direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Giessen-Oudekerk, Hoogblokland en Schelluinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.BP9000-vast

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Giessenlanden Buitengewoon (december 2008)

In de structuurvisie Giessenlanden Buitengewoon wordt per kern een visie weergegeven. Voor de kernen Giessen-Oudekerk, Hoogblokland en Schelluinen bevat deze de volgende aspecten.

Hoogblokland

Behoud van de donken, archeologische en cultuurhistorische waarden staan voorop wat betreft de ontwikkelingen in Hoogblokland. De locatie nabij het zwembad wordt gezien als een potentiële bouwlocatie, waar van inbreiding wordt afgezien om het groen in de kern niet aan te tasten. De kwaliteit van de westelijke rand (richting A27) van het dorp dient verbeterd te worden. Gelet op de geluids- en luchtproblematiek die de A27 veroorzaakt, zal het hier moeilijk zijn woningbouw te realiseren.

Schelluinen

Voor de kern Schelluinen wordt aangestuurd op behoud van de monumentale panden, het autoluw maken van de dorpskern en de recreatie een impuls geven. Voor de recreatie dient gebruik te worden gemaakt van de bestaande waarden (kasteeltje) en om de functie als poort van de Alblasserwaard te kunnen vervullen wordt voorgesteld een recreatief transferium te ontwikkelen. Aan de noordwestkant van Schelluinen wordt de woningbouwlocatie Over de Vliet III gerealiseerd met woningen in het midden- en dure segment. De oostkant van de kern biedt plaats voor de ontwikkeling van een complex met meerdere woningen voor senioren en starters. Met het oog op de relatie met het Groene Hart, dient het aantal groene functies in de kern te worden vergroot en zijn er plannen voor groenvoorzieningen van ongeveer 7 ha aan de zuid-/oostzijde en 5 ha aan de westzijde van de kern Schelluinen.

Giessen-Oudekerk

Giessen-Oudekerk wordt in de structuurvisie beschreven als een afgeronde mooie dorpskern met een fraai dorpsgezicht, waarbij het behoud van deze kwaliteit een zeer hoge prioriteit heeft. Binnen de kern is geen plaats voor inbreiding, omdat bestaande plantsoentjes en speelvoorzieningen gehandhaafd dienen te blijven. Als kernwaarden, die zeker behouden dienen te blijven, worden de omvang van het dorp, de leefbaarheid in de kern en de school genoemd. De splitsing van voormalige boerderijen moet onder voorwaarden mogelijk gemaakt worden, welke bij kan dragen aan enige groei, zonder dat deze het dorpsgezicht aantast.

Amendement structuurvisie inzake mogelijkheid woningsplitsing (december 2008)

Om enige ruimte te beiden voor de uitbreiding van functies is het amendement van 18 december 2008 over de mogelijkheid van woningsplitsing uitgewerkt in de beleidslijn woningsplitsingsregeling. De gemeente is voornemens te bereiken dat bestaande grote panden voor extra woongelegenheid kunnen worden gebruikt, zodat er meer kostendragers zijn om deze voor de streek karakteristieke panden in stand te houden. Hiertoe is een splitsingsregeling geintroduceerd waarbij zonder dat sprake is van extra bebouwing of verstening (op bijgebouwen na), een bestaand pand voor extra woongelegenheid gebruikt kan worden. Omdat het vaak gaat om grote boerderijvolumes, draagt de regeling bij aan behoud van de karakteristieken van de linten. Op deze manier wordt ook leegstand en verpaupering van (grote) panden voorkomen.

Nota volkshuisvesting (2007)

Het belangrijkste uitgangspunt van de gemeente is dat alle inwoners en sociaal en economisch gebondenen, die dat willen, in de gemeente Giessenlanden passende huisvesting kunnen krijgen. Dat geldt voor alle doelgroepen in de gemeente en in het bijzonder voor de starters, de senioren en de lagere inkomensgroepen. De gemeente wil daartoe als krachtig regisseur optreden door voldoende ruimtelijke capaciteiten te creëren, door het ondersteunen van herstructurering van het bestaande en door sturing te geven aan de invulling daarvan.

Op basis van een analyse van de woningbehoefte is ter concretisering van de ambities van de gemeente een programma opgesteld dat bestaat uit:

  • a. een nieuwbouwprogramma, dat belangrijke accenten legt op huurwoningen, woningen voor starters, levensloopbestendige woningen, wonen en zorg en doorstroming. Vooralsnog gaat het nieuwbouwprogramma op basis van migratiesaldo=0 uit van 500 woningen tot 2020 conform de provinciale uitgangspunten. Omdat onduidelijk is of dit voldoende is voor de eigen woningbehoefte, zal de ontwikkeling daarvan nauwkeurig in de gaten worden gehouden en worden zonodig extra bouwgronden ontwikkeld;
  • b. het voornemen om het gemeentelijke programma op basis van de aangegeven behoefte per kern te vertalen naar locaties; een en ander in relatie tot de Structuurvisie;
  • c. een programma ten aanzien van de bestaande woningvoorraad dat gericht is op:
    • 1. het meer levensloopbestendig maken van de sociale huurvoorraad;
    • 2. minimaal handhaven van de omvang van de kernvoorraad;
    • 3. het waar mogelijk verkopen van geselecteerde sociale huurwoningen, met name aan starters, onder de strikte voorwaarde dat de opbrengst weer in de sociale woningbouw in Giessenlanden wordt ingezet;
    • 4. het creëren van woon-zorgzones;
    • 5. het stimuleren van het levensloopbestendig maken door eigenaar-bewoners van hun eigen woning;
  • d. de ontwikkeling van een beleid ten aanzien van startersregelingen;
  • e. het monitoren van de uitvoering en de effecten van het beleid.