3.2 Visie op hoofdlijnen
Visie
Op basis van de hoofddoelstelling en de structuurvisie is de volgende visie voor het buitengebied geformuleerd:
Versterking van het waardevolle open veenweidelandschap door:
- behoud en duurzame ontwikkeling van de grondgebonden melkveehouderij;
- verbreding in de landbouw;
- behoud van de aanwezige natuurgebieden en aanleg van ecologische verbindingen in combinatie met recreatieve routes;
- versterking van de aan het landelijk gebied gerelateerde extensieve recreatie;
- behoud en duurzame ontwikkeling van het recreatief en toeristisch perspectief, versterking van het recreatief medegebruik en verbetering van de recreatieve toegankelijkheid;
- behoud van cultuurhistorische waarden en cultuurhistorische linten met doorzichten naar het open achterland;
- concentratie van bebouwing in de kernen.
Beleidsuitgangspunten voor het buitengebied
De structuurvisie voor de gemeente Giessenlanden is een belangrijke bouwsteen voor dit bestemmingsplan Buitengebied. De voor het buitengebied relevante beleidsuitgangspunten waar rekening mee wordt gehouden, zijn hieronder per thema samengevat.
Zorg voor leefbaarheid en sociale samenhang
- De woonkwaliteit is een wezenlijk onderdeel van de leefbaarheid. Daarom moet de cultuurhistorie en het typerende landschap worden behouden en versterkt. Kenmerkend voor Giessenlanden is het open en groene slagenlandschap, de cultuurhistorische lintbebouwing langs de Giessen met de karakteristieke doorzichten naar dit veenriviertje en de kleine dorpskernen.
Ruimtelijke kwaliteit
- Het is van groot belang dat de karakteristieke doorzichten vanuit het bebouwingslint naar het open achterland en de Giessen behouden blijven.
- Met betrekking tot natuurontwikkeling in het landelijk gebied vindt een tracéstudie plaats naar de Groene Ruggengraat (voorheen Natte As), zoals aangegeven in de Nota Ruimte en het uitvoeringsprogramma 2007-2013 Groene Hart. De Groene Ruggengraat is een nationale robuuste ecologische verbindingszone die kansen biedt voor recreatie- en natuurontwikkeling ter plaatse.
- De term 'beeldbepalend' wordt alleen van toepassing verklaard op als zodanig aan te wijzen panden binnen door het Rijk aangewezen dorpsgezichten en panden binnen de gemeente aan te wijzen beschermde dorpsgebieden.
- Karakteristieke panden, die als voormalige woning met bedrijf bestemd geweest zijn met een minimale inhoud van 1.000 m³, kunnen in aanmerking komen voor een tweede woning. Het splitsen van karakteristieke (voormalige) boerderijen gaat verstening tegen, draagt bij aan behoud van het pand en kan bijdragen aan enige groei.
- Voldoen aan de landelijke normen voor waterbeheer, zodat inwoners voldoende garantie hebben voor het hebben van droge voeten.
- Het open slagenlandschap is kenmerkend voor de gemeente. Om de openheid te behouden wordt gestreefd naar clustering van bebouwing.
Brede plattelandsontwikkeling
- Verbreding in de landbouw is wenselijk om de grondgebonden veehouderij zoveel mogelijk in het gebied te behouden. Nevenactiviteiten kunnen een dusdanige economische impuls geven dat kleinschalige agrarische bedrijven kunnen blijven bestaan. Verder worden mogelijkheden geboden aan voormalige agrarische complexen.
- Ruimtelijk gezien heeft erfbeplanting rond agrarische bebouwing grote invloed op de beeldkwaliteit van het platteland.
- Gestreefd wordt naar behoud van gebiedseigen erfbeplanting. Bij nieuwe locaties is het wenselijk erfbeplanting die van oorsprong voorkomen binnen het gebied nieuw aan te planten.
- De Ruimte-voor-Ruimteregeling wordt alleen onder stringente randvoorwaarden toegepast met oog voor de omgeving.
- De gehele Giessen is aangewezen als ecologische verbindingszone. Dit betekent dat de waterkwaliteit omhoog moet en zoveel mogelijk natuurlijke oevers moeten worden gecreëerd.
Centraal wonen
- Daar waar sprake is van afronding van de bebouwing van de dorpen, moet de dorpsrand passend worden afgerond en dient een goede overgang naar het landelijk gebied te worden gerealiseerd.
Slimme bedrijvigheid
- Door middel van vestiging van werkunits in voormalige agrarische complexen kan extra ruimte worden gevonden voor bedrijven.
Bereikbaar langs vele wegen
- Uitgangspunt is het zwaar verkeer en het sluipverkeer op de dijken langs de Giessen tegen te gaan.
- Er dienen veilige fietsroutes te worden gerealiseerd.
De recreant in beeld
- De visie is gericht op ontwikkelingsmogelijkheden voor aan het landelijk gebied gerelateerde extensieve recreatie.
- Een recreatieve zonering op de structuurvisiekaart geeft aan waar extensieve vormen (kleinschalig, niet gemotoriseerd, routegebonden) en minder extensieve vormen (grootschalig, gemotoriseerd, locatiegebonden) van recreatie gewenst zijn.
- In Arkel en Schelluinen wordt een, respectievelijk nat en droog, recreatief transferium gerealiseerd. Een recreatief transferium vormt het startpunt van een recreatieve dagbesteding binnen Giessenlanden.
- Stimuleren van de aanleg van wandelpaden en boerenlandpaden (op basis van vrijwillige medewerking).
Buitengewoon duurzaam
- Het streven is dat elke nieuwe ontwikkeling zelf voor voldoende waterberging c.q. watercompensatie zorgt.
- Duurzaamheid en besparende aspecten, onder andere bij energie en bouwen, worden gestimuleerd.
- Langs de A15 in de gemeente Giessenlanden worden drie windturbines geplaatst.
- Er wordt een onderzoek gestart naar mogelijkheden voor het realiseren van een kleinschalige biomassa-installatie op terreinen zelf.