direct naar inhoud van 3.4 Bouwplanbeschrijving
Plan: Woonzorgcomplex Hoornaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.BP3003-vast

3.4 Bouwplanbeschrijving

Het bouwplan gaat uit van twee los van elkaar staande hoofdgebouwen en een bijgebouw van beperkte omvang.

Het op het oostelijk deel van de kavel gelegen gebouw is bestemd voor de huisvesting van ouderen. Het gebouw bestaat in principe uit twee grote bouwdelen die worden gekoppeld door de hoofdentree. Het voorste deel krijgt een beperkte bouwhoogte met twee bouwlagen en een kap. De goothoogte ligt op circa 6 m en de nokhoogte op circa 9 m. Achterop de kavel krijgt het gebouw een extra laag. De goothoogte bedraagt hier circa 9 m en de bouwhoogte circa 12 m.

Het gebouw oriënteert zich formeel vooral op de Lage Giessen en de openbare ruimte op de kavel. Aan de achterzijde richting het landschap worden op de begane grond de collectieve ruimten gesitueerd zoals dagbesteding en ondergeschikte horecavoorzieningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0689.BP3003-vast_0005.png"

Figuur 3.1 Impressie bouwplan vanaf Lage Giessen

Het gebouw wordt architectonisch opgedeeld door kleine verspringingen in de rooilijn, verschil in kaprichting en de inzet van de verbijzondering van overige ruimten zoals entrees, trappenhuizen, serres en balkons. Door het gebruik van verschillende kleuren en materialen wordt het gebouw verder opgedeeld in kleinere eenheden, passend bij de schaal van de bebouwing in de omgeving.

Het westelijk gelegen gebouw met de wooneenheden voor verstandelijk gehandicapten is beperkter van omvang en bestaat in principe uit twee gekoppelde gebouwdelen. Een kopgebouw aan de Lage Giessen met twee kappen dwars op de straat. Daarachter staat een langgerekt gebouw met een kap in dezelfde richting, met de nok evenwijdig aan de nieuwe openbare ruimte op de kavel tussen de gebouwen. De kap is opgedeeld in twee delen om zich qua schaal te voegen in de omgeving.

De bebouwing bestaat uit twee lagen en een kap. Dit komt overeen met een goothoogte van circa 6 m en een nokhoogte van circa 9 m. Aan de westzijde worden de woningen ontsloten door een open galerij.

Achter het woongebouw wordt een 'bijgebouw' opgericht ten behoeve van de stalling van fietsen en overige bergruimte. Het gebouwtje bestaat uit één bouwlaag met daarop twee kapjes naar de stijl van de agrarische bebouwing in de omgeving. Dit gebouw heeft een maximale goothoogte van circa 2 m en een maximale bouwhoogte van circa 4 m.

afbeelding "i_NL.IMRO.0689.BP3003-vast_0006.png"

Figuur 3.2 Impressie bouwplan vanaf open polderlandschap

Kleur en materiaalgebruik

Om tot een samenhangend beeld van de nieuwe bebouwing als ensemble te komen en de inpassing in de omgeving te waarborgen, wordt per bouwdeel gevarieerd in gevelopbouw en materiaalgebruik en de mate van detaillering zodat de beleving van afzonderlijke gebouwen wordt versterkt en een dorpse sfeer tot uitdrukking komt. Er ontstaat zo voldoende beeldvariatie zonder dat dit tot een al te hectisch en onsamenhangend beeld leidt. Er worden in hoofdzaak traditionele materialen of verwijzingen daarnaar gebruikt zoals: baksteen, hout(look) en keimwerk. Het kleurgebruik is gedifferentieerd, maar binnen een rustig en natuurlijk spectrum van genuanceerd rood (baksteen), met onderdelen in wit, grijs, antraciet, aluminium en enkele bruintinten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0689.BP3003-vast_0007.png"

Figuur 3.3 Impressie kleur en materiaalgebruik

Welstand

Het planvoorstel is op 27 april 2011 voorgelegd aan de welstandscommissie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Deze hebben hiervan kennisgenomen en gaan in principe akkoord. Het plan is basis voor een positief te adviseren bouwplan.