeving zijn ook geschikt als landbiotoop. Dit betreft de algemene soorten als kleine watersalamander, groene kikker en gewone pad, die staan vermeld op tabel 1 van de Flora- en faunawet. De (zwaar beschermde) rugstreeppad wordt hier niet verwacht.
Toetsing aan Flora- en faunawet
Sloop van de woningen ten behoeve van de herstructurering Scheldestraat en omgeving (inmiddels uitgevoerd), grondwerkzaamheden en de nieuwbouw in Tramper II leiden mogelijk tot verstoring en / of aantasting van beschermde soorten zoals de kleine zoogdieren, broedvogels en amfibieën. Het betreft hier algemene soorten (tabel 1 van de Flora- en faunawet) waarvoor een vrijstelling geldt. In het plangebied komen geen soorten van tabel 2 en 3 van de Flora- en faunawet voor. De aanvraag van een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is dan ook niet noodzakelijk.
Broedvogels mogen niet worden verstoord. Dit kan door de werkzaamheden buiten het broedseizoen (broedseizoen is van 15 maart tot en met 15 juli) te starten of door minimaal 20 meter rond een nest geen werkzaamheden uit te voeren.
Zorgvuldig handelen
In de Flora- en faunawet staat ook het principe van "zorgvuldig handelen" beschreven. Dit is gericht op het voorkomen van onnodige slachtoffers (ook al geldt voor deze soorten een vrijstelling). Uit het oogpunt van zorgvuldig handelen is het wenselijk om ruim voorafgaande aan de feitelijke ingreep de gras- en oevervegetatie, waar ingrepen zullen plaatsvinden, (frequent) kort te maaien en het maaisel af te voeren. Hierdoor wordt het gebied minder geschikt als leefgebied voor kleine zoogdieren en amfibieën. Deze zullen wegtrekken of zich niet vestigen. De kans op het onbewust doden van deze toch (algemene) dieren is daardoor duidelijk geringer en hiermee kan worden voldaan aan de doelstelling ten aanzien van het zorgvuldig handelen, zoals vastgelegd in de Flora- en faunawet.
Gebiedsbescherming
De Westerschelde is aangewezen als Natura 2000-gebied. De huidige bebouwde kom van Hansweert ligt tussen het plangebied en de Westerschelde. Hierdoor is het uitgesloten dat de beoogde ontwikkeling Tramper II negatieve effecten kan hebben op de te beschermen habitattypen of soorten in de Westerschelde.
Conclusie natuur
Geconcludeerd wordt dat voor de beoogde herstructurering van de Scheldestraat buurt en de uitbreiding Tramper II geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet vereist is. Wat de gebieds- en soortenbescherming betreft kan worden geconcludeerd dat zowel de Natuurbeschermingswet 1998 als de Flora- en faunawet geen beletsel vormen voor deze planherziening.