Plan: | Schelluinen-Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0689.BP6001-vast |
De oppervlakte van het plangebied bedraagt circa 6 ha. Hiervan wordt slechts een beperkt deel bebouwd. In het planvoorstel wordt uitgegaan van een stedenbouwkundige opzet die bestaat uit drie kleinschalige woonclusters die onderling door middel van enkele open graslandpercelen met sloten worden gescheiden. Het inrichtingsplan betreft de realisatie van 37 nieuwe woningen met bijbehorende groen- en parkeervoorzieningen en het realiseren van waterberging aan de zuidzijde van het plangebied ter hoogte van de Jan Snouckstraat. De woningen worden gerealiseerd achter de reeds bestaande oude dorpsbebouwing van de Nolweg, Kerkboomstraat en de Jan Snouckstraat. De woningen worden uitsluitend in het westelijk deel van het plangebied gebouwd teneinde het dorp op een goede wijze af te kunnen ronden. De aan de zijde van de graslandpercelen te bouwen woningen worden uitsluitend met de achterzijde of met de zijgevel naar het open landschap toegekeerd.
De drie woonclusters ('Boerenerf', 'Woonheuvel' en 'Waterwonen') worden ieder afzonderlijk ontsloten waarbij verbindingen van de ene naar de andere cluster ontbreken. 'Boerenerf' (het noordelijke deel) zal worden ontsloten via de Nolweg, 'Woonheuvel' (het middelste deel) via de Kerkboomstraat en 'Waterwonen' (het zuidelijk deel) via de Jan Snouckstraat. Vanaf de genoemde wegen is doorzicht mogelijk naar de achtergelegen woonbebouwing. Hierdoor blijft een zekere ruimtelijke relatie met de bebouwde omgeving van de straat gewaarborgd.
De drie woonclusters hebben ieder voor zich een eigen, doch in de dorpse sfeer van Schelluinen passende uitstraling. Het individuele karakter van de clusters wordt versterkt door enerzijds de ruime bebouwingsafstand ten opzichte van de omliggende woonbebouwing en anderzijds doordat verbindingen van de ene naar de andere cluster ontbreken. Wel zijn er wandelroutes opgenomen die vanuit de middelste en de zuidelijke cluster ('Woonheuvel' respectievelijk 'Waterwonen') zorgen voor een relatie met het oostelijk deel van het plangebied gelegen toekomstig groengebied. Aansluitend bij de intenties van het groenplan voor Schelluinen-Oost worden plaatselijk kavelgrensbeplantingen voorgesteld.
Het woningbouwprogramma bestaat uit de bouw van grondgebonden woningen (vrijstaand, twee-onder-een-kapwoningen en rijenwoningen). De vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen, enkele seniorenwoningen en een hoekwoning van de eengezinsrijenwoningen bezitten parkeergelegenheid op het eigen erf (garage/opstelplek) en in de openbare ruimte. De overige rijenwoningen worden voorzien van parkeergelegenheid door de aanleg van parkeerplaatsen in de openbare ruimte.
De locatie van de wooncluster 'Boerenerf' sluit aan bij het oude bebouwingslint van de Nolweg. De wooncluster heeft dan ook een ruimtelijke opzet die (met de rijenwoningen) deels aansluit bij de min of meer vrije positie van de individuele bestaande woonbebouwing aan de Nolweg en deels (met de vrijstaande woningen) een overgang vormt naar het oude polderlandschap. De meer verscholen achter de Kerkweg en Kerkboomstraat gelegen clusters 'Woonheuvel' en 'Waterwonen' tonen in hun opzet een duidelijke relatie met de rechte verkaveling van het nog tussen Schelluinen en het rioolwaterzuiveringsinstallatie gelegen polderlandschap.