direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Schelluinen-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.BP6001-vast

Hoofdstuk 7 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Wettelijk vooroverleg

Het voorontwerpbestemmingsplan 'Schelluinen-Oost' is in het kader van het vooroverleg ex. artikel 3.1.1 Bro aan onderstaande overleginstanties toegezonden:

  • 1. Provincie Zuid-Holland;
  • 2. Waterschap Rivierenland;
  • 3. Vrom-inspectie;

Van de instanties genoemd onder 1 en 2 is een reactie ontvangen (zie Bijlage 2). De ontvangen vooroverlegreacties zijn hieronder samengevat weergegeven en voorzien van een gemeentelijke reactie.

Volgnummer : 1

Naam/adres : Provincie Zuid-Holland, postbus 90602, 2509 LP Den Haag

Datum : 10 juni 2010

Samenvatting reactie

Uit de risicokaart van de provincie Zuid Holland blijkt dat het plangebied in een gebied ligt dat bij een dijkdoorbraak zal overstromen. Op grond van de nota Regels voor Ruimte dient bij functiewijziging van polder naar een kapitaalintensievere functie voldaan te zijn aan beschermingseisen ten aanzien van waterveiligheid. Opgemerkt wordt dat heldere en vastgestelde richtlijnen ontbreken.

Reactie gemeente

Uit de risicokaart blijkt dat bij een dijkdoorbraak het plangebied met 0,8 m tot 2,0 m kan overstromen. Het plangebied ligt in een kom tussen reeds bestaande woongebieden. Het peilvak is dan ook reeds geheel ingericht op een woonfunctie.

In regionaal verband is recent een Basisplan Overstromingen ontwikkeld. Dit plan is voor de gemeente Giessenlanden leidend in het geval van (dreigende) dijkdoorbraken en overstromingen. Hierin zijn tijdsintervallen opgenomen bij een dijkdoorbraak. Door de tijdsintervallen kan in combinatie met de mogelijke dreiging een goede (tijds)inschatting worden gemaakt van een overstroming in Schelluinen-Oost. In het plan zijn verder heldere coördinatiemechanismen met aangrenzende veiligheidsregio's bij dreigend hoogwater opgenomen.

Actie: geen aanpassingen noodzakelijk.

Volgnummer : 2

Naam/adres : Waterschap Rivierenland, postbus 599, 4000 AN Tiel

Datum : 10 juni 2010

Samenvatting reactie

  • 1. Op de verbeelding is te zien dat er twee bouwvlakken in wooncluster 'Waterwonen' op ongeveer 2 m van de watergang gesitueerd zijn. Dit is binnen de beschermingszone van de A-watergang van 5 m. Het verzoek is de bouwvlakken buiten de zone te plaatsen.
  • 2. De watergang die aan de noordzijde van wooncluster 'Waterwonen' gelegen is, is opgenomen met een breedte van 4 meter. Aangezien de watergangen rondom 'Waterwonen' varend onderhouden gaan worden, vraagt het waterschap een minimale breedte van 5 meter. Het verzoek is dit aan te passen.

Reactie gemeente

  • 1. De genoemde A-watergang zal voor de eerste meter worden aangemerkt als C-watergang, waardoor zal worden voldaan aan de beschermingszone van 1 meter. Van de totale hoeveelheid water mag zodoende 415 m2 C-water niet als compensatie worden geteld. Per saldo blijft er echter ruim voldoende water over. Voor een exacte berekening wordt verwezen naar de aangepaste waterparagraaf en de bijlagen.
  • 2. Voor het brede water ten noorden van de cluster 'Waterwonen' is gekozen voor een A-status. Onderhoud is voor rekening van het waterschap en zal varend worden uitgevoerd. Om een onderhoudsstrook van 5 m over particulier terrein te voorkomen wordt een strook water van 1 m breed langs particulier terrein ingedeeld als C-water. Om varend onderhoud mogelijk te maken is de minimale breedte van het water 5 m. Inclusief de strook C-water wordt de totale minimale breedte dan 6 m. Hiervoor zal de watergang op de verbeelding worden vergroot naar een breedte van 6 m

Actie: Op de verbeelding is de watergang ten noorden van de cluster 'Waterwonen' verbreed naar 6 m. Tevens is de waterparagraaf aangepast.