Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Dorpskern Giessenburg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0689.BP2012-vast

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

2.3.1 Provinciale Structuurvisie Zuid-Holland (2010)
Provinciale Staten heeft de structuurvisie op 2 juli 2010 vastgesteld. In deze "Visie op Zuid-Holland" beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. De nieuwe Structuurvisie komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte.
De kern van "Visie op Zuid-Holland" is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.
 
"Visie op Zuid-Holland" is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:
  • aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
  • duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • stad en land verbonden.
Voorts is de provincie van mening dat de provinciale structuurvisie actueel moet zijn om aangesloten te blijven op ontwikkelingen bij gemeenten, regio's en de provincie zelf. Daarom actualiseert het provinciaal bestuur jaarlijks de structuurvisie, inclusief de Verordening Ruimte. Provinciale Staten hebben de Actualisering 2011 op 29 februari 2012 vastgesteld. De belangrijkste wijzigingen gaan over de volgende onderwerpen: Verbeterde kwaliteitskaart (effectiever sturen op kwaliteit) Kantorenbouw (beperking aantal nieuwe kantorenlocaties) Woningbouw (inspelen op ontwikkelingen woningmarkt) Glastuinbouw (nieuwe locaties in Binnenmaas en Nieuwkoop, glas-voor-glasregeling, SER-ladder) Bodemenergie (efficiënt gebruik ondergrond) Gemeentelijke verzoeken (beperkte aanpassing van bebouwingscontouren en functies).
 
De ontwerp actualisering 2012 van de Provinciale Structuurvisie en de Verordening Ruimte ligt ter visie van vrijdag 7 september 2012 tot en met donderdag 4 oktober 2012. De belangrijkste wijzigingen betreffen de volgende onderwerpen: ruimtelijke vertaling Beleidsvisie Groen, detailhandel, behoefteramingen bedrijventerreinen, locatiebeleid windenergie, watergebonden bedrijvigheid, provinciale vaarwegen, buitendijks bouwen, toegankelijkheid nieuwe landgoederen, invloedsgebieden, StedenbaanPlus, bescherming veenweidegebieden, bescherming graslanden Bollenstreek, archeologie, bescherming Limes, bescherming Nieuwe Hollandse Waterlinie
  
Planspecifiek
Uitsnede functiekaart (plangebieden rood omcirkeld)
   
Uitsnede kwaliteitskaart (plangebieden rood omcirkeld)
 
De gronden van het plangebied zijn op zowel de functie- als op de kwaliteitskaart aangewezen als stads- en dorpsgebied. In dit gebied komen de functies wonen, werken en voorzieningen gemengd en gescheiden voor. De belangrijkste ambities voor het stads- en dorpsgebied zijn:
  • behoud en versterking van een brede waaier aan woon- en werkmilieus; elk dorp en stad zijn eigen kleur; vergroten van diversiteit van steden;
  • zwaartepunt van de verstedelijking ligt in stad en dorp binnen de invloedssfeer van hoogwaardig openbaar vervoer;
  • elke kern ontwikkelt zijn eigen identiteit en bouwt voort op haar karakteristieke structuur en ligging aan en in het landschap. Het dorp is deel van het omringende landschap, doordat onderliggende patronen herkenbaar zijn in de structuur van het dorp;
  • waar mogelijk blijven karakteristieke en beschermde stads- en dorpsgezichten ervaarbaar vanuit het omringende landschap;
  • cultuurhistorisch waardevolle gebouwen worden behouden door ze waar mogelijk een functie te geven die aansluit bij de behoeften van deze tijd.
Dit bestemmingsplan betreft bestaand stedelijk gebied en heeft overwegend een conserverend karakter. Binnen het bestaand stedelijk gebied worden een beperkt aantal ontwikkelingen mogelijk gemaakt, waarvan de meeste reeds planologisch bestendigd. Het conserverende plan met de kleinschalige ontwikkelingen is goed passen binnen de aanwijzing van het gebied als stads- en dorpsgebied.
De bescherming van bestaande culthuurhistorisch waardevolle aspecten zijn in onderhavig plan op twee manieren verankerd. De waardevolle panden krijgen in onderhavig plan een aanduiding om de bestaande kwaliteiten extra te beschermen. Om de bestaande kwaliteiten van het dorpslint met een redelijk hoge waarde te beschermen zijn bij de bestemming wonen aanvullende nadere eisen over positionering en gebruikswaarde opgenomen.
Tot slot kan gesteld worden dan het plan niet in strijd is met de genoemde ambities voor het gebied.
2.3.2 Provinciale Verordening Ruimte (2010)
In samenhang met de structuurvisie is ook de Verordening Ruimte vastgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke bestemmingsplannen. Het gebied is aangeduid als stedelijk gebied en bedrijventerrein. Zoals aangegeven bij de structuurvisie worden de visie en de verordening herhaaldelijk geactualiseerd om aan te sluiten op de lokale ontwikkelingen. Voor de beschrijving van de actualisaties wordt verwezen naar de voorgaande paragraaf over de structuurvisie.
 
De volgende artikelen uit de verordening zijn relevant voor het bestemmingsplan:
 
Contouren
Om het stedelijk netwerk te versterken kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met de reeds vastgelegde streekplangrenzen en plannen waar de provincie reeds mee heeft ingestemd. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan.
 
Planspecifiek
Het bestemmingsplan ligt geheel binnen de bebouwingscontouren. De verordening geeft geen randvoorwaarden aan bestaand stedelijk gebied. Het plan is dan ook in overeenstemming met de uitgangspunten van de Verordening Ruimte.
 
Uitsnede bebouwingscontourkaart verordening ruimte
2.3.3 Provinciale Woonvisie Zuid-Holland 2011 - 2020
De Woonvisie Zuid-Holland 2011 - 2020 is op 12 oktober 2011 vastgesteld door de Provinciale Staten. In deze woonvisie wordt geconcludeerd dat de crisis op de woningmarkt niet geheel is te wijten aan de economische recessie, maar door een structurele verandering van de woningmarkt: aan de vraagkant is kwaliteit belangrijker geworden en in sommige landelijke regio's in Zuid-Holland daalt de bevolkingsomvang. Dit vraagt om anticiperend beleid, waarbij de focus niet alleen gericht moet zijn op het bouwen van woningen, maar ook op het verbeteren van de leefomgeving.
 
In de provinciale woonvisie zijn daartoe vijf ambities geformuleerd:
  • regionale verscheidenheid behouden en benutten;
  • provincie stelt kaders voor de lange termijn, regionaal vindt uitwerking plaats;
  • voldoende passend woningaanbod voor iedereen;
  • niet meer woningen plannen dan nodig zijn;
  • toevoegingen en impulsen dragen bij aan een verbetering van de leefbaarheid. 
Planspecifiek
In het kader van de laatstgenoemde ambitie wordt in de provinciale woonvisie ingezet op de combinatie van wonen en werken (werken aan huis). In onderhavig plan wordt werken aan huis mogelijk gemaakt. Het plan voldoet dus aan de provinciale woonvisie.