direct naar inhoud van 3.4 Openbare ruimte
Plan: Beschermd stadsgezicht Nieuwpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0694.BPbsgNieuwpoortNPT-VG01

3.4 Openbare ruimte

De beide havens hebben ieder hun eigen karakter. De Buitenhaven is klassieker met meer bijzondere bebouwing, stenen kaden en stoepen voor de huizen. De Binnenhaven heeft een eenvoudiger haast landelijke sfeer door de meer open bebouwingswijze en de groene taluds. De schaal is klein met een smal profiel. Bomen aan de waterzijde dragen bij aan het kleinschalige karakter. Rode gebakken klinkers in verschillende verbanden zijn overal toegepast. Alleen het knooppunt met de Hoofdstraat bestaat uit natuurstenen keien. De bebouwing staat vrijwel overal strak in de rooilijn. Privé-stoepen komen maar sporadisch voor (Buitenhaven-oost en Binnenhaven-oost).

De Hoogstraat heeft een zeer besloten karakter. Het profiel heeft smalle stoepen en een rijweg met enkele verspreide parkeerplaatsen. Zijstraten en stegen zijn smal. De open ruimte van het knooppunt met de Buitenhaven krijgt daardoor een sterke werking.

De achterstraten zijn smal. Doordat de latere bebouwing voortuinen heeft, is het profiel redelijk ruim.

Parkeerruimte is in deze smalle profielen schaars. Dit wordt gecompenseerd door verspreid gelegen parkeerterreintjes binnen de bouwblokken en in bolwerken.

De wallen hebben boombeplanting. Dit versterkt het silhouet en herkenbaarheid van de vestingwerken. De twee noordelijke bastions hebben een groen karakter als bomenwei en moestuinen. Door het brede water van de vesten en de aansluitende open zone is het zicht op de vesting en de stad bijzonder. Zowel vanaf de toegangswegen als rondgaand langs de Singel is het historisch karakter overal te beleven. De combinatie van vestingwallen, daken en torentjes (kerk en stadhuis) is kenmerkend.

afbeelding "i_NL.IMRO.0694.BPbsgNieuwpoortNPT-VG01_0010.jpg"